Prima pagină  »  Ştiri  »  Premieră: Dodge Dart a fost dezvăluit
10 IANUARIE 2012, 13:02
2,278
7
Premieră: Dodge Dart a fost dezvăluit
De Ilie Toma
6
GALERIE FOTO (47 IMAGINI)
Noul model compact Dodge, construit pe platforma lui Alfa Romeo Giullietta, a fost dezvăluit la Salonul Auto de la Detroit. Acesta aduce o nouă inspiraţie în designul producătorului american, care ar putea să redefinească şi formele viitoarelor modele Dodge.

Designul noului Dart este unul atletic, sculptat în linii fluide, dar proeminente. Grila frontală aduce o nouă interpretare, plină de personalitate, care ar trebui să facă din Dart un model uşor de recunoscut. Joe Dehner, şeful de design Dodge, a declarat că desenarea formelor noului Dart a fost o muncă de vis, platforma Alfa Romeo permiţând conturarea unui exterior cu proporţii perfecte, care emană entuziasm şi plăcere de condus de la primul contact vizual.

În spate, noul Dodge Dart vine cu un bloc optic întins pe întreaga lăţime a maşinii, care adăposteşte în interior 152 de LED-uri. De asemenea, spiritul sportiv este accentuat de cele două guri de evacuare, montate în conturul barei de protecţie.

La interior, Dodge Dart aduce materiale de o calitate proprie modelelor Alfa Romeo, chiar dacă formele elementelor de aici diferă de cele ale modelului italian. Habitaclul lui Dart a fost desenat în spiritul focusării exclusive către cel de la volan, oferindu-i acestuia acces imediat la toate comenzuile importante şi asigurându-i o poziţie de condus entuziastică. De altfel, cadranele de bord sunt cu totul speciale, venind într-un format digital cu stil variabil de afişaj, în funcţie de stilul de condus adoptat.

Deşi Dodge Dart este construit pe platforma lui Alfa Romeo Giullietta, sunt câteva mici detalii, pe care trebuie să le identificăm printre rândurile comunicatelor oficiale. Astfel, Dodge declară că noul Dart aduce ADN-ul Alfa Romeo (engleză: DNA). Şi Alfa Romeo foloseşte expresia „Alfa Romeo DNA” ca una de marketing, menită să sublinieze un caracter special, comun modelelor mărcii. Însă, DNA mai înseamnă, în cazul Alfa Romeo, şi denumirea sitemului de ajustare a comportamentului maşinii – de la sport la confortabil. Astfel, Giullietta oferă acest sistem, care permite celui de la volan să modifice reacţiile suspensiilor, a motorului şi a direcţiei în funcţie de regimul ales. În cazul lui Dodge, „Afla Romeo DNA” pare să semnifice doar un caracter italian, nu şi prezenţa sistemului DNA. Cel puţin deocamdată, informaţiile oficiale nu specifică în mod clar faptul că Dodge Dart va beneficiar de acest sistem.

Pe de altă parte, chiar şi fără un comportament ajustabil al şasiului, platforma lui Giulietta oferă o manevrabilitate cu mult superioară modelelor americane din acelaşi segment, iar cei de la Dodge nu ezită să accentueze acest lucru, într-o manieră care ar trezi cu siguranţă zâmbetul europenilor. Astfel, Dodge îşi descrie noul model în modul următor: „Dodge Dart vine cu manevrabilitate de tip european, pentru şoferii care adoră să se aventureze în viraje, dar şi cu o rulare moale, pe care şi-o doresc şoferii nord-americani”.

Sub capota noului Dodge Dart se vor regăsi iniţial 3 motorizări – toate pe benzină. Două dintre motoare sutn aspirate natural şi au capacităţi de 2.0 litri (160 CP) şi 2.4 litri (184 CP). Motorizarea turbo vine direct de pe Giulietta. Vorbim aici de un propulsor 1.4 MultiAir Turbo, care dezvoltă 160 CP. O premieră pentru piaţa americană este şi disponibilitatea a tocmai 3 transmisii pentru Dart – una manuală în 6 raporte, una automată în 6 rapoarte şi o a treia automată cu dublu ambreiaj, de asemenea în 6 rapoarte.

Preţurile noului Dart nu au fost deocamdată anunţate, însă Dodge şi-a conturat portretul clientului tipic al noului model. Dart ar putea fi cumpărat de tinerii încradraţi de curând în serviciu, care şi-ar achiziţiona prima maşină nouă şi care îşi doresc un automobil care să le exprime personalitatea. De asemenea, aceşti tineri au crescut într-o eră a tehnologiilor, motiv pentru care Dart vine echipat cu o serie de gadget-uri care să le facă clienţilor viaţa la bord mai uşoară, mai interactivă şi mai plăcută.

Noul Dodge Dart va fi asamblat în SUA, la uzina grupului Chrysler din Belvidere, Illinois. Producţia acestuia va începe în al doilea trimestru al anului.


COMENTARII (7)
Mihail
Chişinău
la 10 Ianuarie 2012 - 16:39
oleac de scirocco da palibomu masina rupe ... ne mai vorbind de interior ...
1
1
STEFF
Chişinău
la 10 Ianuarie 2012 - 18:14
scirocco nare treaba pe linga dinsa, eu nisi alaturi nu leas pune, stil tipic american, interiorul lasa de dorit, imi inkipui in versiunea de baza cum arata asa masina, TAXI Logan
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 10 Ianuarie 2012 - 18:20
Da... e frumoasa doar ca nu stiu de ce nu vad duh american in ea. Mai tare seamana cu o iaposhka si kum a zis Mihai, in fata cu Scirocco. In timp ce forma stopurilor aduce aminte de cea de la Nissan 200SX, pe timp de noapte lumina imi aduce aminte de Buick Century din 1990.
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 10 Ianuarie 2012 - 18:22
P.S. Nissan 200SX S13
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 10 Ianuarie 2012 - 19:08
Insertiile de culoare rosie aprinsa de pe plansa de bord si minerile usilor, cit si atele creeaza cu adevarat o atmosfer SPORT in habitaclu. Foarte frumos se uita.
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 10 Ianuarie 2012 - 23:28
Ma asteptam la ceva deosebit la ceva mult mai frumos dar nu e asa...salonul e minunat dar asa nu e Amricars
0
0
///////
Chişinău
la 11 Ianuarie 2012 - 00:33
o varianta mai slaba a Alfa Romeo Giulietta, oricum masina cred ca isi va merita banii.
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!