Toyota a fost impusă de instanţă să plătească câte 75 dolari proprietarilor de RAV4 cu probleme la baterii, iar avocaţii primesc 13,6 milioane de dolari

1 August 2024, 12:15
Redacţia PiataAuto.md
Toyota tocmai a pierdut un proces colectiv în instanţele americane, care s-a soldat cu un verdict curios, demn de a fi predat la universităţile de studii juridice. Şi asta pentru că proprietarii de Toyota RAV4, care au acţionat producătorul nipon în judecată, vor primi sume simbolice drept despăgubiri din partea Toyota, în timp ce avocaţii vor primi 13,6 milioane de dolari.
Procesul e unul ce durează de mai mulţi ani, începând cu martie 2021, şi vizează o problemă la bateria de 12 volţi a generaţiei precedente de Toyota RAV4, produsă între 2013 şi 2018. Elementele de fixare a bateriilor şi conectoarele acestora erau defecte şi puteau cauza deconectarea acesteia, ba chir şi scurt circuite cu riscuri de incendiu. Niciun incendiu nu a avut lor de fapt, care să fi fost cauzat de această problemă, dar orice scurtcircuit poate determina un asemenea risc.
Un grup de 12 proprietari, ajutaţi de un grup de avocaţi, au iniţiat un proces colectiv în instanţă, solicitând despăgubiri pentru neconformitatea maşinilor lor, dar şi despăgubiri pentru toţi proprietarii de Toyota RAV4 cuprinse de acest defect.
Toyota a recunoscut că a identificat această problemă în noiembrie 2023 şi a emis o rechemare în service pentru a înlocui elementele de fixare şi bateriile. Era o reparaţie simplă şi uşoară, aşa că rechemarea includea şi opţiunea că dacă proprietarii au plătit între timp lucrări din propriul buzunar pentru a remedia problema, Toyota se oferea să le ramburseze fie costurile complete dacă acestea puteau fi documentate, fie un cost fix de 32 dolari, cât Toyota estima că ar costa această reparaţie de înlocuire a două tije şi o baterie.
Între timp, procesul colectiv de judecată a ajuns la un verdict final, iar instanţa a dispus că Toyota trebuie să le plătească proprietarilor afectaţi câte o despăgubire de 75 dolari. Despăgubirea, însă, va fi plătită celor care n-au reuşit să-şi facă vizitele la service în cadrul rechemării în service. Cei care au avut problema remediată de Toyota şi au primit eventual despăgubirea anterioară de 32 dolari, pot depune acum o cerere să mai primească diferenţa de 43 dolari.
Avocaţii, însă, pleacă acasă cu un beneficiu mult mai consistent pentru ei. Aceştia vor primi 13.250.000 dolari drept retribuţie a muncii lor în acest proces şi încă 350.000 dolari pentru acoperirea costurilor aferente acestui proces, deci în total avocaţii primesc 13,6 milioane de dolari, în timp ce proprietarii păgubiţi s-au ales cu 75 dolari.
Cei 12 proprietari care au fost parte directă din acest proces colectiv vor primi ceva mai mult, totuşi — câte 5.000 dolari fiecare. Dar tot e o discrepanţă uriaşă între ceea ce primesc ei în calitate de părţi păgubite şi avocaţii. Şi, judecând după faptul că procesul durează de aproape 3 ani şi jumătate şi estimând doar de câte ori a fost nevoie ca aceşti proprietari să vină în instanţă, pentru a fi prezenţi la şedinţele de judecată şi cât timp util de muncă au pierdut în instanţe, cele 5 mii de dolari nu vor acoperi probabil nici măcar costul timpului irosit.
În concluzie, 12 proprietari de Toyota RAV4 şi-au dedicat nenumărate ore din viaţă pe parcursul a 3 ani şi jumătate pentru a primi daune simbolice la final, iar marii câştigători din acest proces sunt până la urmă avocaţii, care pleacă acasă cu 13,6 milioane de dolari şi le urează o zi frumoasă în continuare proprietarilor de Toyota.
1
10,747
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!