(VIDEO) Un youtuber a reuşit să parcurgă peste 800 km cu Lucid Air GT, cu un singur plin al bateriei, mergând pe autostrăzi până la epuizare

2 Septembrie 2024, 14:36
Redacţia PiataAuto.md
Ingineria modelelor electrice ale celor de la Lucid Motors e probabil cea mai avansată din lume la multe capitole, o spunem de mult ori în articolele noastre. Modelele Lucid sunt printre puţinele din lume care operează cu o tehnologie de 900 volţi, sunt excepţional de eficiente în fiecare component şi în cifrele finale de consum are întregii maşini, iar modelul Lucid Air Grand Touring este în mod oficial în SUA modelul electric cu cea mai mare autonomie dintre cele omologate. Acum un youtuber a vrut să vadă cât de mult din autonomia promisă se păstrează dacă va circula cu o asemenea maşină la distanţă lungă, preponderent pe autostrăzi, la viteza legală din SUA de 70 mile la oră sau circa 113 km/h.
Autoritatea EPA din SUA, cea care omologhează consumul şi autonomia în mod oficial, i-a atribuit lui Lucid Air GT o autonomie de 516 mile, echivalentul a circa 830 km. Standardele EPA sunt notorii prin a fi mai apropiat de realitate, mai dure decât WLTP-ul folosit în Europa şi mult mai dure decât CLTCL-uri folosit în China.
Maşina a fost încărcată iniţial până la 100%, iar bateria permitea o viteză de 93 kW chiar şi la 87% din nivelul său, fapt care se întâmplă destul de rar printre maşinile electrice.
E curios, însă, că nu toate staţiile au suficientă putere pentru a încărca până la 100% un Lucid Air cu baterie de 900 volţi.
În fine, testul a pornit cu climatizarea pornită pe regim automată, setată la 70 grade Fahrenheit, ceea ce ar fi cam 21 grade Celsius.
Rularea pe autostradă a fost făcută inclusiv cu ajutorul sistemului de asistenţă la condus al maşinii, un soi de cruise control avansat cu elemente de condus autonom.
Kilometrii au tot continuat să se adune, iar odată cu asta şi timpul petrecut în călătorie. Or, Lucid Air nu mai o maşină electrică de tipul celor car puteau parcurge 100-200 km, ci promite peste 800, iar simpla parcurgere a lor la 113 km/h iar ore bune, chiar şi pe autostradă.
La mai puţin de 10% de baterie, maşina scoate deja o serie de notificări repetate, îndemnând şoferul să meargă la o staţie de încărcare. Totuşi, youtuber-ul şi-a propus să meargă până la epuizare, aşa că a continuat să conducă acest Lucid.
Până la avertizări roşii, maşina a parcurs 475 mile, deci aproape 765 km. Însă ea mai avea rezerve de inginerie, iar avertizările roşii şi limitările intervin la 2% de baterie la Lucid.
Însă chiar şi la 0%, Lucid poate menţine viteza de 113 km/h pe autostradă, cea ce e foarte rar în lumea maşinilor electrice. Mai mult ca atât, maşina a continuat cu aceeaşi viteză şi după ce a trecut de limita de distanţă unde avertiza că i se va epuiza cu totul bateria!
Maşina a trecut cu bine de 500 mile, iar la 514 mile ea avertiza deja că poate opri în orice moment, şi totuşi a mai continua să înainteze lent. Şi a tot continuat şi continuat, trecând şi de 520 mile.
În cele din urmă maşina a oprit la 523,7 mile parcurse, ceea ce e echivalează cu 842,8 km de autonomie maximă cu o un singur plin al bateriei. E mai mult decât cifra omologată de EPA, dar aşa ar trebuie să fie într-o situaţie ideală. Şi e impresionant cât de consistent şi de mult a rezistat Lucid până la final!
Consumul, apropo, a fost de 4,4 mile/kWh, ceea ce înseamnă 7,08 km/kWh sau 14,12 kWh/100 km în consum de autostradă. Foarte impresionant deci, iar consumul total de energie a fost de 118 kWh.
Iar după asta, maşina a fost transportată pe o remorcă până la o staţie de încărcare, cablul a fost conectat şi încărcarea a pornit imediat, fără vreo problemă din cauza descărcării prea profunde.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
1
3,524
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!