(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a constatat că bateria unei Kia Soul electrice se poate supraîncălzi dacă face 500 km în continuu, încărcând repetat

9 Mai 2024, 15:43
Redacţia PiataAuto.md
Primele modele electrice, concepute acum vreo 10 ani şi lansate acum vreo 6-8 ani, ajung acum la o perioadă în care devin maşini mai vechi, de tipul celor căutate de obicei la mâna a doua la preţ mai accesibil. Însă, pentru că vorbim de o inginerie a acestor maşini electrice, care era încă incipientă pe atunci, de mult ori cu componente adunate de la furnizori fără a lua în calcul prea multe subtilităţi, multe din aceste maşini au deja probleme tehnice majore, care ar face exploatarea acestora anevoioasă dacă ea devine mai solicitantă decât câţiva zeci de kilometri parcurşi în oraş. Un youtuber din Norvegia, cu o mare experienţă în maşini electric, a avut de curând o experienţă interesantă cu o Kia Soul EV.
Maşina are 108.600 km parcurşi, deci nu e foarte uzată sau veche, dar pentru aceste maşini electrice iniţiale şi asta poate fi mult, mai ales că sistemul de management termic al bateriei acestora fie lipsea, fie era foarte rudimentar.
Ei bine, această Kia are o baterie de 27 kWh, sau cel puţin această era capacitatea iniţială. Youtuber-ul a conectat un cititor de date avansate ale maşinii, pentru a vedea nivelul efectiv de încărcare a bateriei.
Autonomia reală a maşinii, în călătoria norvegianului pe drumuri libere de autostrăzi, la 12 grade Celsius, a fost de puţin peste 100 km în total, cu tot cu limita roşie, deci simţitor mai puţin decât cifrele promise iniţial. Consumul pe autostradă era foarte mare pentru o maşină atât de mică, situându-se la 22,2 kWh/100 km.
Încărcarea la prize a fost problematică, pentru că youtuber-ul folosea un adaptor de la CCS la Chademo, pentru a beneficia de putere mai mare. Problemele cu comunicarea staţiei cu maşina au continuat şi la alte staţii, ceea ce a lungit timpul de încărcare.
Puterea de încărcare ajungea până la 60 kW, dar mai varia atipic uneori. Însă după o singură încărcare şi continuare de condus, bateria a ajuns deja la 43-44 grade Celsius, ceea ce o ducea deja spre zona de supraîncălzire.
Pe parcursul următorului segment, bateria a ajuns la 48 grade. Şi chiar dacă maşina a fost condusă fără sforţări, la o temperatură relativ răcoroasă, ea a ajuns la următoarea staţie de încărcare cu 45 grade Celsius în baterie, ceea ce e oricum prea mult.
Şi, paradoxal, asta face ca temperatura mare a bateriei de sub podea, să transmită căldura în podeaua maşinii, astfel încât acestea se simt calde, inclusiv podeaua portbagajului. Pe timp de vară, asta e ca şi cum ai avea pardoseala caldă pornită într-un apartament, deci ai parte de încălzire pornită, când ţi-ai dori rece.
Iar pe lângă asta, bateria are un sistem de management termic bizar, pe bază de aer, care preia aerul din habitaclu, îl trece cu ventilatorul în zona bateriei, apoi îl eliberează în zona portbagajului, deci aerul cald de la baterie tot în habitaclu ajunge.
Iar asta face ca maşina să necesite deschiderea uşilor la habitaclu în asemenea situaţii, în timpul încărcării, întrucât habitaclul devine zona unde bateria înfierbântată şi deversă căldura.
Şi pentru că youtuber-ul n-a vrut să răcească maşina stând pe loc, ci a continuat mişcarea, a lăsat zona portbagajului fără podea, ca să poată ieşi aerul mai uşor pe acolo, iar ventilatorul bateriei lucra la 8. Fără aerul condiţionat pornit şi cu bateria la 51 grade Celsius, în maşină se făcuse atât de cald, încât şoferul a deschis toate geamurile ca să disipeze căldura din interior. În acelaşi timp maşina limita deja puterea motorului la sub 100 CP din cauza supraîncălzirii bateriei. Se pare că ideea sistemului era că şoferul va include aerul condiţionat în habitaclu, iar acel aer mai rece va fi preluat şi dus la baterie.
Deci, e destul de năbădăioasă exploatarea dacă se doresc călătorii lungi neîntrerupte şi dacă se iese un pic din scenariul pe care l-au calculat coreenii când au proiectat maşina. Însă aşa aceştia au învăţat şi au adunat experienţă pentru maşini mult mai avansate şi performante pe care le au azi, de la Kia EV9 şi EV6 până la Hyundai Ioniq 6.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
33,522
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!