Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, are un rând de comenzi plasate de 60 de miliarde de euro, pentru ani înainte

10 Martie 2024 - 21:43
Redacţia PiataAuto.md
Industria energiei eoliene s-a dezvoltat atât de mult în ultimii ani, iar în 2023 au fost aprobate atât de multe proiecte noi şi totodată lansate atât de multe turbine eoliene noi cu puteri record, încât acum problema nu e în a determina ţările lumii să decidă să instaleze turbine eoliene, ci să reuşească să rezerve capacităţi de producţie la producători reputaţi, iar apoi aceştia să reuşească să rezerve şi capacităţi de instalare a turbinelor, mai ales a celor maritime, care au nevoie de nave transportoare şi de instalare mult mai dificilă în mare. Într-atât de mare e saltul în devoltare pe care-l cunoaşte industria eolienelor acum, încât Vestas, cel mai mare producător din lume, originar din Danemarca, a publicat de curând cifre de-a dreptul surprinzătoare despre situaţia sa actuală.
Foto: Transportarea unui generator pentru turbină eoliană Vestas pentru instalare, Danemarca

Vorbim despre Vestas pentru că e producătorul cel mai emblematic din această industrie, lui fiindu-i atribuit meritul de a fi inventat şi dezvoltat forma actuală a turbinelor eoliene, aşa cum o ştim azi. Deci, e acea companie pioner care a determinat conturarea industriei. Totodată, la fel de important e că Vestas e şi cel mai mare producător de turbine eoliene din lume după capacităţile de producţie şi încasări. Iar aceste două calităţi fac cifrele despre această companie relevante şi reprezentativ pentru industrie, sau cel puţin pentru companiile lidere din industrie.
Aşadar, Vestas a anunţat că situaţia de la începutul anului 2024, înainte de a mai fi preluat comenzi pentru încă vreo 5 parcuri eoliene mari de acum, avea un rând de comenzi de 60,1 miliarde euro! Această cifră e formată din valoarea turbinelor eoliene pentru care au fost deja semnate contracte ferme de comenzi pentru acestea, dar şi contractele de mentenanţă, însă acestea din urmă reprezintă cifre simbolice faţă de valoarea turbinelor.
Cifra de 60,1 miliarde euro în comenzi plasate, care aşteaptă a fi produse, sună inevitabil ca una foarte mare şi cei de la Vestas confirmă că e un record şi că ea a crescut foarte mult în 2023, dar ne putem întreba cât înseamnă asta în raport cu producţia anuală a Vestas. Ei bine, în anul 2023, Vestas a vândut turbine şi servicii de mentenanţă de 15,382 miliarde euro şi estimează că în 2024 cifrele sale de vânzări se vor situa între 16 şi 18 miliarde. Chiar dacă se va menţine acelaşi ritm de creştere, rândul de 60 de miliarde înseamnă minim 3 ani înainte de producţie la maximă capacitate, acoperite de acum, fără a vorbi de comenzi noi, care continuă gârlă la cei de la Vestas.
Iar asta înseamnă efectiv că tot ce se comandă acum de la Vestas va fi livrat cam peste 3 ani, dacă nu există şi contracte mai flexibile, care să permită integrarea unor comenzi mai urgente între timp. Tocmai de asta, dezvoltatorii de parcuri eoliene mari au nevoie uneori să apeleze la 2-3 furnizori de turbine, ca să poată acoperi necesarul, aşa cum se întâmplă şi în cazul celui mai mare parc eolian de uscat din lume, SunZia, care a comandat o parte din turbine la Vestas şi o altă parte la GE Vernova.
Există trei, poate chiar cinci, motive mari care determină această creştere spectaculoasă Vestas. Primul motiv ar fi cel de creştere excepţională generală a industriei. Cel de-al doilea ar fi conturat de problemele prin care a trecut un alt producător european, Siemens-Gamesa, cu rechemările necesare la turbinele sale şi sistarea de preluare a comenzilor noi. Al treilea factor ar fi certificarea completă a turbinei eoliene maritime de 15 MW de la Vestas, V235-15.0MW, care a devenit vârful de gamă şi care garantează un randament excepţional la o fiabilitate de vârf, fap care-i face pe cei ce vor soluţii sigure, verificate şi certificate, să o aleagă. Cel de-al patrulea factor care a determinat un salt imens mai ales în ultimul trimestru e anunţarea opţiunii de a folosi oţel verde, topit şi turnat cu energie regenerabilă, în fabricarea turbinelor Vestas, împreună cu ArcelorMittal, fapt care scade impactul total CO2 al producţiei şi avantajează producătorul danez în multe licitaţii ce pun accent pe impactul mic în faza de producţie. Şi, în fine, mai ales în Europa şi SUA în ultimul timp s-au accentuat tendinţele de a contracta producători locali de soluţii de energie regenerabilă, nu neapărat chinezi, chiar dacă preţul poate fi mai mare, iar Vestas are fabrici şi în SUA, şi în Europa, ceea ce l-a făcut să fie ales cu undă verde în marile proiecte de aici.
Şi tocmai asta a şi dus la situaţia când doar în 2023 cei de la Vestas au primit comenzi confirmate de 18,4 GW de putere totală a turbinelor noi. Astea înseamnă mii de turbine eoliene, dacă mai luăm în considerare că diapazonul de putere a modelelor de turbine Vestas oscilează de la 3 MW per unitate la turbine mai mici de uscat până la 15 MW la turbina cea mai puternică maritimă.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter