Filipine a aprobat construcţia celui mai mare parc fotovoltaic integrat din lume cu propria centrală de baterii

15 August 2024, 21:22
Redacţia PiataAuto.md
Parcurile fotovoltaice sunt aprobate şi se construiesc într-un ritm fără precedent cam peste tot în lume, inclusiv şi-n ţările care nu sunt foarte frecvent în vizorul atenţiei pentru predilecţia lor pentru energie regenerabilă. Acesta a devenit cea mai ieftină formă de a investi în noi soluţii de energie regenerabilă, şi totodată soluţia care permite parcursul cel mai rapid de la idee şi intenţie până la construcţie şi inaugurare. În acelaşi timp, peste tot în lume unde cota acestor parcuri fotovoltaice creşte, e iminentă şi o nevoie mare de stocare. Iar o tendinţă tot mai simţită în acest an e ca multe din noile proiecte să conţină din start şi panouri fotovoltaice, şi o centrală de baterii încorporată în aceeaşi parc. Filipine a aprobat acum construcţia celui mai mare parc integrat de acest tip din lume, care conţine şi panouri fotovoltaice, şi o centrală imensă de baterii.
Noul parc integrat are numele de Terra Solar şi va ocupa o suprafaţă 3.500 hectare în provinciile Bulacan şi Nueva Ecija. El va reprezenta o investiţie de 3,2 miliarde de dolari şi va avea parametri absolut formidabili.
Parcul va cuprinde panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 3.500 MW, sau 3,5 GW. Chiar dacă ar fi să estimăm o putere medie de 550 W a unor panouri fotovoltaice moderne, asta ar însemna că noul parc, la 3.500.000 kW putere instalată, va avea nevoie de aproximativ 6,37 milioane de panouri fotovoltaice!
Asemenea cantităţi trebuie rezervate şi achiziţionate din timp, motiv din care conectarea la reţea a parcului e estimată pentru anul 2026. Chiar şi aşa, construcţia în doar 2 ani a unor capacităţi atât de mari de producţie a electricităţii întrece viteza de proiectare şi construcţie a oricărui parc eolian, nemaivorbind de hidrocentrale sau centrale nucleare. Dar, desigur, ultimele două soluţii dau avantaje imense în timp, datorită duratei de viaţă mai lungi.
Aşa cum am menţionat mai sus, noul parc din Filipine va avea şi o centrală de baterii alături, unde va putea stoca o parte din electricitatea produsă atunci când e suprasaturare de producţie în sistem şi o va putea livra la orele de consum maxim.
Şi centrala de baterii ar fi cea mai mare din lume, chiar dacă ar fi inaugurată separat acum, având 4,5 GWh capacitate de stocare! Cu doar un an în urmă, cele mai mari centrale anunţate băteau recorduri cu capacităţi de 1-2 GWh, iar acum vorbim deja de 4,5 GWh!
Filipine e o ţară benefică pentru energia produsă prin panouri fotovoltaice, parcurile de acolo având de obicei un factor de capacitate real de minim 15%, faţă de 12-13% în multe alte regiuni ale lumii. Asta ar însemna că la cei 3,5 GW putere instalată, producţia minimă anuală va fi de circa 4,6 TWh de electricitate. Această cantitate de energie ar depăşi consumul anual al Republicii Moldova, de exemplu, care se situează la 4,2 GWh. În cazul României, această cantitate de energie ar acoperi circa 9,2% din consumul anual.
3
2,263
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!