Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Danezii de la Vestas anunţă că vor livra 30 turbine eoliene în România, pentru parcul eolian Vifor, unde acestea vor asigura un randament excelent

25 Iunie 2024 - 18:11
Redacţia PiataAuto.md
Cel mai mare producător de turbine eoliene din lume, compania daneză Vestas, a anunţat că a fost contractată de First Look Solutions, o subsidiară a Rezolv Energy şi Low Carbon, pentru a livra primele 30 de turbine eoliene pentru parcul eolian Vifor din judeţul Buzău, România.
Mai mult ca atât, Vestas va fi şi compania care va asigura ingineria, va superviza construcţia şi va echiparea completă a parcului eolian cu utilaj electric, efectuând şi achiziţiile necesare, pentru a preda la final un parc eolian la cheie dezvoltatorului din România.
Cele 30 de turbine vor fi de model V162-6.2 MW, exact acelaşi tip de turbine care au echipat anul trecut şi parcul eolian de la Ruginoasa. Doar că, dacă la Ruginoasa turbinele au fost adaptate să opereze la o putere uşor mai mică, de 6,0 MW, atunci în noul parc eolian de la Vifor acestea vor fi dimpotrivă, ajustate să opereze la putere mai mare, de 6,4 MW.
Astfel, cele 30 turbine a câte 6,4 MW vor asigura o putere instalată totală de 192 MW. Această etapă va fi prima fază din cele două planificate, pentru ca la final parcul eolian Vifor să aibă o putea instalată de 461 MW şi să devină astfel unul din cele mai mari din România.
Această primă fază a noului parc eolian va fi finanţată cu un credit de 291 milioane de euro, oferit dezvoltatorului din România şi ar urma să fie conectată la reţea şi inaugurată până la finele anului 2025.
Cei de la Vestas menţionează că ei vor fi cei care vor asigura şi racordarea la reţea a noului parc. Totodată, aceştia au şi un contract de mentenanţă pentru 15 ani înainte pentru turbinele eoliene instalate la Vifor, cu garanţii aferente oferite deţinătorului din România.
Turbinele eoliene Vestas V162-6.2 MW sunt concepute pentru zone cu vânt ce variază de la slab la mediu cele mai dese ori, dar pot rezista bine şi la perioadele de vânt mare. Turbinele cu un diametru al elicei de 162 metri produc electricitate deja de la o viteză a vântului de 3 m/s, până la 25 m/s, ceea ce echivalează cu o viteză a vântului de până la 90 km/h.
Acestea sunt realizate în proporţie de 84% din materiale reciclabile şi au un randament atât de bun, încât Vestas promite că în regiunile cu preţ decent la electricitate ele pot rambursa investitorului propriu cost prin energia produsă în doar 6,5 luni. Iar pe durata lor de viaţă, estimată la minim 20 de ani, acestea produc electricitate de o valoare de 37 ori mai mare decât propriul cost.
O singură asemenea turbină, setată standard al 6,2 MW, poate produce anual între 16,0 GWh de electricitate în zone cu vânturi foarte slabe, ajungând până la peste 30 GWh în zone cu vânturi prolifice.
Turbinele din România sunt mai puternice, şi Rezolv Energy menţionează că sunt localizate într-o regiune cu vânturi foarte favorabile, deci probabil media de producţie estimată ar fi pe la 25-27 GWh anual per turbină, ceea ce înseamnă că cele 30 de turbine eoliene vor produce circa 750-810 GWh de electricitate anual, la un factor de capacitate mediu de circa 44-48%.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter