(VIDEO) Un şofer de camion electric Scania din Germania arată cum e să munceşti în viaţa de zi cu zi cu un asemenea vehicul electric, cu toate părţile bune şi neajunsurile

6 August 2024, 15:34
Redacţia PiataAuto.md
Camioanele electrice sunt de ceva timp printre noi şi fac parte deja din gama de modele ale marilor producători. Mai există însă percepţia că în segmentul camioanelor mari de distanţe lungi, camioanele electrice ar fi foarte limitate în felul înc are pot fi exploatate în viaţa reală, acolo unde există presiuni pe şofer de a reuşi să ajungă la destinaţia, unde există limite legale de timp şi program şi multe alte probleme cotidiene. Şi în timp ce Volvo, cel mai mare producător de camioane electric, are un camion FH Electric de doar 300 km autonomi, alţi producători deja promit 500-600 km. Un şofer de camion electric Scania din Germania a decis să arate din interior, din proprie experienţă, cum e să munceşti în viaţa de zi cu zi cu un asemenea vehicul electric, cu toată părţile bune şi neajunsurile.
Şoferului îi spune Tobias, are 31 de ani şi e un antreprenor din Munchen, acolo unde a fondat un startup. E pasionat de maşini electric de demult şi şi-a cumpărat primul Renault Zoe la mâna a doua în 2016, când era student. Apoi a lucrat şi la showroom-ul Tesla din Munchen, iar de ceva timp deţine o Tesla proprie.
Start-up său are numele de ChargeX şi e concentrat pe grupuri mari de staţii de încărcare pentru vehicule electrice şi managementul între ele printr-un soi de conexiuni atipice. Compania a crescut, are 6.000 puncte de încărcare, iar povara operaţională l-a făcut pe Tobias să nu mai aibă acelaşi entuziasm şi a decis să caute un administrator în locul lui. Acum a devenit om liber şi vrea să-şi împlinească o pasiune şi un vis vechi, de a deveni şofer de camioane electrice. Practic, vrea să înveţe acum şi să vadă din interior problemele, ca să-i vină noi idei de start-up-uri pentru viitor, în domeniul camioanelor electrice.
A făcut şcoală auto ca să obţină permisul, a făcut calificări suplimentare şi a încercat să găsească o soluţie a obţine un camion electric cu care să lucreze, camion care costă cam 400.000 euro în Germania. Se gândea să-l ceară de la un producător sau să-l închirieze, nimeni n-a vrut s i-l dea. A găsit în cele din urmă companii care au deja asemenea camioane şi a decis să se angajeze acolo. S-a angajat la o companie care tocmai urma să primească o partidă nouă de camioane electrice Scania şi Iveco, iar cei de acolo l-au angajat special pentru a conduce doar camioane electrice.
I-a fost alocat un camion electric Scania 40R, cu o baterie imensă de 624 kWh, însă doar 75% din această cifră ar fi capacitatea netă utilizabilă. Camionul are 3 electromotoare ce funcţionează împreună, fiind amplasat alăturat, şi trimiţând forţa în comun către o cutie de viteze, care foloseşte doar câteva din treptele normale. Bateriile acestui Scania, apropo, sunt produse de Northvolt, la fabrica sa din Suedia, pe care o deţine împreună cu Scania.
Şoferul spune că e mai mult decât fericit cu aceste baterii mari, care ar cântări cam 5 tone, şi cu autonomia din viaţa reală. Masa totală admisă a camionului electric e de 42 tone, având +2 tone la permisivitate ca să nu fie afectată sarcina utilă de greutatea bateriilor.
La scurt timp după pornirea de la staţie, autonomia indicată dintr-un din momentele filmate era de 560 km. Dar şi cu autonomie atât de mare se mai întâmplă dificultăţi la punctele de încărcare.
Spre exemplu, de multe ori puterea de încărcare obţinută e departe de cei 360 kW pe care camionul îi poate accepta maxim. De asemenea, dacă la aceeaşi priză vine cineva alături şi-şi conectează camionul sau maşina, puterea se va distribui, aşa că puterea disponibilă pentru încărcarea camionului e mai mică. Iar la 624 kWh capacitate, orice devieri de putere se traduc imediat în timp în plus petrecut la staţie.
Aşa cum relata şi o companie elveţiană anul trecut în călătoria sa de 3.000 km cu un Volvo FH Electric, de cele mai multe ori remorca trebuie detaşată de la camion când acesta încarcă, din lipsă de spaţiu la staţii. Când acest proces se repetă de atât de multe ori, el devine obositor.
În potul Hamburg, spre exemplu, există prize relativ uşor accesibile pentru camioane, şi se mai întâlnesc uneori asemenea staţii.
Dar există şi staţii de încărcare la care, când şoferul a ajuns, a constatat că accesul e limita la doar 3 metri înălţime şi nu poate încărca. În acest caz el a fost la limita de nu avea autonomie suficientă până la alte prize alternative, dar a reuşit să ajungă cu bine acolo în cele din urmă.
Apoi mai sunt şi bătăile de cap cu o mulţime de reţele de staţii care vor account-uri separate şi care-ţi consumă timp pentru înregistrări de date şi descărcări de aplicaţii.
Dar, per total, camionul electric pare să-i aducă mai multă satisfacţie decât inconvenienţe. Într-una din zile, a parcurs 430 km şi a mai ajuns la final 23% baterie şi un consum extraordinar de bun de 78,7 kWh/100 km. Asta ar însemna o autonomie totală de 558 km. E drept că şi camionul era foarte uşor, însă.
Vezi mai jos şi video-ul cu impresiile şoferului de camion din Germania. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în română sau engleză.
0
19,021
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!