(VIDEO) Compania chinezească Unitree a creat noul robot umanoid G1, care costă doar 16.000 dolari şi poate munci în fabrici

15 Mai 2024, 18:23
Redacţia PiataAuto.md
N-a trecut prea mult timp de la lansarea robotului umanoid Atlas al celor de la Boston Dynamics, creat special pentru a munci în fabricile auto iniţial, apoi şi în multe alte industrii. Acum compania chinezească Unitree şi-a prezentat robotul umanoid H1, care costă doar 16.000 dolari şi care poate munci de asemenea în fabrici. Iar la un asemenea preţ, robotul va deveni cu siguranţă mai „ieftin” decât salariul unui angajat în fabrică, mai ales dacă se mai iau în considerare impozite şi costuri aferente.
Atunci când Boston Dynamics a prezentat noul Atlas, un mare accent s-a pus pe faptul că acesta e complet electric, fără un sistem hidraulic, cum avea robotul anterior al companiei americane, companie în care acţionarul majoritar acum e Hyundai. La fel şi robotul Tesla Bot e propulsat doar de electromotoare şi actuatoare.
Foto: Noul robot Atlas

Acelaşi principiu de propulsie prin zeci de mici electromotoare e aplicat şi de noul robot chinezesc Unitree H1. Într-un video publicat odată cu premiera, noul robot îşi demonstrează abilitatea de a manevra obiecte mici cilindrice cu mâna, şi de a le prinde în aer şi roti.
De asemenea, robotul poate sparge nuci şi face alte asemenea munci manuale şi repetitive, care sunt printre cele mai neinteresante în industria alimentară şi agricultură şi unde în multe ţări încă se mai foloseşte munca manuală.
Robotul poate rezista împingerilor, menţinându-şi echilibrul, chiar dacă are doar 37 kg cu tot cu bateria sa. Desigur, el poate ridica şi obiecte grele, ceea ce ar putea să-l transforme într-un depozitar bun.
Pentru industrii unde e nevoie de precizie şi mai mare, există o versiune mai sofisticată, H1 EDU, care are un braţ cu 3 degete, câţiva senzori în plus şi mai mult forţă în braţe. Robotul standard are un procesor puternic, cu 8 nuclee, o cameră ce sesizează adâncimea, 3 senzori LiDAR, WiFi 6 şi Bluetooth.
Partea mai puţin productivă e faptul că bateria sa îi asigură o autonomie de doar 2 ore. Deci, programul lui de muncă într-o fabrică ar fi mult mai scurt, dar doi asemenea roboţi ar putea face şi 10-12 ture fiecare a câte 2 ore, acoperind 24 ore. Iar la doar 16 mii dolari cost, cu siguranţă că multe companii îi şi văd deja rolul în înlocuirea muncitorilor umani, urmând ca robotul să răscumpere investiţia în doar câteva luni de economii pe salariul şi taxele pe care fabrica le-ar fi plătit pentru un muncitor uman.
Vezi în video-ul de mai jos ce poate face noul robot chinezesc.
2
26,513
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!