(VIDEO) Ce s-a întâmplat cu renumitul motor Nissan de 40 kg şi 400 CP, anunţat 10 ani în urmă, care n-a mai fost lansat

8 August 2024, 12:26
Redacţia PiataAuto.md
Acum 10 ani, inginerii Nissan au dezvăluit un motor care a fascinat lumea, întrucât era excepţional de uşor, având doar 40 kg, şi totodată putea produce 400 CP. Ea un motor de 3 cilindri şi 1,5 litri, cu numele de cod DIGT-R, iar greutatea sa totală însuma şi turbina şi toate canelele aferente. Cea mai memorabilă imagine era cea în care preşedintele Nismo, Shoichi Miyatani îl ţinea în braţe. Ei bine, protagonistul unui canal de YouTube şi-a propus să afle ce s-a întâmplat cu acel motor revoluţionar şi de ce Nissan nu l-a mai lansat de atunci şi până azi.
Cu un asemenea raport de greutate proprie şi putere, acest motor ar surclasa şi azi toate motoarele pe combustie din maşinile de serie, ba chiar şi pe cele din Formula 1. Chiar şi cel mai puternic şi dens motor electric lansat de Xiaomi de curând, care se laudă cu o putere de 10,14 kW/kg, nu e foarte departe de aceste cifre, întrucât la 400 CP acesta ar trebui să cântărească 29 kg, deci cu doar 11 kg mai puţin.
Aşa cum spuneam, motorul revoluţionar nu s-a regăsit pe un model de serie, însă a fost pus pe un bolid hibrid de motorsport şi a participat în cursa de 24 ore de la Le Mans. Însă bolidul a avut o problemă la cutia de viteze şi abandonat cursa după doar 6 tururi.
Motorul a funcţionat bine, dar acest eşec, urmat de alte încercări ale Nissan, au scos încet din ecuaţie acest motor, care s-a dovedit a fi unul de curse în esenţă, deci cu alte toleranţe şi o durată de viaţă mult mai mică. Desigur, Nissan ar fi putut să dezvolte şi un motor de serie din el, dar atunci e foarte probabil că raportul de putere şi greutate ar fi fost altul.
Autorul video-ului a vrut însă să afle mai mult despre istoria motorului de la Darren Cox, directorul de motorsport la Nismo pe atunci, care a făcut posibilă apariţia acestui motor. Acesta ia-a povestit despre un proces de judecată pe care fostul său partener de afaceri de dinainte de munca la Nissan l-a iniţiat în adresa lui şi a lui Nissan, pentru că a considerat că o parte din inginerie îi aparţine şi lui.
Şi i-a mai spus că motorul pur şi simplu nu era suficient pentru trecerea Nissan în clasa LMP1, că a fost nevoie de ceva mai puternic, iar acest proiect a fost pur şi simplu terminat şi închis de şefi, lăsând inovaţiile din el în arhive.
De asemenea, Darren i-a mai povestit şi faptul că renumita imagine cu motor ţinut în mână era de fapt un montaj.
Vezi toată istoria în video-ul de mai jos.
0
33,322
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!