(VIDEO) Bugatti a lansat noul Tourbillon, succesorul lui Chiron cu motor V16 aspirat, sistem hibrid şi 1800 CP

21 Iunie 2024, 06:33
Redacţia PiataAuto.md
Bugatti Tourbillon. Să reţinem cu toţii acest nume. Pentru că e numele noului model emblematic al lumii auto. Compania franceză, parte acum din grupul Bugatti Rimac, unde Porsche şi deci tot grupul VW e principalul acţionar, a dezvăluit multaşteptatul succesor al lui Bugatti Chiron şi Veyron.
Foto: Noul Bugatti Tourbillon

Moştenirea căruia noului model trebuia să-i facă faţă e uriaşă. În 2004, Bugatti Veyron a devenit primul automobil de serie din lume cu o putere de peste 1.000 CP, graţie motorului său W16 quad turbo, de 8,0 litri.
Foto: Descendenţa Bugatti, de la EB110 şi Veyron, la Chiron şi noul Tourbillon

Mai târziu, în 2016, Bugatti Chiron devenea primul model de serie din lume care atingea puterea de 1.500 CP, având o versiune evoluată a aceluiaşi motor W16. De fapt, şi întreaga maşină se baza pe o platformă evoluată a lui Veyron, ingineria fiind atât de bună, încât a putut ţine pasul vreme de 20 de ani cu exigenţele lumii auto.
Foto: Deschiderea uşilor la noul Bugatti Tourbillon

Acum, în 2024, la 20 de ani de la lansarea lui Veyron, Bugatti lansează un nou model drept succesor al lui Chiron, care nu se mai bazează nici pe aceeaşi platformă, nici pe acelaşi motor. Totul e nou, inclusiv motorul V16 în loc de W16, dar şi sistemul plug-in hibrid în care e încadrat acesta, pentru a face faţă exigenţelor unei noi epoci.
Poate suna contraintuitiv pentru timpurile noastre, dar sub egida lui Mate Rimac, inginerii Bugatti au decis să mărească cilindreea noului motor până la 8,3 litri şi să scape de toate cele 4 turbine de pe propulsorul anterior. Deci, acum avem de-a face cu un motor V16 aspirat natural, fără vreun compresor mecanic sau vreo turbosuflantă, dar cu pofta turaţiilor mari, de până la 9.000 rpm.
Motorul a fost proiectat cu ajutorul celor de la Cosworth, una din cele mai renumite companii de inginerie a motoarelor din lume. Dar şi pentru ei probabil acest proiect e vârful absolut a ceea ce au făcut vreodată.
Aşa cum spuneam, noul motor V16 e parte a unui sistem plug-in hibrid, care mai conţine două electromotoare pe puntea faţă şi unul pe puntea spate. Doar motorul V16, însă, scoate exact 1.000 CP şi 900 Nm, ceea ce oricum îl califică drept cel mai puternic motor aspirat din lume.
Puntea faţă mai are două electromotoare a câte 250 kW fiecare, care pot atinge 24.000 rpm, şi asta fiind o caracteristică de vârf absolut în industrie. Cei 500 kW de pe puntea faţă înseamnă încă 680 CP.
Un motor similar de 250 kW e poziţionat şi pe puntea spate, deci încă 340 CP mai există şi aici.
Întreg sistemul de propulsie, însă, nu livrează 1.000 + 680 + 340 CP, pentru că asta ar însemna să se ajungă la 2.020 CP, ceea ce ar fi fost cu siguranţă o cifră magnifică şi i-ar fi permis lui Bugatti Tourbillon să-şi adjudece din nou titlul de cea mai puternică maşină de serie din lume, depăşind chiar şi Rimac Nevera. Realitatea, însă, e un pic diferită — noul model Bugatti are o putere maximă totală de 1.800 CP, ceea ce-l plasează pe un loc secund după cei 1.914 CP ai lui Rimac Nevera. E ceva neobişnuit, însă putem presupune că mai sunt exemplare de Nevera de vândut, iar un viitor Tourbillon Super Sport ar putea ajunge şi la cifra magnifică de 2.020 CP.
Până atunci, explicaţia limitării e în puterea de descărcare a bateriei electrice, care alimentează cele 3 motoare. Chiar dacă ele însumează 750 kW, ea poate furniza doar 600 kW maxim, ceea ce înseamnă 815 CP. Deci, cei de la Bugatti au putut asigura 800 CP de forţă din această baterie, pe care i-au adăugat la cei 1.000 CP ai motorul V16, şi aşa a rezultat puterea de 1.800 CP.
Bateria are o capacitate de stocare brută de 24,8 kWh, ceea ce-i va permite maşinii să poată parcurge câţiva zeci de kilometri în regim pur electric, circa 60 km. În ciuda noului sistem, maşina cântăreşte sub 2 tone la gol, la 1.995 kg, iar asta-i permite să accelereze de la 0 la 100 km/h în 2,0 secunde. Din nou, imediat sub Nevera.
Noul model poate accelera de la 0 la 400 km/h în mai puţin de 25 secunde, iar viteza maximă e de 445 km/h! Aici în sfârşit noul Bugatti Tourbillon a putut depăşi Rimac Nevera, care are o viteză maximă de 412 km/h.
Şi într-o manieră excepţional de frumoasă, noul model Bugatti are un vitezometru marcat până la 500 km/h! Iar acul vitezei şi cel al turaţiilor sunt centrate pe acelaşi ax, ca şi acele unui ceasornic, unul mai lung şi altul mai scurt.
Designul noului model are proporţii oarecum similare cu Chiron, dar totodată partea frontală are o zonă centrală mult mai conturată şi mai evazată spre faţă. Ştergătorul e amplasat longitudinal pe parbriz acum, pentru o rezistenţă aerodinamică minimă.
Motorul rămâne amplasat median, fireşte, iar posteriorul are din nou o formă diferită, mult mai ondulată, evoluată de pe Mistral, parcă. Fireşte, la o maşină capabilă să atingă 445 km/h, toate detaliile sunt sculptate mai ales de aerodinamică, pentru a face o asemenea performanţă posibilă.
Interiorul e o operă de artă din simplitatea sa analogică şi atemporală. Volanul se mişcă în timp ce cadranele de bord rămân staţionare, iar toată ambianţa e dominată de senzaţia unor comenzi mecanice, pure.
Şi probabil cel mai neobişnuit pentru o maşină lansată în anul 2024, noul Tourbillon nu are niciun display electronic pe planşa de bord! Nu pentru că nu s-a putut. Ci pentru că, aşa cum zicea Mate Rimac, oamenii ultra bogaţi vor obiecte scumpe care se simt analogic, deci atemporal, şi nu mai vor să cumpere din această cauză nici maşini electrice foarte scumpe, precum Rimac Nevera.
Iar proprietarii lui Tourbillon vor avea o întreagă carte de citit cu câte piese formează cadranele, cu cât de subţire sunt acestea şi unde au fost lucrate sau câte grame cântăresc. Şi asta pentru că aceste cadrane, cu vitezometru cu tot, sunt construite în colaborare cu ceasornicarii elveţieni, deţinătorii măiestriei supreme în acest meşteşug.
Deci, e absolut clar că noul Bugatti a beneficiat de atenţia supremă la micile detalii şi pare chiar să fi migrat într-o lume mai analogică şi mai puritană decât anterior la design. Sistemul hibrid e aproape o condiţie obligatorie ca acesta să mai poată exista în lumea noastră. Din păcate, singura parte neînţeleasă e de ce noul model a trebuit limitat în putere din cauza bateriei. Dar, aşa cum spuneam, probabil la această etapă s-a decis să nu se sară peste Rimac Nevera, iar un pic mai încolo, peste 1-2 ani, vom vedea şi un Tourbillon Super Sport care va face şi saltul de onoare în performanţa de peste 2.000 CP.
Vezi mai jos şi un scurt video cu noul model Bugatti, dar şi video-ul mai lung al dezvăluirii oficiale a noului model, cu comentariile celor de la Bugatti.
2
3,249
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!