(VIDEO) Un youtuber s-a convins pe propria piele că repararea unei Tesla Cybertruck într-un atelier independent nu e o sarcină uşoară

31 Iulie 2024, 14:00
Redacţia PiataAuto.md
Modelele Tesla au fost renumite întotdeauna pentru interfeţe de soft foarte bune şi intuitive pe partea de interacţiune cu cel de la volan, dar softul maşinii e notoriu de avansat şi bun şi pe partea de gestionare a tuturor componentelor, făcând o muncă nevăzută, dar importantă, de a menţine toate componentele sigure şi funcţionale. Însă dacă la modelele cu ceva mai mulţi ani pe piaţă, precum Model S, deja există foarte mulţi mecanici independenţi care au dezlegat algoritmii şi logica acestor sisteme şi pot interveni profesionist cu reparaţii, atunci noua Tesla Cybertruck reprezintă deocamdată o misiune imposibilă când vine vorba de reparaţii independente. Un youtuber s-a convins de curând pe propria piele de asta.
El a cumpărat un Cybertruck accidentat, care suferise un impact lateral pe dreapta. Din cauza impactului, maşina avea şi tijele punţii spate aparent îndoite, astfel încât roţile nu mai erau aliniate. Iar puntea spate e şi ea viratoare la Cybertruck.
Folosirea oţelului inoxidabil pentru caroserie, grosimea şi duritatea lui Cybertruck, e deja un element care face repararea maşini foarte atipică. Dar marile probleme pentru youtuber n-au venit de la caroserie, ci de la soft.
El şi mecanicii unui atelier au făcut obişnuita schimbare de siguranţă de la baterie, care se declanşează în cazul unor accidente mai grave, pentru a deconecta bateria. Apoi au trebuit să găsească şi o baterie nouă pentru sistemul de 48 volţi a maşinii.
Mai apoi, mecanicii au încercat să intre în sistemul maşinii pentru a şterge toate evenimentele, dar aici a venit marea problemă. Direcţia lui Cybertruck e una prin fir, nu prin tije metalice conectate cu volanul şi casete clasice de direcţie, iar asta înseamnă că orice aliniere greşită presupune nu doar o verificare a componentelor mecanice, ci şi o recalibrare electronică.
Youtuber-ul şi mecanicii au închiriat un dispozitiv cu soft avansat Tesla pentru a putea opera aceste lucrări, însă dacă la una din punţi maşina a vrut să facă recalibrarea, la cealaltă a făcut-o nereuşit şi întrucât ştersese erorile şi sistemul nu mai vedea problema iniţială, voia să prea informaţie de la punte pe canalul principal, nu prin cel de rezervă, pe care trecuse după accident.
Astfel, în lipsă de informaţie, maşina şi puntea sa nu mai pot comunica, iar Cybertruck a devenit un vehicul imobilizat, care nu mai poate înainta din motive de siguranţă.
Youtuberul şi mecanicii n-au mai putut ţine dispozitivul închiria pentru a fac noi încercări, aşa că l-au întors cât timp ei încearcă să-şi dea seama cum ar putea recalibra corect maşina, aducând-o la o stare funcţională. Deocamdată, însă, maşina a devenit imobilizată şi nu mai poate executa aproape nici o funcţie mobilă sau statică.
Toată această situaţie nu e neapărat o problemă, ci mai degrabă un efect al unor tehnologii atât de avansate, încă neasimilate de mecanicii din service-urile independente. Iar faptul că producătorul îşi protejează maşina şi pe cei de la bord prin asemenea limitări şi dezactivări în acest caz poate fi un lucru bun, or, aici cel mai probabil există şi o problemă mecanică şi de conexiune cu punţile şi e firesc ca maşina să nu fie lăsată în condus până nu redevine sigură.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
14,354
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!