(VIDEO) Istoria creării genialului Lexus LF-A e una din cele mai admirabile din lumea auto

1 Septembrie 2024, 15:24
Redacţia PiataAuto.md
Lexus LF-A e un model cunoscut pasionaţilor auto cu experienţă, care stau aproape pulsul lumii auto cel puţin de vreo 10 ani încoace. Şi majoritatea pasionaţilor au un profund respect pentru această maşină, chiar dacă n-au văzut-o niciodată în realitate sau nu i-au auzit niciodată motorul. În primul rând, e o maşină foarte rară, costă enorm de mult în zilele noastre, iar în al doilea rând e una din acele maşini despre care oricine are şansa să o atingă sau să o conducă spune unanim de rând cu ceilalţi că e pur şi simplu genială, fiind una din cele mai bun maşini produse vreodată în istoria lumii auto. Iar asta merită un mare respect.
Doar că istoria profundă a creării acestui model, dincolo de cortina vizibilă, e mult mai admirabilă şi interesantă. În ea e implicat şi însuţi Akio Toyoda, omul care a fost o bună perioadă şi şeful Toyota şi care e şi nepotul fondatorului mărcii Toyota, deci îşi risca moştenirea pentru a obţine undă verde pentru acest proiect demenţial, pe nume Lexus LF-A.
La acea vreme, Akio nu era încă membru al consiliului marilor directori, dar el a lupta să-i convingă că Lexus LF-A trebuie aprobat spre dezvoltare. Toţi erau împotrivă, după cum chiar Akio povestise ulterior, însă el le-a demonstrat tuturor că reputaţia impecabilă şi admirabilă a marilor companii a fost formată de maşini cu volume de vânzări mici, dar geniale ca inginerie.
În cele din urmă, proiectul a primit o aprobare rară de a fi dezvoltat fără compromisuri la inginerie şi mai ales, aparent fără limite fixe de buget. Iar asta a dat mână liberă celor mai pasionaţi ingineri de la Toyota să-şi pună întreaga pricepere în acest model.
Toyota a început prin a proiecta maşina cu caroserie de aluminiu, dar apoi a înţeles că e nevoie de greutate şi mai redusă şi a ales fibra de carbon, deşi nu avea experienţă cu ea.
Desigur, motorul V10 e cel mai renumit component ingineresc, pentru că e genial prin construcţia sa, prin turaţiile pe care le poate atinge şi prin sunetul excepţional pe care-l scoate. Şi el a fost dezvoltat de Yamaha, în strânsă colaborare cu Toyota. Iar Toyota a apelat la Yamaha şi pentru dezvoltarea lui 2000 GT, dar şi în timpurile noastre, pentru dezvoltarea unui motor V8 cu hidrogen.
Motorul era poziţionat atât de jos, încă vârful său e mai jos decât limita de sus a anvelopelor, iar arborele cotit are nevoie e conectat printr-o roată dinţată cu arborele cardanic, pentru că ultimul e poziţionat mai sus.
În acelaşi timp, însă, şi suspensia lui LF-A e excepţională, cu dublu braţ şi cu braţe calibrate îndelung pentru unghiul, lungimea şi grosimea corectă, iar subcadrele au multiple bare de ranforsare, toate fiind realizate din aluminiu.
Desigur, istoria primelor perioade de la lansare a lui Lexus LF-A a fost învăluită în moment când Lexus alegea pe sprânceană clienţi cărora să le vândă una din cele 500 maşini ce urmau a fi produse, după care Lexus alerga după clienţi să-i convingă să le vândă maşina. Dar asta nu face maşina mai puţin genială şi impactul său pentru istoria Lexus şi Toyota.
Vezi toată istoria în video-ul de mai jos.
1
4,351
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!