(VIDEO) Cum sună motorul V10 al lui Lamborghini Huracan STO într-un tunel, turat în acceleraţii intense şi înregistrat cu echipament audio de vârf

18 Mai 2024, 10:05
Redacţia PiataAuto.md
Motoarele V12 au fost multă vreme considerate vârful absolut al perfecţiunii inginereşti, atât datorită sunetului pe care-l puteau scoate, cât şi datorită echilibrului inerent al fiecărui dintre cele două blocuri de 6 cilindri, care, puse împreună, îşi cooptau forţele pentru un rezultat suprem. Au fost mulţi ani în care mărci precum Ferrari sau Lamborghini produceau motoare V12 cu cilindree relativ modestă, de exemplu de 250 cm cubi per cilindri şi 3,0 litri în total, dar era esenţială păstrarea arhitecturii V12 şi a tactului cu totul special pe care aceasta-l genera. Apoi, când Lamborghini a fost cumpărat de Audi, acesta a primit şi un motor V10, pus şi pe Audi R8, chiar dacă în istorie primul Lamborghini cu V10 a fost prototipul P140.
Audi avea experienţa de a se juca cu blocurile cilindrice în 5 cilindri, iar un V10 înseamnă două asemenea blocuri. Prin urmare, şi sunetul V10 a devenit parte din identitatea Lamborghini. Ei bine, acum cei de la Top Gear au pus în interiorul unui tunel special un Lamborghini Huracan STO cu motor V10, înregistrându-i sunetul cu echipament auto de înaltă fidelitate.
STO în acest caz înseamnă Super Trofeo Omologato, deci un Lamborghini mult mai axat pe performanţa de circuit, iar asta înseamnă că motorul său poate fi lăsat să se audă mai tare. Şi spre deosebire de alte versiuni Huracan, acesta nu are tracţiune integrală, ci una pe spate.
Şeful Lamborghini numise cândva maşina asta drept o „celebrare a motorului cu combustie”, iar acest experiment din tunel vine să verifice cât de veritabilă era această afirmaţie.
Ei bine, a urmat dezlănţuirea propriu-zisă în tunel a acestui Lamborghini cu motor V10. Măsurat static în apropiere de ţeava de eşapament, motorul produce 95,2 dB de sunet, deci suficient încât să poată fi considerat unul din cele mai sonore din lume.
Şi întrucât tunelul înseamnă peste 3,5 mile de linie dreaptă, motorul a putut fi turat în acceleraţii maxime, până la atingerea vitezei maxime pe care o poate dezvolta acest Lamborghini.
Au fost atinse şi turaţii de vârf, a avut loc şi renumita scoatere de flăcări prin ţevile de eşapament, specifică Lamborghini.
Şi, bineînţeles, a urmat şi poziţionarea unui microfon stereofonic pe locul pasagerului în acest Lamborghini, cu anatomia ce o repetă fidel pe cea umană, pentru a obţine senzaţiile depline din sunetul care se face auzit în interiorul acestei maşini superbe.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
3,074
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!