Prima pagină  »  Ştiri  »  Examenul pentru permis de conducere va fi monitorizat online în Moldova
5 IANUARIE 2012, 07:07
4,045
5
Examenul pentru permis de conducere va fi monitorizat online în Moldova
De Redacţia PiataAuto.md
8
Modul în care cetăţenii moldoveni susţin examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere se va schimba cât de curând, datorită unui nou concept, prezentat ieri de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Moldova (MTIC). Conceptul prevede monitorizarea video online a examenului cu ajutorul camerelor de luat vedere instalate chiar la bordul automobilului de testare.

Astfel, 11 automobile noi, model Dacia Logan, au fost echipate cu noul sistem de monitorizare video şi audio. Fiecare vehicul a fost dotat cu patru camere video – 1 care capturează indicatoarele de bord ale maşinii, alta care capturează interiorul maşinii, avându-i în vizor atât pe examinator, cât şi pe examinat, iar alte două camere filmează partea frontală, şi respectiv cea din spate, a automobilului. Odată cu capturarea imaginilor de pe instrumentele de bord ale maşinii, vor fi înregistrate date esenţiale despre procesul de examinare practică, precum viteza maşinii, activarea indicatoarelor de direcţie şi a frânei de mână, sau includerea farurilor. În acelaşi timp, unităţile de trasport îşi transmit continuu şi coordonatele localizării prin sistem GPS, fiind monitorizat astfel şi traseul parcurs în procesul examenului. Informaţiile stocate în urma procesului de monitorizare vor fi păstrate timp de 6 luni pe serverele MTIC, pentru eventuale cazuri de contestări.

Noile autoturisme vor fi distribuite în zilele următoare în centrele de examinare din ţară, iar utilizarea lor va fi obligatorie pentru toate examenele de categorie B, începând cu 15 ianuarie 2012. Fiecare şef de subdiviziune (3 în Chişinău şi 8 în alte raioane ale ţării) va avea acces online la examentul practic, iar şeful direcţiei centrale va avea acces la monitorizarea tuturor automobilelor de testare.

Conform oficialilor MTIC, scopul principal al noului concept este excluderea corupţiei în sistemul de examinare a conducătorilor auto. În curând subdiviziunile din ţară vor mai primi alte 12 unităţi de transport pentru examenul practic la categoriile C, D, D1 şi A, dotate cu sisteme de monitozirare similare. Achiziţionarea tuturor vehiculelor este finanţată exclusiv din sursele financiare ale întreprinderii de stat „Registru”.
COMENTARII (5)
G e o
Floreşti, Moldova
la 5 Ianuarie 2012 - 11:03
Bravo sper ca fa fiunctiona ceea ce au inceput Bravo. Imiamintesc cind am invata si eu la la scoala auto un grupa eram 21 de ppersoane si la lectii veneam regulat maxumum 7 persoane,pe unii numia la examene i-am vazut. Pot sa spun ca trebuie chiar in seris de atasat cu permisul de conducere caci ajung unii care nu stiu pedalele si ei au permis si din acesta cauza se produc multe accidente rutiere.
0
2
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 5 Ianuarie 2012 - 18:47
GHITON: Asa e...
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 7 Ianuarie 2012 - 10:57
Ideea e buna kiar, lasa sa mai invete un pic regulile lumea apoi sa urce la volan si sa nu puna in pericol viata altora. Degraba sper sa ne debarasam de conceptul: "права купил, ездить не купил".
0
0
Mihail
Chişinău
la 8 Ianuarie 2012 - 02:18
asa sintem noi moldovenii (si tot soiuzu sel putin) cind vedem ca se poate de dat bani pentru a face ceva la moment (examene,documente,sa furam sa astupam , pe medici sai corupem/profesori/politisti etc) si pin la urma dac ne gindim noi bine nu ese nici unul in cistig!
pe urma tot noi avem de suferit !

cu soferii tot aceeasi chestie ... navem nimic de cistigat daca cumparam permisurile... pe urma tot noi o perdem de 100 de ori mai mult ... nu stii regulile faci accidente esti gresitul si platesti!

asa cel putin oleac a sa se mai face curatenie ca sunt asa multe oite in trafic deti ese pe git si coruptia asta :)
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 8 Ianuarie 2012 - 16:29
Ai dreptate Mihai, mai vedem daca se acomodeaza lumea cu noile sisteme si daca se vad rezultate din asta...
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!