(VIDEO) Maşina genială a zilelor noastre, GMA T50, cu motor V12 ce atinge până la 13 mii rpm, a fost comparată cu strămoşul său, legendarul McLaren F1

22 Mai 2024, 19:40
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când cineva ajunge să creeze un produs genial, care aproape că defineşte o epocă şi care e adorat unanim, pe de o parte avem de-a face cu un produs care defineşte cariera şi biografia unui om, plasându-l în istorie, dar pe de altă parte aceeaşi creaţie devine povara întregii cariere de mai departe prin faptul că eclipsează orice creaţie ulterioară. Aşa a fost în cazul lui Gordon Murray, omul care a creat legendarul McLaren F1 pe care mulţi dintre noi îl aveau agăţat ca poster pe pereţi, visând la performanţele lui supreme. Astăzi asemenea exemplare pot ajunge să coste şi 20 milioane euro, iar marea întrebare era dacă omul din spatele maşini ar mai fi putut crea vreodată ceva mai bun de atât.
O bună perioadă de timp, răspunsul a fost nu, iar Gordon Murray a fost cuprins de aceeaşi istorie a eclipsării. Acesta a mai creat maşini interesante, dar nimic nu mai părea la fel de strălucit şi genial. Pur şi simplu nimic nu putea echivala sau depăşi o legendă care îşi câştigase deja locul pe piedestalul lumii auto.
Însă, ajuns deja la o vârstă onorabilă, Gordon Murray a vrut să demonstreze lumii că poate atinge un nou apogeu, că potenţialul lui e şi mai mare de atât. Şi-a fondat compania Gordon Murray Automotive, sau GMA, iar după câţiva ani buni de muncă alături de echipa sa, a creat supercar-ul GTA T50.
Maşina s-a lansat în anul 2020 şi a fost produsă în doar 100 exemplare. Are un motor V12, capabil să atingă 13 mii rpm ca limită superioară! Iar acesta sună pur şi simplu mai frumos decât orice alt motor din zilele noastre.
Şi acest motor e cuplat cu o cutie manuală, toată maşina înglobând şi o mulţime din tehnologiile care au evoluat între timp şi care nu erau disponibile în anul creării legendarului McLaren F1.
Autorul unui canal de YouTube din SUA a reuşit să pună alături un GMA T50 şi un legendar McLaren F1, într-o comparaţie directă de senzaţii şi filosofie. Da, marea întrebare era dacă maşina din zilele noastre poate fi mai bună decât legenda, dacă reuşeşte să iasă din eclipsarea strămoşului său.
Şi după o explorare deopotrivă de mecanică şi spirituală, marele răspuns a venit cu multă încredere. Poate părea paradoxal, dar e unul din acele foarte puţine cazuri în lume, când opera de peste mulţi ani ale aceluiaşi om reuşeşte să fie mai bună şi mai genială, dacă genialitatea poate suporta grad de comparaţie, decât originalul!
Poate suna ca o declaraţie poate prea ambiţioasă. Însă după cele 30 de minute de video de mai jos, e greu să nu fim de acord cu protagonistul care conduce cele două maşini.
E unul din acele filmuleţe ce merită un loc aparte într-o bibliotecă video a unui pasionat auto, prin însăşi unicitatea de a avea două modele atât de notorii şi atât de geniale puse alături şi explorate atât de profund.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
2
3,156
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!