(VIDEO) Studenţii ingineri din Elveţia au creat o maşină electrică ce a stabilit recordul mondial la cea mai rapidă acceleraţie

13 Septembrie 2023, 12:44
Ilie Toma
Studenţii ingineri de la universitatea ETH Zurich şi cea de Ştiinţe Aplicate din Lucerna, Elveţia, au creat o maşină electrică proprie, cu care tocmai au marcat recordul mondial la cea mai rapidă acceleraţie de la 0 la 100 km/h, de doar 0,956 secunde! Deci, o acceleraţie de sub 1 secundă până la prima sută, pentru această maşină electrică, creată de studenţi!
Maşina lor trebuia să fie mai rapidă decât 1,46 secunde pentru a doborî recordul anterior, dar aceştia au reuşit să înregistreze un rezultat semnificativ mai bun, creând totodată un vehicul care să şi arate bine, pentru a marca realizarea cu stil.
Maşina are 140 kg greutate proprie, iar cu tot cu un şofer mai suplu nu depăşeşte 200 kg. Kate Maggetti, membra echipei de studenţi cu cea mai mică greutate proprie, a fost aleasă să conducă maşina pentru stabilirea recordului mondial. Aceasta a descris cel mai genial senzaţia de acceleraţie a noii maşini electrice „e ca un click, într-atât de repede se întâmplă totul”.
Iar maşina a accelerat de la 0 la 100 km/h în doar 0,956 secunde, având nevoie de doar 12,3 metri pentru a ajunge la viteza de 100 km la oră! Iar astfel maşina a intrat oficial în Cartea Recordurilor!
Toate componentele cheie ale maşinii electrice au fost create de studenţi, anunţă universitatea tehnică ETH din Zurich. Iar aici se conţin atât elementele de şasiu, cât şi circuitele electronice cu microprocesoare. Tot studenţii ingineri au ales materialele din care să construiască maşina, optând pentru aluminiu şi carbon, pentru a-i asigura o greutate mai mică.
Până şi cele 4 electromotoare, integrate în interiorul roţilor, au fost create de studenţi, ele asigurând împreună o putere impresionantă de propulsie, de 240 kW, sau 326 CP!
Pentru a-i asigura maşinii aderenţă de la viteză mică, studenţii au creat un sistem aerodinamic similar unui aspirator, care trage maşina mai aproape de pământ, aplicând o forţă de apăsare chiar şi când aceasta staţionează.
Iar acestor studenţi le-a reuşit acum să marcheze acest record mondial fascinant, pe care-l vor adăuga la CV-ul lor. Dar, la cât de talentaţi au demonstrat că sunt în inginerie, cu siguranţă aceşti studenţi au un viitor cu multe realizări în faţă, de care omenirea va mai auzi.
Vezi mai jos şi un video cu această realizare, publicat de universitatea ETH Zurich.
0
8,824
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!