Prima pagină  »  Ştiri  »  Bavarezii invadeaza Chisinaul. BMW Seria 5 Gran Turismo si BMW X1
10 OCTOMBRIE 2009, 14:32
1,544
0
Bavarezii invadeaza Chisinaul. BMW Seria 5 Gran Turismo si BMW X1 au fost prezentate astazi in Moldova.
De Ilie Toma
1
Cand, pentru ultima data, ati avut ocazia sa experimentati ceva cu adevarat nou? Cand ati simtit ultima data entuziasmul inundandu-va gandurile si actiunile? Cu aceste intrebari profunde si provocatoare BMW a anuntat startul unui eveniment de o importanta deosebita la Chisinau: BMW Open Days.

Anul curent a fost marcat de multe provocari pentru industria auto mondiala. Cei slabi au cazut in fata selectiei dure a timpurilor de criza, unii din ei s-au reorganizat or, in unele cazuri, s-au reconglomerat in grupuri pentru a rezista. Pentru cei puternici, insa, timpurile de criza inseamna o provocare de a deveni si mai puternici. Vorbind de BMW, nu cred ca e nevoie sa ezitam foarte mult in a raspunde din care tabara face parte compania germana, e suficient doar sa aruncam o privire catre ultimele modele create de inginerii bavarezi.

Aproape simultan, BMW a prezentat in acest an doua modele de o importanta cruciala: X1 si Seria 5 Gran Turismo. Zic de o importanta cruciala, pentru ca, odata cu aceste modele sunt create nise noi in gama producatorului bavarez, ele fiind modelele care deschid cai absolut noi.

X1 se vrea un SUV compact, dinamic, modern, dar si foarte atragator. De fapt, odata cu venirea lui Adrian van Hooydonk in postul de sef al designerilor de la BMW, cel care l-a inlocuit pe renumitul Chris Bangle, noile modele BMW au un aer mult mai improspatat, reusind in acelasi timp sa pastreze mesajul de lux si glamour. Chris Bangle a fost unul din cei mai controversati designeri din lumea auto, la un moment dat fanii BMW acuzandu-l chiar de lipsa de estetic in ceea ce face, comentarii acutizate in 2002, la lansarea generatiei precedente a Seriei 7. Oricat de controversata ar fi fost personalitatea lui Bangle si munca lui in cadrul BMW, prestatia sa ramane a fi una definitorie pentru industria auto germana si mondiala. Adrian van Hooydonk, pe de alta parte, desi a fost de foarte mult timp alaturi de Bangle, a reusit in timp scurt sa confere modelelor noi BMW un plus major de armonie si estetic, pastrandu-le elementele definitorii. Prin urmare noul BMW X1 reuseste intr-un mod formidabil sa-ti capteze admiratia. X1 este intr-adevar un model care arata de nota maxima.

In interior exista spatiul suficient, si confort pe masura numelui BMW. Atat cat am reusit sa-l admiram astazi dimineata, BMW ne-a demonstrat ca are intreg arsenalul de avantaje pentru a sparge orice prognoze de popularitate. Cred ca X1 are toate sansele sa devina cel mai bine vandut model din familia “X”, atat in Europa, cat si in Republica Moldova. Indraznesc sa va indemn sa mergeti astazi si maine in showroom-ul BMW pentru a-l cunoaste pe viu!

Grand Turismo. Tot ce e mai bun din Seria 7, Seria 5, si X5.

Cel putin la fel de importanta pentru BMW este si pregatirea in acest an a unui model absolut senzational ca si concept. Este vorba de Seria 5 Gran Turismo, cel care ni se prezinta ca un Progressive Activity Vehicle, sau mai pe inteles, un Gran Turismo, dupa cum ne sugereaza si numele sau. In istorie au mai existat modele care au purtat acest calificativ, fiind considerate ca o expresie a confortului sublim pentru calatorii active si placere in condus. Ei bine, anume aceste atribute i se potrivesc perfect lui Seria 5 Gran Turismo.

Modelul a imbinat cele mai fascinante lucruri ale modelelor de varf din gama BMW, nascand o noua clasa, o noua nisa. A preluat ampatamentul generos si spatiul imens de la Seria 7, a oferit o modularitate mai mare chiar decat a unui BMW Seria 5 Touring, iar pentru pasageri exista mai mult spatiu pe inaltime decat in X5. In placerea de condus nu poate fi egalat, insa aici ma voi expune cu adevarat mai tarziu, atunci cand voi avea ocazia sa conduc pe viu un Seria 5 Gran Turismo. Pot spune insa ca Seria 5 Gran Turimso a preluat trei dintre cele mai geniale motoare ale grupului BMW.

In primul rand, e vorba de motorul de 3.0 litri Twin Turbo (535i GT). E un motor in traditia clasica a motoarelor bavareze, cu 6 cilindri in linie. Constructia de 6 cilindri in linie este si astazi considerata drept cea mai echilibrata pentru un motor. BMW i-a mai adaugat insa si doua turbine simetrice, o injectie directa de inalta precizie (High Precision Injection) si sistemul Valvetronic de gestionare a timpilor de deschidere a valvelor – toate impreuna impingand puterea motorului pana 306 CP, cu un cuplu de 400 Nm, asigurat pe intreaga planja de duratii utilizabile – de la 1200 rpm la 5000 rpm... Pur si simplu genial.

Pentru cei ce-si doresc o economie mai mare in consum si un cuplu mai ridicat exista optiunea unui motor de 3.0 litri turbodiesel (530d GT). Acesta produce 245 CP, iar cuplul oferit se cifreaza la 540 Nm! Tot in stilul genialitatii ingineresti din Bavaria, motorul dispune de un turbocharger cu geometrie variabila a turbinei, fapt care il face sa reactioneze prompt si continuu la solicitarile sportive.

Si in fine, pentru cei ce-si doresc apogeul, exista 550i GT. Sub capota acestei versiuni gasim un fenomenal V8 Twin Turbo, cu aceeasi injectie de inalta precizie si cu doua turbine simetrice. Toate la un volum cilindric de 4.4 litri. Puterea rezultata nu putea fi decat fantastica – 407 cai-putere si 600 Nm cuplu maxim!

Si mai fascinant e faptul ca puterea vine insotita de o multime de elemente, care vor completa experienta cotidiana de extaz a celui de la volan. Confortul la interior nu ramane cu nimic in urma fata de Seria 7, iar modularitatea este absolut impresionanta. Seria 5 Gran Turismo dispune de un mecanism de deschidere in dublu mod a usei portbagajului – fie doar partea de jos, fie cu tot cu luneta, oferind un spatiu sporit de incarcare. Rabatand bancheta din spate, obtinem un spatiu de incarcare de 1700 litri! Mai mult ca atat, bancheta din spate poate fi nu doar rabatata, ci si culisata, ea deplasandu-se cu cca 10 cm in directiile fata-spate! Este un BMW absolut unic!

Noi am fost prezenti astazi dimineata la prezentarea modelelor si am revenit entuziasmati din plin. Va indemn, intr-o sincera recomandare, sa mergeti sa le cunoasteti. Sunt absolut fantastice si merita din plin atentia noastra! Astazi si maine BMW Open Days va ofera posibilitatea sa o faceti intr-o atmosfera relaxanta, familiala, cu carnaciori bavarezi si bere de la Oktoberfest!

De saptamana viitoare le luam noi. La un test drive senzational, pentru Dvs.!
 
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!