Bolidul, cu care Lewis Hamilton şi-a obţinut prima victorie în Formula 1 pentru Mercedes, va fi scos la licitaţie şi se aşteaptă un preţ record de vânzare

12 Octombrie 2023, 22:19
Redacţia PiataAuto.md
Lewis Hamilton a făcut istorie în ultimul deceniu, doborând aproape toate recordurile precedenţilor marilor campioni din Formula 1. Chiar dacă acum maşinile actuale ale celor de la Mercedes i-au tăiat orice şansă de a mai aspira la un titlu de campion, istoria rămâne scrisă într-un mod fabulos. Iar prima maşină care a dat start acestei istorii are o valoare de colecţie excepţională! Ei bine, ea a va fi scoasă la vânzare, la o licitaţie care va avea loc în SUA, iar colecţionarii aşteaptă un preţ de vânzare care va spulbera recordurile anterioare pentru bolizii din motorsport.
Maşina despre care vorbim e un Mercedes cu numele de caroserie W04, pilotat de Lewis în anul 2013, primul său an la Mercedes. A fost şi ultimul an când bolizii de Formula 1 mai aveau motoare V8 de 2,4 litri, aşa că şi acest bolid are un asemenea V8, cu numele de cod FO 108F, care putea atinge 18.000 rpm! Optsprezece mii!
Doar asta ar fi suficient ca această maşină să coste o avere şi să fie dorită de orice colecţionar, dar acest motor aspirat natural mai şi livra 750 CP din cei 2,4 litri ai săi, la care se mai adăuga boost-ul de 80 CP la activarea sistemului KERS.
Ah da, maşina cântărea mai puţin de 650 kg, iar în acel an piloţii Mercedes erau Lewis Hamilton şi Nico Rosberg. În acel an Hamilton n-a devenit campion, şi nici măcar n-a luat el prima victorie pentru echipa Mercedes, coechipierul său Rosberg învingând Grand Prix-ul din Monaco. Dar, la 28 iulie 2013, pe circuitul Hungaroring, Lewis Hamilton a reuşit să aducă prima victorie din cariera sa pentru Mercedes, cu exact acest exemplar, scos acum la vânzare!
În anul următor, regulamentul a fost modificat, şi au intrat în acţiunile noile motoare V6 turbo de 1,6 litri, iar Mercedes a reuşit să creeze maşini care au putut să profite din plin de noile reguli, mai ales că au fost încredinţate unor piloţi talentaţi. Şi în acel an 2014, Lewis a devenit deja campion mondial cu Mercedes.
Prin urmare, maşina asta e de un simbolism excepţional. Pentru cei mai fini şi pretenţioşi colecţionari din lume, bolidul ăsta ar fi mărgăritarul din colecţie, pe care l-ar privi întotdeauna cu satisfacţie şi pe care l-ar arăta tuturor amicilor.
Până la urmă, e un bolid unic în lume, cu care a debutat la Mercedes pilotul cu cele mai multe titluri de campion la activ din câţi au existat în istorie (alături de Schumacher, 7 la număr), şi cu cele mai multe victorii din cariera sa, peste 100 la număr deja!
Toate astea fiind spuse, nu e de mirare că se aşteaptă doborârea recordurilor de preţ.
Cele mai modeste estimări spun că maşina asta se va vine cu o sumă cuprinsă între 10 şi 15 milioane de dolari.
Dar la cât de unică e, e suficient să vină 2-3 colecţionari mai determinaţi de oriunde din lume şi să vrea s-o cumpere cu sume şi mai mari.
0
1,188
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!