Un moldovean vinde 4 exemplare Aro la pachet, unul funcţional şi altele trei donatoare de piese

31 Mai 2023, 21:04
Redacţia PiataAuto.md
Deşi în România Aro e printre cele mai îndrăgite mărci, în Republica Moldova sunt foarte puţine exemplare în circulaţie, pentru că au fost importate puţine, majoritatea după anul 1991, cele mai multe la mâna a doua. Şi mai puţine dintre au supravieţuit până în zilele noastre. Prin urmare, să descoperim acum că cineva a scos la vânzare 4 exemplare Aro la pachet, e ceva cu totul unic în Moldova.
Din cele 4 exemplare, însă, doar unul e funcţional. E vorba de un Aro 243, deci varianta cu două locuri şi un compartiment cargo în spate, clasifică la înmatriculare drept „autocamion” în Moldova. Am discutat cu proprietarul şi am aflat că acesta deţine acest Aro de mai bine de 20 de ani încoace, fapt care poate fi uşor confirmat de tipul plăcuţelor de înmatriculare de pe el, cu primul design de la independenţă încoace, cu stema amplasată pe abţibild galben în partea stângă.
Maşina l-a servit pe proprietar ca un offroader funcţional, ea aflându-se într-un sat din raionul Hânceşti şi circulând atât pe drumuri publice, cât şi traseele dealurilor din împrejurimi. E fabricată în 1991 şi a fost cândva cumpărată la mâna a doua din flota unei fabrici din Moldova, care cumpărase câteva exemplare Aro.
Motorul de sub capotă e unul diesel, de 3,1 litri. E motorul aspirat natural de origine UTB, care livra 68 CP şi 185 Nm, cel mai mare în cilindree din câte s-au instalat pe Aro, dar nu şi cel mai puternic. Proprietarul ne spune franc că acesta porneşte şi funcţionează, rulând fără probleme, dar amprenta timpului e vizibilă şi ar avea nevoie de o reanimare completă.
De fapt, întreaga idee a vânzării acestui Aro şi a celor 3 care-l însoţesc e tocmai pentru a putea face o restaurare a acestui exemplar principal, de culoare roşie. Maşina are caroseria cu zone afectate moderat de rugină, deci la o prelucrare corectă e poate reda starea corectă a acesteia. Motorul, cutia de viteze şi punţile sunt toate funcţionale şi ar trebuie dezasamblate şi asamblate la loc cu lucrările complete de restaurare şi reanimare. Şi, fireşte, şi la interior ar fi mult de lucru, dar şi pe partea estetică.
Pentru că piesele de Aro pot fi rare, mai ales în Moldova, proprietarul actual vinde acest Aro 243 cu toate celelalte 3 exemplare la pachet. Ele sunt mai afectate de rugină, dar au componente în stare bună pe ele şi pot servi drept donatoare de piese. Încă două din ele au acelaşi motor de 3,1 litri diesel şi aceeaşi cutie, deci şi pe motor şi cutie ar exista piese de rezervă.
Foto: Cele 3 exemplare Aro oferite drept donatoare de piese

A fost frumos să descoperim cât de respectuos vorbea acest proprietar despre Aro în general şi despre aceste maşini în particular. Ne-am convins că nu în zadar în ultimii 20 de ani acest moldovean şi-a adunat în curte 4 exemplare de Aro şi a încercat să le menţină în viaţă cât a putut, exploatându-le cu plăcere.

Şi acum, partea cea mai curioasă, e preţul. Cât crezi că ar putea costa toate aceste 4 exemplare de Aro la pachet, unul funcţional, cu care poţi pleca pe propriile roţi acasă şi încă 3 în rol de donatoare de piese? Sigur, sunt departe de o condiţie perfectă, inclusiv exemplarul funcţional, dar sunt totuşi 4 maşini, 4 exemplare Aro!
Ei bine, preţul e uimitor de mic, de fapt. Proprietarul maşinilor cere 2.600 euro pe toate maşinile la pachet! Desigur, e raţional să cumperi aceste Aro la preţ de chilipir doar dacă eşti conştient că va trebui să faci lucrări ample la una din maşini, pentru a o aduce la o stare cu adevărat bună. Dar la final poţi obţine un Aro revigorat, capabil în teren, plus alte trei maşini cu care vei decide ulterior ce să faci. Pentru mulţi, ar părea oricum o investiţie discutabilă, şi ar spune că nu sunt decât nişte epave. Însă pentru pasionaţi de Aro, ar putea fi o adevărată descoperire, prin care să se pricopsească cu 4 exemplare Aro simultan! Şi cu siguranţă în Moldova nu mai există un alt om care să deţină 4 Aro şi să le vândă în asemenea mod!
0
12,681
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!