(VIDEO) Chevrolet a lansat noul Corvette ZR1, primul Corvette cu motor turbo din istorie, care-l face cel mai puternic şi mai rapid din toate timpurile

29 Iulie 2024, 12:21
Redacţia PiataAuto.md
Chevrolet a lansat noul Corvette ZR1, model care marchează câteva recorduri şi premiere istorice simultan. Nu e doar cea mai proaspătă şi puternică versiune a actualei generaţii Corvette, ci e şi cel mai puternic Corvette din toate timpurile, dar totodată şi cel mai puternic model V8 american produs vreodată şi chiar cel mai puternic automobil de serie american, depăşindu-l pe SRT Demon 170. Noul ZR1 e şi primul Corvette cu motor turbo din istorie, cel puţin primul care să vină aşa din fabrică.
Noul model face uz de motorul V8 de 5,5 litri, cu arbore cotit plat, numit LT7 şi folosit şi anterior de Corvette, însă doar în formă aspirată. Acum propulsorul a primit două turbine, cu ajutorul cărora dezvoltă 1.064 CP la 7.000 rpm, depăşind astfel toate modelele de până acum.
Noul motor, însă, nu are doar două turbine în plus, ci şi o chiulasă remodelată, o rată de compresie mai mică şi noi pistoane forjate. Motorul are şi porturi suplimentare de injecţie, pentru a putea primi cantitatea necesară de combustibil pentru a dezvolta noua putere. I-a fost remodelată galeria de admisie, iar arborii cu came favorizează acum timpi mai mari de deschidere pentru pătrunderea a mai mult aer de admisie în cilindru.
Sunt zeci de asemenea modificări făcute, pentru că nimic n-a fost uitat sau lăsat la voia întâmplării în calea de creştere a performanţei acestui motor. Iar cu 1.064 CP în unităţi americane şi 1.079 CP în unităţi europene, noul Corvette ZR1 va fi cel care va spulbera cu siguranţă multe supercar-uri italiene şi maşini electrice de înaltă performanţă.
Pentru că, noul ZR1 e mai puternic decât Tesla Model S Plaid, dar mult mai uşor. E un pic mai slab decât Lucid Air Sapphire, dar e din nou simţitor mai uşor. Şi asta ar fi valabil pentru multe alte modele electrice cu performanţe de top.
Mai mult ca atât, spre deosebire de alte generaţii Corvette, care aveau putere brută, dar multe alte elemente necalibrate, actuala generaţie e una care musteşte de inginerie consistentă, făcută până la ultimul detaliu şi n-am greşi să spunem că e cea mai bine concepută dintre toate, reuşind să transpună pe asfalt mai bine ca oricare alta puterea de care dispune.
E rar să putem spune asta despre o maşină curentă, dar acesta e adevărul frumos despre actualul Corvette. Iar acum, cu o nouă versiune de peste 1.000 CP, modelul şi-a obţinut un loc de neuitat în istorie.
Maşina are şi o multe de detalii din fibră de carbon, şi frâne ceramice standard, astfel încât greutatea finală e foarte decentă, situându-se undeva pe la 1.650 kg. Şi cu o asemenea greutate, noul Corvette ZR1 are un raport de putere/masă mai bun decât Bugatti Veyron, deci s-ar putea să muşte niţel şi din liga hypercar-urilor.
E clar, deci, America are o nouă maşină pe care să o venereze. Şi e una care chiar vine cu o inginerie ce are toate ingredientele pentru a rămâne atemporală în istorie şi venerată şi după mulţi ani de acum încolo.
Vezi mai jos şi un scurt video publicat de Chevrolet cu noul Corvette ZR1.
1
1,951
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!