(VIDEO) Un pilot în vârstă de 60 de ani a aterizat cu iscusinţă, ca la carte, un avion fără tren de rulare în Australia

13 Mai 2024, 19:03
Redacţia PiataAuto.md
Un pilot de 60 de ani a avut parte în această dimineaţă de o experienţă nefastă în Australia, în care avionul pe care-l pilota, un Beechcraft Super King Air, a avut un defect la trenul de rulare, care nu se mai deschidea, iar în rezultat a trebuit să efectueze o aterizare „pe burtă” pe aeroportul din Newcastle. Din fericire, pilotul a fost capabil să execute manevra cu o iscusinţă admirabilă, măiestria acestuia fiind elogiată acum atât de salvatorii care erau în aşteptare pentru a interveni, cât şi de autorităţile aeronautice.
Teoretic, toţi piloţii de avioane învaţă cum să efectueze o asemenea aterizare în caz de urgenţă, dar în practică avionul trebuie controlat cu îndemânare, întrucât fuzelajul acestuia contactează direct cu asfaltul de pe pistă şi poate avea o forţă de frecare impredictibilă, astfel încât şi traiectoria avionului poate deveni la fel de impredictibilă, cu şanse mare de a ieşi în decor.
De fapt, în timpul unei asemenea aterizări, doar unele elemente aerodinamice ale avionului, precum cârma şi elevatoarele din ampenaj, mai pot asigura mici comenzi de manevrare, iar eleroanele ar putea eventual să mărească forţa de apăsare spre asfalt pentru o aderenţă mai bună, dar şi aici e un echilibru cu care să se jongleze, întrucât o forţă prea mare de apăsare poate determina pierderea echilibrului, răsturnarea şi distrugerea avionului.
Şi se pare că pilotul de 60 de ani din Australia a putut stăpâni excelent toate aceste forţe, astfel încât avionul său a aterizat perfect, fără scântei şi fără traiectorii imprevizibili, fiind stăpânit cu excelenţă de pilot. Nici pilotul, nici cei doi pasageri ai săi, în vârstă de 60 şi 65 ani, n-au avut de suferit.
Zborul avionului trebuia să dureze 26 minute, din Newcastle până în Port Macquarie, însă la scurt timp după decolare pilotul a observat defecţiunea, a semnalat-o, şi a făcut cale întoarsă spre aeroportul iniţial. Acesta a fost în contact permanent cu inginerii de la sol, în încercarea de a determina trenul de rulare să iasă, însă eforturile nu au dat rezultat şi trenul de rulare a rămas închis. Avionul a trebuit să facă ture în jurul aeroportului pentru a arde cât mai mult din combustibilul din rezervoare înainte de aterizare.
Aterizarea a fost urmărită de mulţi alţi pasageri din aeroport, cursele cărora au fost amânate din cauza necesităţii de aterizare urgentă a avionului.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
3,085
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!