(VIDEO) Un youtuber a descoperit că motorul V8 al lui Maserati Quattroporte nu poate supravieţui 300 mii km, mai ales dacă i se schimbă uleiul la 20-25 mii km

1 August 2024, 14:10
Redacţia PiataAuto.md
Un youtuber din Germania, renumit pentru pasiunea sa faţă de modele BMW şi multe lucrări profunde la diverse modele bavareze a vrut să încerce să lucreze la un prim proiect care să nu aibă emblema BMW pe el. A găsit un Maserati Quattroporte GTS din 2013 cu parcurs mare, de 300 mii km, dar maşina părea încă relativ bună la nivel mecanic, cu un motor care arăta indicatori buni de presiune de ulei, compresie şi alţi parametri vitali. Aşa că acesta a cumpărat maşina pentru un proiect mai special, mai ales că acel motor V8 de sub capotă are o inginerie de origine Ferrari.
Doar că bucuria de pe urma acestui Maserati a fost foarte scurtă. Şi asta chiar dacă iniţial youtuber-ul a făcut toate lucrările normale de revigorare a motorului, inclusiv schimbarea distribuţiei şi tot soiul de verificări.
La ieşirea pe autostrăzi, însă, maşina a scos pe bord primele semne de probleme, atenţionând despre presiunea joasă a uleiului din motor. Paradoxal, dar la turaţii moderate probleme dispărea, iar când Sreten, youtuber-ul, a conectat o unealtă de diagnosticare, motorul îi arăta că de fapt presiunea este potrivită.
Aşa că Sreten a intuit că e vorba de o problemă la senzorul presiunii de ulei, pe care l-a schimbat. La revenirea ulterioară pe autostrăzi, maşina a mers iniţial bine, chiar şi la turaţii mari, dar în scurt timp tot a scos aceeaşi notificare.
Şi mai grav este faptul că peste câţiva kilometri demers domol, motorul a început a troncăni, scoţând un sunet specific de bielă care loveşte arborele cotit. Era clar că problema e mult mai gravă decât un senzor.
A urmat o transportare a maşinii la atelier, iar acolo motorul a trebuie scos de pe maşină. Deja din filtrul de ulei era clar că în ulei există reziduuri de metal, un semn clar al unor probleme grave din interior.
Pompa de ulei s-a dovedit a fi una extrem de prost proiectată, cu un ax hexagonal care îşi roate muchiile în timp şi apoi axul devine tot mai apropiat de forma rotundă, când nu mai poate propulsa pompa. Uzura se vedea şi în acest caz, însă nu se ajunsese la un nivel atât de mare de uzură, încât să nu funcţioneze pomparea de ulei.
Cuzineţii unei biele au fost găsiţi topiţi, iar acea bielă avea un joc imens pe arbore cotit. A scoatrea cuzineţilor sa văzut că aceştia se supraîncălziseră şi ajunseseră să blocheze şi un canal de lubrifiere cu ulei, iar un alt cilindru urma aceeaşi cale.
Youtuber-ul a descoperit că toate bielele şi însăşi arborele cotit sunt făcute din metal turnat sub presiune, fără a fi vorba de metal forjat sau aliaje foarte sofisticate, ceea ce pare oarecum impropriu pentru un motor atât de puternic. Deci în mod clar motorul n-ar putea rezista la ceva mai multă putere în plus, aplicată prin vreo metodă în plus.
Şi se pare că şi la puterea de stoc are aceste probleme de uzură implantate în el, care pot duce la uzură accelerată şi în final la lipsă de lubrifiere şi o daună totală a sa, precum cea de acum cu biela şi arborele cotit, care nu mai poate fi folosit din cauza eroziunilor prea adânci, care l-au dezechilibrat.
Youtuber-ul spune că e foarte probabil că aceste probleme s-au acumulat în timp şi au fost accentuate şi de vâscozitatea mai mare a uleiului, determinată la rândul ei de intervalele foarte mari de deservire, de până a 25 mii kilometri, pe care le practica fostul proprietar, aşa cum arată cartea de service a maşinii.
Iar aici e un aspect pe care-l menţionăm de multe ori, că, deşi unii producători încă mai au asemenea intervale mari de schimb de ulei recomandate, ele n-ar trebui ascultate dacă nu se doreşte o uzură accelerată a motorului, pentru că până şi cele mai moderne uleiuri, cu calităţi lubrifiere avansate, nu vor fi la fel de bune după 25 mii km de funcţionare în motor, ca după 5 mii sau după 9 mii km de circulare în interiorul motorului.
Cert e că acest motor de Maserati nu mai are nicio şansă de a fi restabilit cu eforturi raţionale. Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
1
57,030
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!