(VIDEO) Proiectul grandios al oraşului linear The Line din Arabia Saudită, de 170 km lungime, se reduce cu 168 km

12 Aprilie 2024, 15:13
Redacţia PiataAuto.md
Acum doi ani, scriam despre unul din cele mai grandioase proiecte urbane din câte au fost dezvăluite vreodată — oraşul The Line din noua regiune urbană Neom, concepută în Arabia Saudită. Oraşul The Line era anunţat ca unul de formă lineară, de 170 km lungime, dar de mai puţin de 1 km lăţime, astfel încât să fie total lipsit de maşini şi toate facilităţile să fie la îndemâna a câteva minute de mers pe jos sau cu metroul subteran. Primele lucrări de construcţie au început încă acum doi ani, iar anul trecut ele au luat o amploare la scară mare, cu promisiunea că oraşul va fi gata în 2030. Acum, însă, se pare că realităţile economice au mai temperat din ambiţiile proiectului, astfel încât acesta a fost redus de la 170 km lungime la doar 2,4 km lungime, deci cu aproape 168 km mai mic decât se anunţa iniţial.
Ideea oraşului era ca acesta să fie construit în 3 nivele — cel de transport, urmat de cel de service, cu biroul, magazine şi toată infrastructura funcţională, şi etajul de sus, în aer liber, dedicat condiţiilor frumoase de trai.
Ulterior oraşul a fost reconfigurat pentru a fi amplasat în interiorul unui soi de zgârie-nori orizontal, cu faţa de oglinzi, care ar respinge o mare parte din razele soarelui.
Oraşul The Line a parte a regiunii urbane şi industriale Neom, în care mai sunt incluse alte oraşe, regiuni sau staţiuni, precum oraşul industrial Oxagon, plutitor pe apă, staţiunea montană Trojena, iar în ianuarie 2024 a fost dezvăluit şi oraşul la mare altitudine Aquellum, integrat în mijlocul unui munte. Între timp, a mai fost anunţată şi staţiunea maritimă Sindalah.
Foto: Oraşul Oxagon

Deci, toată această aglomeraţie de oraşe şi zone de odihnă trebuie să creeze un ecosistem, iar oraşul The Line era locul unde cei mai mult oameni trebuiau să trăiască, unii din ei eventual muncit în Oxagon, la care s-ar fi putut ajunge în 15-20 minute cu trenul ultra-rapid. Arabia Saudită estima că în 2030 în The Line şi implicit în Neon vor fi atraşi între 1,0 şi 1,5 milioane de oameni, care vor dori să trăiască într-un oraş de vis al viitorului, cu infrastructură inovativă. Iar pentru a atrage oameni, se presupunea că regiunea va avea şi reglementări legale diferite, mai liberale. Bugetul de construcţie a regiunii Neom era uriaş, de 1,5 trilioane de dolari!
Ei bine, se pare că acum au intervenit modificări de priorităţi, or, oraşul The Line a fost redus la doar 2,4 kilometri lungime din cei 170 km propuşi iniţial pentru a fi gata în 2030. Această reducere nu a fost confirmată oficial de Neom, însă contractorii care lucrează acolo le-au confirmat celor de la Bloomberg reducerea de planuri. În luna februarie a The Line lucrau circa 60.000 de muncitori, iar acum una din companiile de construcţii şi-a retras muncitorii de pe şantiere, în contextul acestor diminuări drastice de planuri.
Dar totodată asta nu înseamnă abandonarea totală a ideii Neom şi a componentelor sale. Lungimea de 2,4 km ar fi acum ţinta pentru anul 2030 a oraşului The Line, cu ideea de a reuşi totuşi ulterior să se construiască întregul oraş. Doar că un asemenea oraş nu poate fi construit cât 2-3 km, pentru că metroul subteran poate fi doar integru, altfel numai are sens.
În aceleaşi surse ale Bloomberg confirmă că lucrările la celelalte componente continuă mai departe fără reduceri vizibile de scară. Întregul proiect grandios e unul susţinut direct de prinţul Arabiei Saudite, finanţat de fondul suveran al ţării şi prin urmare, e încă una din priorităţile de viziune pe termen lung a ţării, prin care se doreşte o tranziţie de la economia bazată pe extragere de petrol la industrie bazată pe tehnologii şi inovaţii.
Însă e la fel de adevărat că proiectele de o asemenea grandiozitate sunt mult mai complexe în realitate decât par pe schiţele iniţiale.
Vezi în video-ul de mai jos cum arătau lucrările la The Line în februarie 2024.
0
36,815
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!