În curând sistemele audio din maşini ar putea renunţa la CD-uri
17 Mai 2012, 14:29
Chiar dacă până acum câţiva ani mai întâlneam sisteme audio cu casete în automobile, iar ulterior CD-urile s-au transformat într-o dotare absolut necesară, viitorul ne rezervă evoluţii care astăzi pot părea ciudate pentru mulţi dintre noi. Tehnologia CD-urilor e strâmtorată tot mai mult de flash-urile USB - compacte şi capabile să stocheze mult mai multă informaţie, cu posibilitatea de a fi oricând ştearsă şi înlocuită.
Astăzi, majoritatea modelelor noi de automobile, care se adresează publicului mai tânăr, încorporează deja porturi USB ale sistemelor audio în dotările de bază. E suficient aici să amintim de noua generaţie Kia cee’d (în imagine) sau noua Toyota Yaris.

În ultimele luni, însă, tot mai mulţi experţi se întreabă dacă mai e nevoie de instalarea unui CD-player într-o maşină, dacă aceasta are port USB. Costul unui port USB e mai mic în comparaţie cu mecanismul de citire al unui CD-placer, iar lipsa nişei de inserţie a CD-ului pe bord ar putea elibera spaţiu util pentru alte elemente. Pe lângă toate, se mai afirmă că mecanismul de citire al CD-urilor cântăreşte, în mediu, 2.5 kg, iar
înlăturarealui ar contribui la reducerea greutăţii şi prin urmare la sporirea eficienţei. Eh, poate fi absurd să aştepţi sporire de eficienţă de la 2.5 kg aruncate de la bord, dar undeva acolo, poate conta şi acest aspect.

Cert este că pe piaţă apar deja şi primele modele de maşini care vin cu sisteme audio şi media fără CD. Cel mai apropiat exemplu este chiar Dacia Lodgy – noul van din gama mărcii româneşti. Sistemul media din dotarea de top al acestui model a exclus
CD-player-ul în favoarea unui port USB (în imaginea alăturată), iar cei de la Dacia au recunoscut că motivele se ascund în costurile mai mici, dar şi în preferinţele intuite ale publicului de vârstă mai tânără, pentru care această variantă ar fi una foarte potrivită.

Dvs. ce părere aveţi? A venit timpul CD-urilor să plece la odihna istoriei?
PiataAuto.mdIlie Toma
5
2,566
COMENTARII (9)
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 17 Mai 2012 - 14:41
Cel putin pentru aceasta utilizare, CD-urile si-au pierdut din prestigiul de odinioara. E drept ca stick-urile de memorie au fost cele care au grabit "moartea" lor. Eu personal nu am mai folosit CD-uri in masina cam de 2 ani. Am un un PND care il folosesc ca navigatie GPS pe care pun mp3-urile.

Chestia e ca atunci cand folosesc navigatia, in momentul indicatiilor vocale, volumul melodiilor se reduce automat pentru a incelege indicatiile (la stanga, la dreapta, peste 3 km etc) dupa care totul revine la normal ...

Ati remarcat ceva ... Daca si Dacia si-a pus navigatie si player fara CD, atunci ...
0
1
dima
Chişinău
la 17 Mai 2012 - 16:44
trebuiau so faca acum 10 ani:))))))
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 17 Mai 2012 - 19:04
Aceasta are si un minus mare,eu de exemplu cind conduc maisna stau mult si privesc la ecranul de la sistemul audio.noroc ca mai am un volan multifuncional si de acolo mai schimb sau reglez volumul dar si asa ma atrage mult...si icnd imi dau seama las totul balta si ma orientez la drum. Multi din acest acauza provoaca si accidente.
0
0
petro
Chişinău
la 17 Mai 2012 - 19:26
asteptam stirea cea mai tare de azi a lui filat cu masinele
0
0
Viorel
Chişinău
la 17 Mai 2012 - 21:02
Intradevar, de ce mai trebuiesc sistemele audio cu CD? Stick-urile USB sunt mai rezistente la socuri, nu se tem de zgaraieturi, plus la asta este foarte usor de a incarca sau modifica date pe un stick USB, comparativ cu un CD. Iar multi producatori de automobile au inceput a-si dota sistemele de navigatie cu sistem de citire a cardurilor SD, care la fel ca stickurile USB, sunt mai avantajoase decat DVD-urile.
0
1
Mihail
Chişinău
la 17 Mai 2012 - 22:50
Viorel teoretic spui corect... practic ii alta chestie...

pentru noi civilii atita timp cit inca nu sau adoptat legi ca SOPA si PIPA cares anti piratare.... ne este convenabil sa descarcam muzica de pe net si pus pe flashka si buna dziua.... da in asa mod se incalca niste reguli cu toate ca "inca" nu se prea iau in serios...

discurile sunt ceva legal care asigura veniturile producatorilor de muzica.... interesant daca si dac o sa inlocuiasca diskurile cu flasti cum o sa se cumpere/vinda ... muzica..
0
2
dima
Chişinău
la 17 Mai 2012 - 23:00
Mihai necatind la piraterie, fac milioane, si daca e sa mergem pe tema asta atunci piesele pot fi procurate si pe net, nu neaparat pe CD!
0
0
Viorel
Chişinău
la 18 Mai 2012 - 00:41
Mihai, la noi in Moldova daca procuri un CD cu muzica nu ai garantia 100 la 100 ca este un CD original. Da, eu stiu bineinteles ca prin piraterie informationala se incalca drepturile de autor, dar ce sa-i faci...Asta este o consecinta a faptului ca nu se aplica legile corespunzator
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 20 Mai 2012 - 20:36
"De iure" e una, dar "De facto" e cu totul altceva...

Binevenit ar fi si vre-un card reader, pentru a putea conecta un stick kiar si de la telefonul mobil...
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!