(VIDEO) Cât de greu poate fi să repari un camion clasic american cu motor diesel în doi timpi, fabricat acum 50 de ani

20 August 2024, 13:49
Redacţia PiataAuto.md
Au existat regiuni când în unele părţi ale lumi camioanele mari şi puternice, cele mai dorite şi admirate dintre ele, aveau motoare diesel în doi timpi. Unele aveau pistoane reciprocitare, altele pistoane simple, unele erau turbo, altele aveau doar un compresor care să aducă aerul de admisie prin galerii cilindrilor, dar cert e că aceste motoare în doi timpi aveau un randament de putere şi cuplu mare, raportat la cilindreea lor, şi erau pe deasupra apreciat şi pentru sunetul lor. Unul din protagoniştii unui canal de YouTube şi-a cumpărat de curând un asemenea camion clasic, iar după primele momente de condus şi explorare a lui a ajuns şi la etapa în care trebuie să-l readucă la o condiţie tehnică bună. O asemenea sarcină nu putea fi simplă pentru un camion de 50 de ani, care are o arhitectură de motor care aproape că nu se mai întâlneşte în zilele noastre decât la unele proiecte speciale şi în domeniul navelor.
Apropo, motoare diesel în doi timpi au avut şi camioane precum Peterbilt 352 Pacemaker,, ba chiar şi camionul KrAZ 214,. Marea Britanie avea camionul Commer TS3, cu motor diesel în doi timpi, Franţa avea Willeme TG300,, iar Germania postbelică a avut camionul Krupp Titan,, care avea tocmai două motoare diesel în doi timpi. Şi locomotivele de demult, aveau motoare diesel în doi timpi, iar cea mai impresionantă arhitectură a fost cu siguranţă cea de pe motorul triunghiular în doi timpi Napier Deltic, folosit la nave şi locomotive.
Foto: Camionul francez Willeme TG300, cu motor diesel în doi timpi, care putea tracta 1.000 tone

Ei bine, revenit la camionul despre care vorbim azi, el are un motor produs de Detroit Diesel, fiind unul din cele mai renumite la acea perioadă.
Motorul e un V6 turboaspirat, care are şi compresor. Obligatoriu pentru aceste motoare, pentru că altfel aerul de admisie n-ar ajunge în ele.
Starea motorului de 50 de ani n-a fost prea rea. Avea câteva scurgeri care ar trebui rezolvate prin dezasamblări şi garnituri noi.
Sistemul de aer comprimat al camionului a avut nevoie de scurgerea apei, condensate între timp în rezervoare. Nimic foarte complicat.
Au trebui verificate şi frânele, care s-au dovedit a fi în stare bună şi cu rezervă de uzură. Suspensia e şi ea bazată pe perne de aer, inclusiv la cabină, care au avut scurgeri ce au trebuit încloiute. Apoi cabina a redevenit confortabilă.
Transmisia s-a dovedit a fi de asemenea în stare bună, doar anvelopele ar avea nevoie să fie schimbate, dar la momentul filmării youtuber-ul nu avea bugetul adunat pentru asta.
La final tot el a mers să cântărească acest camion, ca să afle dacă nu cumva are nevoie de un permis de categorie C, chiar şi cu legile mai permisive ale Californiei. Are, bineînţeles. Aşa că a promis că merge la poliţie să înhaţe amenda şi-şi va face ulterior şi permisul.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
5,013
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!