(VIDEO) Cum se munceşte în prezent la excavarea primului tunel de autostradă din România, de pe A1, prin noua metodă austriacă

26 August 2024, 09:46
Redacţia PiataAuto.md
Primul tunel de autostradă din România, format de fapt din două tuneluri pentru două sensuri de circulaţie, e în plină construcţie în prezent şi va străbate dealul Momaia pe o distanţă de 1,35 km, fiind parte din autostrada A1 între Sibiu şi Piteşti, secţiunea 4. Autorul unui canal de YouTube din România, specializat în filmări ale lucrărilor de infrastructură, a filmat de curând lucrările actuale la acest tunel, iar austriecii de la PORR, compania care execută aceste lucrări, au oferi şi comentarii despre progresul de până acum.
Astfel, tunelul stâng, botezat „Alina”, are forată o distanţă de 742 metri, iar tunelul drept, „Daniela”, are 882 metri foraţi, ajungând în punctul unde înălţimea dealului de deasupra este cea mai mare. Ambele tuneluri au trecut de jumătatea distanţei, iar în curând va începe şi aplicarea cătuşelii interioare în tunel.
Săparea acestui tunel nu are loc printr-o maşinărie TBM de forare, ci prin metoda NATM, descifrată drept Noua Metodă Austriacă de construcţie a Tunelurilor. Excavarea prin această metodă presupune mici acţiuni repetate de forare pe circumferinţa superioară, cu ajutorul braţelor unor utilaje, care „cioplesc” efectiv conturul interior al tunelului, iar apoi partea interioară este excavată cu utilaje clasice şi volumul de pământ de acolo e evacuat din tunel.
Fiecare nouă avansare, însă, presupune şi aplicarea unui strat de mortar pe conturul interior al tunelului, pentru a susţine solul prin care tocmai s-a săpat. Ulterior, la etapele finale, tunelul e ranforsat cu alte straturi, dar această primă aplicare permite evitarea surpărilor în timpul lucrărilor.
Tunelurile construite acum pe A1 au o uşoară declivitate pe lateral a carosabilului, pentru a favoriza scurgerea apei, şi au integrate canale de scurgere, ventilare în partea superioară, trasee electrice şi de comunicare, dar şi căi de evacuare pentru oamenii care ar putea fi surprinşi de o situaţie neprevăzută în tunel.
Există şi galerii pentru pietoni între cele două tuneluri, dar şi un tunel pentru automobile. Acesta din urmă, însă, e prevăzut pentru a fi folosit doar pentru eventuale utilaje de mentenanţă sau autospeciale de intervenţie în situaţii excepţionale.
Lucrările avansează şi mai departe în ritmul programat, deci România ar trebui să aibă primul tunel de autostradă în termenii promişi, fără întârzieri. Şi, conform proiectului, acest tunel va fi unul cu toate măsurile moderne de siguranţă implementate în el.
Costul întregii secţiuni de autostradă A1, care cuprinde şi acest tunel, e de 1,68 miliarde de lei fără TVA.
Vezi în video-ul de mai jos cum se munceşte în prezent la excavarea acestui tunel prin noua metodă austriacă.
1
19,429
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!