(VIDEO) Italienii au descoperit cel mai vechi exemplar funcţional Ferrari la o proprietară din Noua Zeelandă, iar maşina are un motor V12 de doar 2,0 litri

28 Iulie 2024, 09:41
Redacţia PiataAuto.md
Se ştie că cei de la Ferrari păstrează în arhiva lor câte un dosar pentru fiecare maşină pe care au vândut-o vreodată în istoria lor, chiar şi pentru primele exemplare fabricate începând cu anul 1947, întrucât această idee de a păstra arhivele îi aparţine însuşi fondatorului mărcii, Enzo Ferrari. Şi aceste dosare sunt păstrate şi pentru maşinile care s-au pierdut între timp în istorie, iar despre majoritatea maşinilor cei de la Ferrari ştiu care e statutul lor, pe unde se află acestea în prezent şi dacă mai există. Dar despre acest exemplar din Noua Zeelandă, cei de la Ferrari nu ştiau nimic, pentru că l-au descoperit întâmplător, atunci când organizaseră un tur cu proprietari de Ferrari în această ţară, iar proprietarii, Amanda şi Philip, au decis să li se alăture.
Amanda spune că farmacista i-a spus că în regiune au venit nişte italieni, şi că ea ar trebui să se ducă la ei cu maşina sa, să-i impresioneze. Ea a acceptat ideea şi împreună cu soţul ei au găsit coloana şi pe cei de la Ferrari, iar aici a venit marea surpriză pentru italieni.
Foto: Momentul primei întâlniri a celor de la Ferrari cu maşina Amandei

Maşina Amandei e un Ferrari 166 Inter din 1948, fiind una din primele maşini fabricate de producătorul italian, iar în scurt timp s-a dovedit că această maşină e şi cel mai vechi exemplar Ferrari care e funcţional şi mobil din toată lumea!
Formidabil e şi faptul că sub capota acestui model Ferrari e un motor V12 de doar 2,0 litri, şi asta era o creştere faţă de primul său motor pentru o maşină de serie, un V12 de 1,5 litri, pus pe Ferrari 125 S! Astăzi, în zilele noastre, standardul pentru 1,5 litri ar fi să avem un motor de doar 3 cilindri. Pentru Enzo Ferrari, însă, tot ce era mai jos de 12 cilindri era o imperfecţiune mecanică, iar 3 cilindri ar fi însemnat o blasfemie pentru ingineria auto, aşa că el a proiectat primul său motor de serie tot de 12 cilindri, chiar dacă volumul fiecărui cilindru la început era de 125 cm cubi. Pentru modelul 166 Inter, însă, cilindreea unui singur cilindru a crescut la 166 cm cubi, iar astfel volumul total pentru cei 12 cilindri a ajuns la 2,0 litri.
Foto: Motorul V12 de 2,0 litri de pe Ferrari 166 Inter

Maşina scotea 90 CP la 5.600 rpm, avea două valve per cilindru, şi un singur carburator Weber 32 DCF. Iar greutatea maşinii era de doar 900 kg, ea fiind capabilă să atingă 150 km/h.
Greutatea atât de redusă a maşini e şi o parte din explicaţia a cum a putut rezista ea timp e 76 de ani. Ferrari 166 Inter avea caroseria din aluminiu, iar asta a protejat-o de coroziune.
Amanda şi Philip au restaurat maşina lor după ce au cumpărat-o, dar şi starea iniţială de dinainte de restaurare a fost bună. Acum, însă, maşina e într-o stare superbă, însă nu e ţinută undeva static într-un garaj, ci e pornită şi condusă ori de câte ori Amanda are intenţia de a merge undeva. O tratează cu pasiune, însă consideră că maşinile sunt opere de artă complete doar dacă sunt în mişcare.
Ea spune că niciodată nu-şi pune un radio sau orice altă muzică în timp ce conduce, pentru că sunetul motorului e acompanierea acustică perfectă pentru orice călătorie. Iar relieful din Noua Zeelandă pare un decor cu adevărat idilic pentru acest Ferrari clasic, care continuă a fi o bijuterie mecanică şi la 76 ani după ce a fost produs!
Vezi totul în video-ul de mai jos.
3
28,849
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!