(VIDEO) Finlandezii au realizat un experiment pentru a vedea daunele produse de o explozie nucleară la 2 km, 4 km şi 10 km depărtare şi cum rezistă diverse obiecte

20 Septembrie 2023, 12:33
Redacţia PiataAuto.md
Finlandezii au o grijă de excepţie pentru securitatea ţării lor de mai bine de 8 decenii încoace, tocmai de asta ţara are buncăre sub forma unor adevărate oraşe subterane, capabile să găzduiască 4,4 milioane de oameni, iar forţele sale de apărare sunt printre cele mai dotate din lume, de mult timp încoace. Dar, deoarece din 2022 încoace în retorica unor demenţi din răsărit sună tot mai multe ameninţări nucleare, o echipă de finlandezi a decis să creeze un experiment pentru a vedea daunele produse de o explozie nucleară la 2 km depărtare, la 4 km şi la 10 km.
Fireşte, finlandezii n-au fost atât de iresponsabili încât să facă un test nuclear propriu-zis, ci au simulat totul prin forţa proporţională a exploziei, dusă la scara unui poligon mare, specializat.
Aceştia şi-au început experimentul prin a explica în detalii, cu o claritate de excepţie, în doar câteva minute, principiul de funcţionare a unei bombe atomice — ce anume înseamnă reacţia de fisiune nucleară din interior, cum se compară materialele puse acolo cu cele folosite în lumea civilă la reactoarele de la centralele nucleare, cum se declanşează totul, care a fost forţa exploziilor primelor teste şi bombe. Aceştia mai explică şi diversitatea actuală a acestor muniţii, de la cele pe uraniu sau plutoniu, la cele pe bază de hidrogen, indicând puteri comparative şi raze de acţiune.
Apoi, au explicat cât din forţa rezultată se emană în căldură şi cât în forţă de impact, şi au calculat parametrii necesari pentru a replica forţa cu explozibil convenţional, fără radioactivitate. Au marcat razele comparabile, pentru a delimita evoluţia forţei la scara lor mai mică, în raport cu evoluţia din cazul unei explozii nucleare, şi au şi amplasat diverse obiecte pentru a vedea cum rezistă, de la construcţii de lemn tipice caselor, la canapele şi chiar maşini.
Apoi a urmat şi marea explozie, filmată din toate unghiurile posibile, cu multe cadre pe secundă, pentru a putea urmări apoi cu încetinitorul tot ce se întâmplă sub acţiunea unor asemenea forţe.
Iar rezultatele au fost cât se pate de elocvente, şi la o rază de 10 km distrugerile directe fiind masive, nemaivorbind de contaminare. Apropo, Volvo S70 clasic, folosit în experiment, a rezistat structural destul de bine suflului exploziei!
E o reamintire, deci, a cât de distructive sunt, în esenţă, armele nucleare şi a cât de iresponsabil este să jonglezi cu ameninţări cu ele la orice trezire mai iritată de dimineaţă, cum se întâmplă din februarie 2022 încoace din partea vecinilor estici ai Finlandei în adresa întregii lumi. Atunci când oamenii înţelegeau mai profund ştiinţa reacţiilor nucleare şi o foloseau mai frecvent în construcţia şi mentenanţa de centrale nucleare, nu-şi permiteau să o trateze atât de banal încât s-o folosească atât de frecvent în ameninţări sterile. Era ultima treaptă, de neatins, în orice dispută, care rămânea doar teoretică şi nimeni nu îndrăznea s-o aducă mai aproape în discuţie, tocmai pentru că înţelegea urmările.
Ei bine, finlandezii şi-au dorit ca mult mai mulţi să înţeleagă ce înseamnă cu adevărat aceste urmări, tocmai de asta au şi făcut acest experiment, din video-ul de mai jos. Ei vorbesc în finlandeză, dar au creat între timp subtitre profesioniste în engleză, care pot fi activate din player, iar dacă ei nevoie, poţi include şi subtitre automatizate în limba dorită.
Vezi mai jos probabil unul din cele mai scumpe şi bune video-uri produse în Finlanda în ultimul an.
0
11,787
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!