(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a reuşit să obţină un consum fascinant de mic cu noua Tesla Model 3 Highland, într-un exemplu elocvent de ce Tesla e lider în industrie

18 August 2024, 21:07
Redacţia PiataAuto.md
Lucrurile s-au dezvoltat enorm de mult în lumea maşinilor electrice în ultimii câţiva ani şi acum există o alegere enormă de modelele electrice. Unele din ele încă mai reprezintă o sumă de componente puse rapid la nimereală, altele au trecut prin procese mai bine gândite în conceperea lor, dar inginerii lipsiţi de experienţă sau gândind din perspective vechi oricum au mai făcut scăpări importante. Şi mai există o categorie de maşini în care inginerii au gândit lucrurile mai profund şi mai rapid ca alţii, fiind la ani depărtare în progresul real pe care l-au atins în materie de ceea ce înseamnă o maşină electrică gândită până în ultimul detaliu al eficienţei energetice şi de propulsie şi cum să jonglezi cu acele fluxuri de energie în divers forme care stau la dispoziţia inginerilor, pentru a nu irosi nimic şi a le transforma în eficienţă. Ei bine, când există ocazii a unor analize mai profunde a ceea ce se întâmplă într-o maşină, modelele Tesla nu încetează să impresioneze, din nou şi din nou, chiar dacă multe din ele reprezintă perfecţionări şi reiteraţii a unor tehnologii care au fost dezvoltate vreo 8-10 ani în urmă deja.
Un youtuber din Norvegia a avut ocazia să conducă o Tesla Model 3 Highland, deci versiunea recent împrospătată a lui Model 3, iar scopul a fost să obţină un consum cât mai bun în lumea reală, pe drumuri libere dar cu variaţii de relief şi condiţii realiste.
Maşina testată e o Tesla Model 3 RWD cu baterie de circa 60 kWh brut. Aplicaţia conectată la portul CAN Bus al maşini raporta că la 100% bateria are 59,7 kWh de energie stocată în ea, ceea ce cu minim vreo 10-15 kWh mai puţin decât alte maşini electrice de talie comparabilă, care pretind că vor şi ele să atingă o autonomie mare. De obicei multe maşini moderne comparabile ar avea 70-77 kWh. Tesla, însă, e sigură că datorită eficienţei poate ating aceeaşi autonomie cu o baterie mai mică, ceea ce înseamnă mai puţine kilograme în greutatea finală, iar asta avantajează din nou eficienţa.
Acelaşi sistem Tesla raportează că există un buffer de 2,7 kWh, deci cam asta ar fi zona brută în care bateria nu va intra niciodată, iar astfel capacitatea netă a maşinii rămâne a fi de doar 57 kWh. Pentru comparaţie, Mercedes EQE, un model cel mai mare, ar 90,6 kWh baterie şi promite cam 480 km autonomie în SUA sau 530 km autonomie în Europa. Hyundai Ioniq 6, un model mai apropiat, declarat a fi foarte eficient, are 77,4 kWh autonomie şi promite 614 km autonomie în Europa. Ce poate face Tesla Model 3 cu o baterie de doar 57 kWh net, dar?
Youtuber-ul a ales un regim lejer de condus de duminică, cu o viteză de circa 80 km/h, chiar şi pe autostradă, tocmai pentru a încerca să obţină un consum minim. Aceeaşi viteză a fost păstrată şi pe drumuri extraurbane, iar la un moment dat, când bateria mai avea 62% de încărcare, media de consum scăzute la doar 99 Wh/km, ceea ce înseamnă 9,99 kWh/100 km!
Ruta aleasă de youtuber a urcat însă foarte mult până la o altitudine relativ montană de 1.100 metri, deci n-a fost deloc o rută care să favorizeze consumul mic al maşinii!
Ca să ajungă acolo, în vârf, maşina a parcurs 260 km cu un consum mediu de doar 11,4 kWh/100 km, ceea ce e deja excelent. Dar asta mai înseamnă că la coborâre ea mai urmează să recupereze din energie şi să-şi îmbunătăţească media şi mai mult.
Mai mult ca atât, la coborâre Tesla a regenerat cu limitări aplicate, maşina gestionându-şi puterea maximă pe care o trimite în baterie odată cu coborârea lungă din zona muntoasă. Deci, teoretic, a mai existat şi o pierdere de energie.
Maşina a întâmpinat şi condiţii de ploaie puternică, deci au existat suficienţi factori care să înrăutăţească cifra consumului mediu. Dar maşina a ajuns cu bine la final, la o staţie de încărcare, iar consumul a fost formidabil.
Tesla indica o distanţă parcursă de 560 km, dar youtuber-ul spune că distanţa reală ar fi de 556 km. Consumul final a fost de 10,1 kWh/100 km, maşina consumând aproape 57 kWh de energie pentru a parcurge cei 560 km. Deci autonomia de 560 km e mai mult decât demnă mai ales dacă ne gândim că ea a fost asigurată de o baterie de doar 57 kWh net!
Iar consumul de 10,1 kWh/100 km face din această Tesla una din cele mai eficient maşini electrice din lume! E cu 50-100% mai eficientă decât multe alte maşini unde inginerii s-au obosit mai puţin să cizeleze toate lucrurile într-un produs integru.
Iar ca să înţelegem ce înseamnă 10,1 kWh, într-o lume în car preţul la electricitate de circa 0,12 kWh la o medie europeană, asta înseamnă 1,21 euro/100 km dacă încarcă maşina acasă. În Norvegia preţul electricităţii e şi mai mic, deci acolo ar fi chiar şi sub un euro. Dacă raportăm la benzină, un litru de benzină conţine echivalentul energetic al 8,9 kWh. Desigur, peste jumătate din el se pierde din cauza randamentului limitat al motoarelor cu ardere internă la simpla combustie, nemaivorbind de ineficienţe în gestionarea propulsie. Iar un consum de 10,1 kWh/100 km e echivalent cu un consum teoretic de doar 1,14 litri/100 km, sau 1,1 litri/100 km dacă e să rotunjim un pic. E practic maşina de un litru la sută, pe care şi-o doreau atât de mult inginerii de demult!
Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.
1
4,819
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!