China a creat prima sa turbină cu gaz uriaşă, din clasa de 300 MW, dezvoltată independent de inginerii săi

16 Octombrie 2024, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
China a anunţat crearea şi testarea cu succes în Shanghai a primei sale turbine cu gaz uriaşe, din clasa de 300 MW, dezvoltată independent de inginerii săi. Turbina a fost dezvoltată de inginerii de la China United Gas Turbine Technology Co, o parte din care sunt absolvenţi ai universităţii MIT din SUA, după cum arată înregistrările acestei universităţi.
China are o problemă menţionată periodic la capitolul turbinelor mari de gaz, folosite atât în centrale termice pentru producţia electricităţii şi a căldurii, cât şi la propulsia unor nave. Tehnologia acestor turbine e una complexă, chiar dacă ele ard în esenţă gaz, iar China nu avea o echipă sau o companie capabilă să conceapă şi producă aceste turbine mari, aşa că era nevoită să le importe de la companiile occidentale cu experienţă enormă, de decenii, precum Siemens sau GE Vernova.
Foto: Componentă de turbină GE Vernova

Realizarea de acum vine să rezolve această problemă, întrucât noua turbină a fost complet dezvoltată în interiorul Chinei în urma unui efort de 8 ani, zic autorii săi, şi atinge performanţe de putere şi randament care o fac un înlocuitor viabil pentru importurile care se făcea anterior din occident, mai zic aceştia.
Noua turbină cu gaz e una din aşa numită clasă F de 300 MW şi a fost concepută pentru a fi folosită atât la propulsia de nave, cât şi la echiparea de termocentrale.
Inginerii chinezi spun că noua turbină poate funcţiona fie în regim de producţie doar a electricităţii, fie în regim combinat, când are loc atât producţia de electricitate prin folosirea forţei mecanice a turbinei, cât şi producţia de energie termică utilă prin captarea căldurii.
Într-un asemenea ciclu combinat, puterea cumulată generată de turbină ajunge la 450 MW, iar randamentul ei de funcţionare ajunge la 55%, spun inginerii care au creat-o. Dacă turbina produce doar electricitate, randamentul ei se situează la valori de 35-46%.
Deşi China e într-un proces galopant de trecere la energie regenerabilă, inginerii spun că e nevoie şi de asemenea turbine pentru echilibrarea sau producţia locală de căldură în oraşe, cu producerea electricităţii ca efect advers, sau pur şi simplu pentru înlocuirea rapidă a unor centrale cu cărbune în zone mai izolate şi mai puţin prolifice pentru energia regenerabilă.
Dar, desigur, aici e importantă şi partea de propulsie navală pe care o poate îndeplini noua turbină, asigurând astfel o soluţie de propulsie pentru ambiţiile tot mai mari ale Chinei de putere maritimă.
0
152
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!