(VIDEO) Repararea unei Tesla Cybertruck de către un mic service independent s-a dovedit a fi dificilă, dar nu imposibilă

26 August 2024, 13:54
Redacţia PiataAuto.md
Acum o lună, scriam despre experienţa unui youtuber, deţinător al unui mic atelier independent, de a încerca să repare o Tesla Cybertruck accidentată, care fusese lovită în lateral şi care se pomenise cu axele sale dezechilibrata, pe lângă airbag-urile declanşate. Problema era că acest model Tesla nu are o conexiune mecanică directă cu volanul, roţile virând prin comenzi electronice date unei casete de direcţii. De fapt, sunt două casete, una din care asigură redundanţa, iar orice muncă de reparare sau recalibrare a lor presupune multă dirijare de soft şi e foarte dificilă pentru un service independent.
În primul video de acum o lună, youtuber-ul încercase primele operaţiuni de recalibrare a punţii faţă, închiriind un soft licenţiat Tesla, însă multiplele încercări au eşuat, iar maşina şi-a redus şi mai mult din funcţiile pe care le-a lăsat disponibile.
De această dată, youtuber-ul a decis să intre mai adânc în profunzimea sistemului, mai ales că a primit între timp şi mesaje, inclusiv de la angajaţi actuali Tesla care au dorit să-l ajute, în pofida politicii companiei lor de avea maşini notorii de imposibil de reparat.
Acesta a cumpărat un modul de comandă ataşat coloanei de direcţie, care preia toate semnalele de la volan şi le transmite spre casetele de direcţie.
Încercarea de a schimba acest modul a dus la o debusolare a maşini şi o încercare de a roţi coana de direcţie la maxim într-o parte şi-n alta, dar în cele din urmă o resetare a oprit acest efect.
Înlocuirea acelui modul nu a rezolvat problema însă. În cele din urmă, după sfaturi cu ingineri Tesla, toţi au ajuns la concluzia că întregul sistem de direcţie, cu tot cu ambele casete care-l dirijează, va trebui înlocuit. Comandarea lui a costat 3.600 dolari.
Ca să se scoată sistemul de direcţie, a trebuit drenat sistemul de răcire al maşinii, pentru că a trebuit demontat şi un radiator frontal.
Dar în cele din urmă tinerii mecanici au reuşit să scoată direcţia maşinii, dezgolind întreaga construcţie frontală a maşinii.
S-a putut vedea chiar şi electromotorul care asigură tracţiunea punţii faţă. Şi acesta are un filtru de ulei ataşat în construcţia sa, exact ca la un motor cu ardere internă.
Noua piesă a fost instalată în cele din urmă, şi apoi a fost nevoie de mai multe proceduri aferente sistemului de răcire, cu valve deschise şi presurizări. Dar totul a reuşit, iar la final a venit momentul de a vedea dacă schimbarea piesei va avea efectul dorit, de a permite recalibrarea şi rularea lui Cybertruck fără erori.
Iniţial, recalibrarea volanului a eşuat. Dar apoi ei au încercat să recalibreze întreaga direcţie de pe puntea faţă şi ea a reuşit. Şi testul a trecut.
Iar ulterior şi celelalte teste au trecut, iar maşina a revenit la viaţă şi a permis condusul oarecum normal, cu erorile rămase de la uşi şi câţiva senzori. Dar de aici încolo repararea e floare la ureche, întrucât ce a fost mai greu a trecut. Dificil, dar nu imposibil.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
31,077
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!