Kazahstan a votat în favoarea construcţiei primelor sale centrale nucleare în cadrul unui referendum, dar preşedintele face aluzie că nu va lua tehnologia din Rusia

8 Octombrie 2024, 17:38
Redacţia PiataAuto.md
Kazahstanul a desfăşurat un referendum naţional în ziua de duminică, 6 octombrie, iar votanţii au fost întrebaţi în cadrul acestuia dacă sunt de acord cu construcţia de centrale nucleare în ţară. Comisia Electorală Centrală a anunţat astăzi rezultatele preliminare, conform căruia, din cei 7,8 milioane de cetăţeni care au votat, 71,2% au răspuns cu da. Preşedintele ţării, Kassym-Jomart Tokayev, a comentat aceste rezultate public, îndemnând guvernul să demareze procedurile şi negocierile pentru transpunerea în realitate a rezultatului votului şi a făcut aluzie totodată că ţara sa nu va lua tehnologia viitoarelor centrale nucleare din Rusia.
Kazahstan are un mix energetic dominat de producţia de electricitate din surse fosile, ele având o cotă de 86% în 2023. Țara a înregistrat o creştere economică importantă în ultimii ani, însoţită şi de o creştere a necesităţilor de producţie a electricităţii. Aceste fapt, împreună cu dorinţa de a decarboniza economia, a condus Kazahstanul spre ideea unei centrale nucleare.
În prezent, Kazahstan nu are nicio centrală nucleară operaţională în ţară, deşi e unul din cei mai mari producători de uraniu din lume, folosit la producţia de combustibil pentru centralele nucleare.
Țara a avut, însă, în trecut o centrală nucleară în oraşul Aktau de azi, unde funcţiona reactorul BN-350, răcit cu sodiu. Acel reactor producea 350 MW putere electrică, dar energia sa mai era utilizată şi a producţia de plutoniu şi totodată la desalinizarea a 120.000 tone de apă pe zi pentru consumul oraşului. Reactorul a fost oprit definitiv în anul 1999. Trei alte reactoare mici de studiu au rămas în Kazahstan cu scop didactic, însă niciunul din ele nu contribuie cu producţie la sistemul energetic al ţării de 25 de ani încoace.
În 2014, însă, Kazahstan a fondat o companie de stat prin fondul său suveran de investiţii, rolul căreia a fost desemnat ca fiind iniţial studiere fezabilităţii energiei nucleare pentru Kazahstan, iar ulterior, eventual, şi construcţia şi operarea de centrale nucleare.
Anul trecut, Kazahstan a semnat şi un acord cu Franţa, prin care cele două ţări să poată promova comerţul şi cooperarea în domeniul energiei nucleare şi a mineralelor strategice acestei industrii.
Pe fundalul acestui acord cu Franţa, una din ţările cele mai experimentate în tehnologia nucleară din lume şi totodată unul din principalii producători de reactoare nucleare, preşedintele Kazahstanului a făcut azi aluzii cât se poate de clare că viitoarele centrale nucleare ale Kazahstanului nu vor avea reactoare ruseşti. „În opinia mea, proiectarea şi construcţia centralelor nucleare din Kazahstan ar trebuie să implice un consorţiu internaţional, constituit din companii internaţionale cu cea mai avansată tehnologie din lume” — a spus Tokayev.
Deci, chiar dacă Rusia şi Kazahstan sunt vecini şi parte din tot soiul de structuri suprastatale împreună, fiind adeseori tratate ca ţări apropiate, când e vorba de un domeniu atât de strategic ca energia nucleară, preşedintele Kazahstanului preferă să mizeze pe colaborări cu ţări şi companii occidentale, cu experienţă internaţională.
1
246
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!