Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Problematica săgeată verde a semafoarelor din Chişinău: ce bătăi de cap dă ea şoferilor şi cum trebuie să acţionăm corect

4 Aprilie 2013 - 12:02
Ilie Toma
Problematica săgeată verde a semafoarelor din Chişinău: ce bătăi de cap dă ea şoferilor şi cum trebuie să acţionăm corect
Redacţia noastră primeşte periodic sugestii din partea vizitatorilor vizavi de subiectele pe care ar fi bine să le abordăm, majoritatea acestora ţinând de problemele şi specificul traficului rutier din Moldova. Astfel, am decis să dăm startul azi unei noi rubrici, „Probleme în trafic în Moldova”, în care vom aborda cât mai multe aspecte şi probleme ale circulaţiei rutiere din ţara noastră. Vom încerca să transmitem împreună cu Dvs. un mesaj autorităţilor despre părerea şoferilor despre organizarea circulaţiei rutiere, să le atenţionăm împreună cu Dvs. despre lucrurile care pot fi îmbunătăţite, astfel încât să contribuim împreună la un trafic mai sigur şi mai corect. Prin urmare, comentariile Dvs. la aceste subiecte sunt absolut necesare, pentru a ne face auziţi!

Noua rubrică va avea un antet dedicat chiar pe prima pagină a site-ului nostru, pentru ca Dvs. să puteţi găsi aceste materiale mai uşor, pentru o perioadă mai îndelungată!

Deoarece cea mai mare parte a mesajelor pe care le-am primit de la vizitatorii noştri în ultima perioadă ţin de clarificarea problemelor ce ţin de „năstruşnica” săgeată verde neluminoasă a semafoarelor din Chişinău, vom începe rubrica noastră anume cu acest subiect.

E obligatoriu să te deplasezi la dreapta dacă staţionezi pe banda din dreapta la un semafor de culoare roşie, care are această săgeată montată? Sunt corecţi cei care claxonează din spate pentru a-i forţa pe cei din faţă se se deplaseze la dreapta sau să elibereze banda, trecând înaintea maşinilor de pe alte benzi? Cine are prioritate atunci când în intersecţie ajunge o maşină venită de pe o bandă cu indicator neluminos şi alta care vine pe culoare verde a semaforului său? Ei bine, hadeţi să lămurim lucrurile pe rând!

În primul rând, trebuie să ştiţi că odată cu montarea săgeţilor verzi neluminoase pe mai multe semafoare din Chişinău, în regulamentul circulaţiei rutiere din Moldova a fost introdus şi un nou alineat în puntul 20.1, prin hotărârea de Guvern nr. 842 din 14.11.2011. Acest nou alineat spune: „La nivelul semnalului roşu al semaforului cu trei culori, din dreapta acestui semnal, poate fi amplasat un panou adiţional cu o săgeată de culoare verde pe fundalul negru, cu vîrful spre dreapta. În acest caz, după oprirea vehiculului la semnalul roşu, respectînd măsurile de precauţie, este permisă deplasarea în direcţia săgeţii.”

Un alt alineat a fost adăugat în punctul 58.4 al regulamentului rutier, acest punct completat menţionând acum următoarele: „În cazul deplasării în direcţia săgeţii aplicate într-un semnal suplimentar al semaforului, concomitent cu semnalul roşu, conducătorul trebuie să cedeze trecerea vehiculelor care vin din alte direcţii. În cazul în care la nivelul semnalului roşu, în dreapta acestuia, este amplasat un panou adiţional cu o săgeată de culoare verde pe fundalul negru, cu vîrful spre dreapta, conducătorul poate să continue deplasarea în direcţia săgeţii la semnalul roşu, de pe banda de circulaţie din dreapta carosabilului, doar după ce a efectuat oprirea. Totodată, conducătorul trebuie să nu creeze obstacole altor participanţi la trafic, să nu expună pericolului pietonii cu drept de circulaţie, care traversează carosabilul şi conducătorii de vehicule ce se deplasează la semnalul verde al semaforului.”

Deci, haideţi să răspundem la prima întrebare. Avem un drum cu trei benzi pe unul din sensuri, iar la înaintea semaforului suntem informaţi că de pe banda din stânga se poate vira doar la stânga, pe cea din mijloc doar înainte, iar de pe cea din dreapta – înainte sau la dreapta. La semafor, lângă culoarea roşie, există şi o

săgeată verde spre dreapta, care permite deplasarea spre dreapta cu toate măsurile de precauţie stipulate în regulamentul rutier. O maşină a oprit pe această bandă din dreapta şi staţionează la semafor. Noi, în cea de-a doua maşină, intenţionăm să virăm dreapta, însă automobilul din faţa noastră staţionează, şi nu ne permite să facem acest lucru, pentru că intenţia lui e să circule înainte şi nu la dreapta. Încalcă acel şofer regulamentul rutier? Este el obligat să vireze acum la dreapta, dacă tot stă pe banda asta? Sau şi mai grav, îl claxonăm noi iritaţi şi îl impunem să treacă în faţa automobilelor de pe celelalte benzi pentru a ne face nouă cale liberă? NU! Răspunsul e cât se poate de sigur. Acel şofer NU încalcă regulamentul rutier prin nevirarea la dreapta, atât timp cât indicatorul de orientare dinaintea semaforului menţionează că de pe banda dreaptă se poate circula şi în altă direcţie decât dreapta! Prin urmare, trecerea la culoarea roşie a semaforului spre dreapta, favorizată de săgeată neluminoasă, este un drept, nu o obligaţie, de care şoferul de acolo se poate folosi sau nu. Deci, cei care claxonează iritaţi ar trebui cu siguranţă să-şi tempereze emoţiile, pentru că cei din faţa lor nu încalcă regulamentul.

Cu totul altă treabă e în cazul în care semaforul are o săgeată luminoasă dedicată unei benzi, în cazul nostru – aceleiaşi benzi dreapta. Aici se aplică punctul 58.5 al regulamentului rutier, care spune „În intersecţia în care circulaţia este dirijată prin semaforul cu semnal suplimentar, în lipsa indicatorului 5.37.2, 5.38.1 sau 5.38.3 ori a marcajului 1.18, conducătorul autovehiculului amplasat pe banda de pe care se efectuează virarea trebuie să continue deplasarea în direcţia indicată de săgeată dacă prin oprirea lui se creează obstacole vehiculelor ce vin din spate pe aceeaşi bandă.”

Numerele indicatoarelor şi ce reprezintă acestea le puteţi vedea în imaginea alăturată, sunt din aceeaşi categorie de indicatoare de orientare de care am vorbit mai sus. Prin urmare, dacă există semnal luminos separat la semafor, deplasarea pe acea direcţie e obligatorie, iar staţionarea reprezintă o încălcare. În cazul săgeţii neluminoase, însă, e vorba de un privilegiu care poate fi folosit sau nu. Şi nici într-un caz nu treceţi înaintea altor maşini de pe alte benzi – acest fapt reprezintă o gravă încălcare, care ar putea fi calificată chiar ca trecere la roşu şi creare de situaţie de accident, motiv pentru care poate fi suspendat şi permisul de conducere. Şi asta ca să nu mai vorbim de gestul urât atât faţă de cei care staţionează la semafor pe alte benzi, cât şi faţă de pietonii care traversează în faţă.

Desigur, atunci când drumul mai are cel puţin încă o bandă de deplasare care permite circularea fără obstacole înainte, bunul simţ ne spune că ar fi oportun să staţionăm pe o altă bandă decât cea din dreapta, pentru a permite vehiculelor care intenţionează să vireze dreaptă să-şi continue deplasarea şi să se fluidizeze astfel traficul. Dar în Chişinău se pot remarca intersecţii în care există doar două benzi, spre exemplu, din care cea din stânga permite deplasarea şi înainte şi spre stânga, iar cea din dreapta – înainte sau dreapta. Atunci când pe banda stângă staţionează la semafor un vehicul cu indicatorul stânga pornit, e firesc ca cel din urma lui să aleagă cea de-a doua bandă, din dreapta, pentru a se deplasa ulterior înainte, în loc să aştepte virarea celui din faţă către stânga. Prin urmare, e firesc că vom descoperi în astfel de intersecţii şi mai multe maşini care staţionează pe banda din dreapta, cu tot cu săgeata verde neluminoasă dreapta, care vor să se deplaseze ulterior înainte. În acest caz, nu mai pot exista pretenţii nici măcar de natură etică, şi trebuie doar să aşteptăm la semafor, iar utilizarea săgeţii verzi poate fi făcută atât timp cât există o succesiune de maşini care intenţionează să vireze spre dreapta.

E de asemenea oarecum justificat să ne gândim că în astfel de intersecţii autorităţile ar fi putut să nu monteze aceste plăcuţe cu săgeţi verzi, pentru a nu crea situaţii confuze. Dar, atât timp cât ele există şi nu sunt interzise de regulament, trebuie să respectăm prevederile regulamentului rutier.

Haideţi să clarificăm şi situaţia priorităţilor în intersecţie. Acelaşi punct 58.4 din regulamentul rutier, pe care l-am menţionat mai sus, ne spune că toţi cei care se deplasează la o culoare suplimentară a semaforului şi a unui indicator neluminos trebuie să cedeze trecerea în intersecţie tuturor celorlalte vehicule, care ajung în intersecţie la un semnal luminos standard al semaforului, indiferent de direcţia din care vin sau spre care se deplasează acestea. Prin urmare, nu mai există loc de interpretări – trecerea la săgeata verde neluminoasă se poate face doar după eventuala trecerea pietonilor de la semaforul la care staţionăm, apoi după cedarea trecerii către de toate maşinile din intersecţie, traiectoria cărora se intersectează cu a noastră.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter