(VIDEO) Am fost în interiorul primei pompe de căldură gigantice din lume, care încălzeşte un oraş întreg cu ajutorul CO2-ului şi apei de mare

2 Aprilie 2024, 13:37
Redacţia PiataAuto.md
În vara anului trecut, publicam un articol despre intenţia unui oraş din Danemarca de a a-şi construi prima pompă de căldură imensă din lume care să funcţioneze pe bază de CO2 şi apă de mare şi să asigure căldură centralizată pentru un întreg oraş de 100.000 locuitori. Sună excepţional de inovativ şi de ambiţios, pentru că de obicei, ideea unei pompe de căldură e ca ea să fie foarte aproape de locul în care degajează căldura finală, de obicei exact lângă o casă sau un apartament, pentru a fi eficientă. Aici, însă, vorbim de o pompă de căldură gigantică, care să trimită căldura generată prin kilometri de conducte prin tot oraşul! Dacă acest prim experiment reuşeşte, înseamnă că mii de oraşe din lume pot trece la fel de la încălzire cu centrale termice de cărbune sau gaz la asemenea soluţii, care folosesc la bază electricitate, produsă din energie regenerabilă! Ei bine, tehnologia acestei pompe de căldură din Danemarca e atât de interesantă şi intrigantă, încât am noi am vrut să mergem direct în interiorul ei, pentru a vorbi cu inginerii de acolo şi a afla toate secretele a cum funcţionează totul, pe viu, direct de la inginerii care au conceput sistemul şi care-l vor exploata!
Compresoarele şi întregul sistemul pompei de căldură sunt produse de MAN Energy Solutions, cei care produc motoare navale imense, compresoare industriale şi multe alte produse inginereşti de scară imensă. Prin urmare, i-am contactat chiar pe ei, pentru a le solicita accesul în interiorul acestui edificiu din Danemarca, unde e construită pompa de căldură gigantică.
Foto: Aşa arată un compresor din sistemul acestei pompe de căldură gigantice din Danemarca

Pompa de căldură e parte din sistemul de încălzire centralizată al oraşului Esbjerg, sistem care e operat de un soi de companie municipală, numită DIN Forsyning. Anume ei sunt cei care vor gestiona mai departe toată operarea acestei prime pompe de căldură gigantice şi tot ei sunt cei care i-au calculat parametrii de care are ea nevoie, alături de inginerii de la MAN Energy Solutions. Asta a însemnat, că vizita noastră în interiorul acestei pompe de căldură imensă a trebuit coordonată şi cu cei de la DIN Forsyning, pe de o parte, iar pe de altă parte a însemnat şi faptul că am putut afla foarte informaţii preţioase din perspectiva unui operator al unui asemenea sistem de încălzire centralizată.
Am aflat, de exemplu, mici secrete, cum ar fi că pompa de căldură gigantică, înlocuieşte total o centrală pe cărbune, dar nu e singura care poate furniza căldură oraşului, ci funcţionează într-un întreg sistem de componente, iar operatorul face o întreagă muncă de echilibrare a contribuţiei lor.
Spre exemplu, pompa de căldură e proiectată să poată produce 90 de grade Celsius a apei de ieşire, care pleacă spre conductele şi caloriferele din oraş, dar adeseori ea va fi setată să producă mai puţin, pentru că pot exista configuraţii mai eficiente, când alte componente pot asigura ultimele câteva grade de căldură mai eficient.
Şi genialitatea acestui sistem din Danemarca mai e şi în faptul că ea nu foloseşte aerul ca sursă de căldură iniţială, ci apa de mare, iar astfel rămâne a fi eficientă chiar când aerul de afară e de -20 grade Celsius sau mai jos. Iar refrigerantul e la fel de neobişnuit şi diferit, fiind vorba de banalul CO2.
Iar toată tehnologia şi tot sistemul devine şi mai interesant în parametri, cifre şi modul în care funcţionează, când explorezi aceste componente pe viu şi când auzim toate aceste mici secrete de la inginerii implicaţi direct în asta. Şi anume asta am făcut în reportajul de mai jos, pe care l-am filmat în cadrului recentului nostru proiect de deplasări în ţări europene pentru asemenea subiecte de energie regenerabilă, proiect pe care am reuşit să-l facem cu susţinerea BMW Moldova, oficiul central BMW, băncii Moldindconbank şi a PNUD Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene. Ministerul Energiei din Moldova ne este partener informaţional în acest proiect, iar asta înseamnă că datorită informaţiilor despre scara oraşelor din Moldova şi parametrii sistemelor de încălzire din acestea, furnizate de minister, într-un reportaj viitor vom putea analiza şi cât de fezabilă ar fi o asemenea pompă de căldură pentru oraşele din Moldova, ca acestea să nu mai ardă gaz. De exemplu, oraşul Bălţi are tot 100.000 locuitori, exact ca şi Esbjerg, oraşul în care funcţionează această pompă gigantică din Danemarca. Deci e direct comparabil, iar multe alte oraşe din Moldova sau România ar fi la fel de comparabile sau ar necesita o adaptare la scara potrivită. Şi, apropo, cei din Danemarca ne-au spus şi cât a costat sistemul în cazul lor, dar şi multe altele despre consum de energie şi toată ingineria! Vezi totul în video-ul de mai jos, unde poţi include subtitre cu traduceri automatizate în română, dacă ai nevoie.
2
17,625
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!