(VIDEO) Modelul electric chinezesc BYD Yangwang U9 a atins viteza de 375 km/h, urmărind să echivaleze performanţele lui Rimac Nevera şi Bugatti Chiron

16 August 2024, 16:44
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii de la BYD au dezvăluit anul trecut un hypecar electric fascinant în parametrii săi tehnici, parte din subbrand-ul Yanwang. Era vorba de modelul U9, un hypercar de 1.300 CP, cu 4 electromotoare, ca şi Rimac Nevera, care avea şi o suspensie hidraulică inspirată de la modelele Citroen de altă dată şi modernizată în concept, datorită căreia putea merge pe 3 roţi. Ei bine, acest model e deja în perioada producţii de seriei şi a cucerii pieţei şi primilor clienţi, iar acum chinezii au alergat cu hypercar-ul lor pe un circuit închis în încercarea de a atinge viteza maximă.
Încercarea a avut loc pe circuitul CATARC Yancheng, iar maşina a avut o instalaţie profesionistă de măsurare, toată experienţa fiind filmată brut pentru a putea fi verificată de fani şi critici. Iar hyprcar-ul electric chinezesc Yangwang U9 a reuşit să atingă 375,12 km/h!
Astfel, chinezii au demonstrat că viteza maximă pe care o anunţaseră iniţial, de 309 km/h, era o ţintă conservatoare, ce ar putea servi drept limită electronică, în timp ce ingineria maşinii lor, de la electromotoare la suspensia hidraulică, e capabilă de mult mai mult.
Şi pentru că la viteze de peste 350 km/h legile aerodinamicii sunt brusc mult mai dure cu orice maşină şi impun cu totul altă atenţie la detalii şi la rezistenţa materialelor, faptul că modelul chinezesc a putut atinge şi susţine viteze de până la 375 km/h e o demonstraţie clară a consistenţei inginereşti şi de design a lui Yangwang U9.
Dat fiind că cele 4 motoare trag din baterie până la 960 kW putere pentru a atinge asemenea viteze, asta înseamnă că acea baterie trebuie să aibă o capacitate excepţională de a se descărca la asemenea parametri mari. Bateria e una de 800 volţi, dar e de tip Blade în esenţă, ceea ce înseamnă că e o baterie LFP, nu litiu-ion NMC, iar asta demonstrează încă o dată cât de avansaţi au ajuns chinezii în aceste baterii LFP, mai ieftine decât litiu-ion, iar acum avem tot mai multe dovezi că sunt adesea şi mai performante deja. Apropo, ieri scriam şi despre sedanul BYD Seal că a trecut la arhitectură de 800 volţi cu baterii Blade, deci ingineria acestui supercar a început a fi proiectată şi pe modelele de masă.
Şi dacă ne gândim la 960 kW putere maximă de descărcare cel puţin, pentru o baterie de 80 kWh capacitat de stocare, asta înseamnă un coeficient maxim de 12C la descărcare, deci de 12 ori cifra capacităţii!
După viteza de 375,12 km/h atinsă acum, chinezii au anunţat că acesta nu e ultimul record al acestui model. El ar fi putut atinge şi mai mult, zic ei, dar circuitul nu era suficient de lung ca să permită asta. Aşa că acum ei caută un circuit potrivit în lume unde să atingă un nou record de viteză cu aceeaşi maşină.
Modelul chinezesc încă n-a ating recordul lui Rimac Nevera, de 412 km/h, sau al lui Bugatti Chiron, care a atins 417 km/h pe o autostradă din Germania şi 489,2 km/h pe un circuit închis. Dar se pare că pe un circuit mai lung ar putea să încerc să-l devanseze cel puţin pe Rimac Nevra, sau măcar să se apropie şi mai mult de el.
Vezi în video-ul de mai jos cum a avut loc stabilirea acestui record mondial pentru o maşină chinezească.
2
3,679
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!