Fiat a lansat noul Grande Panda, un model cu design rectangular inspirat din anii 80, cu propulsie electrică sau hibridă

18 Iunie 2024, 11:01
Redacţia PiataAuto.md
Fiat a lansat noul Grande Panda, un model care marchează o decolare de la stilul de design actual al mărcii italiene, cu forme circulare şi joviale, la cele rectangulare, inspirate din ani 80. Inevitabil, noul model cu gardă la sol sporită ne va aminti de clasicul Fiat Panda 4x4, lansat în 1983, şi asta chiar dacă modelul de acum va avea propulsie electrică sau hibridă şi nu se anunţă versiuni cu tracţiune integrală.
Ceea ce e indiscutabil e că noul Grand Panda aduce un aer nou de design în gama Fiat, mult mai tineresc şi mai hi-tech, cu proporţii retro. Blocurile optice faţă sunt integrate direct în calandru, la fel ca şi emblema textuală Fiat, iar pătratul e elementul dominant în detaliile de design.
E curios că noul model a ţinut să fie mai compact decât concurenţii de pe piaţă, nu mai mare, cum se întâmplă adeseori. Noul Grande Panda măsoară 3,99 metri, lungime, fiind cu circa 7 cm mai scurt decât media segmentului. Însă chiar şi cu această dimensiune, acesta promite o folosire inteligentă a spaţiului.
Noul model promite să aducă şi sisteme de propulsie electrică, şi din cele hibride, chiar dacă acum nu sunt anunţaţi parametri mai exacţi ai acestor sisteme de propulsie.
Un mare accent va fi pus pe preţul accesibil al acestuia, din nou subliniindu-se dorinţa celor de la Stellantis de a concura cu Dacia cu mai multe mărci din portofoliul lor.
Explicaţia pentru această abordare vine din faptul că noul Fiat Grande Panda se bazează pe platforma tehnică a lui Citroen e-C3 în versiune electrică şi C3 în versiuni hibride. Modelul electric Citroen foloseşte baterii LFP şi a putut să ofere astfel un preţ de circa 23.000 euro în Europa, fiind unul din cele mai competitive în segmentul modelelor electrice accesibile, iar Fiat Grande Panda Electric ar putea avea un preţ foarte similar. Odată ce ambele modele îşi vor creşte producţia, alături de un model similar din gama Opel, preţul va putea scădea la circa 20.000 euro pentru versiunile electrice.
Noul Fiat Grande Panda nu va fi produs în Italia, însă. Stellantis va păstra în Italia producţia lui Panda standard, totuşi. Noul Grande Panda va fi fabricat în Serbia, la Kragujevac, acolo unde Fiat fabrica anterior modelul 500L. De fapt, e vorba de fosta fabrică Zastava din vremurile de demult, pe care Fiat o deţine de mulţi ani încoace.
Noul model va fi unul global, însă, urmând a fi vândut în regiuni precum Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.
1
3,138
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!