(VIDEO) Proba în viaţă reală a demonstrat că Tesla a minţit atunci când a pretins că Cybertruck poate fi mai rapid decât un Porsche 911, în timp ce tractează unul

17 Mai 2024, 19:05
Redacţia PiataAuto.md
Atunci când a lansat noul Cybertruck, una din cele mai curioase declaraţii ale lui Elon Musk, însoţită şi de un scurt video demonstrativ, a fost că noul model poate fi mai rapid pe un circuit de drag racing decât un Porsche 911, în timp ce tractează un Porsche 911. Sună superb, ambiţios şi aproape incredibil, pentru că Tesla a vizat astfel probabil cel mai legendar model de performanţă din lume, cu o istorie de peste 60 de ani. Dar proba de viaţă reală, organizată şi testată de 2 canale de YouTube şi o redacţie de presă auto, arată că Tesla a minţit de fapt când a pretins aceste fapte. Sau cel puţin a manipulat într-atât de mult rezultatele, încât să aleagă unul din scenariile foarte puţin probabile ca acesta să iasă în favoarea sa.
Încă în ianuarie, autorul canalului Engineering Explained demonstrase prin calcule că ceea ce pretinde Tesla ar fi teoretic posibil doar cu un Porsche 911 T, singura versiune cu cutie manuală a lui 911, tot ea fiind şi cea mai lentă. Dar asta e una din 25 de versiuni şi combinaţii posibile de Porsche 911, deci deja e oarecum o manipulare să se declare asta, alegându-se o singură versiune din 25. Ah, da, o altă concluzie a acelor calcule e că Tesla poate fi mai rapidă doar la 1/8 de milă, nicidecum la 1/4, dar şi asta a fost omis de Tesla.
Acum, acelaşi autor, Jason, alături de publicaţia Motor Trend şi protagonistul canalului Out of Spec Reviews, care deţine o Tesla Cybertruck, au transpus în viaţa reală o asemenea cursă. Motor Trend a cerut de la Porsche două exemplare de 911 T, destul de rare de altfel, astfel încât unul să poată fi pus pe remorcă, iar altul să concureze.
A fost găsită şi o remorcă identică, care, de fapt, nici măcar nu are o masă atât de mare admisă a unui vehicul pus pe ea. S-au făcut calcule exacte de greutate, s-a dat chiar un mic avantaj pentru Tesla ca să nu existe loc de îndoială.
Paradoxal, Tesla Cybertruck cu Porsche-ul tractat a înregistrat un timp aproape identic cu cele calculate şi estimate în ianuarie pe Engineering Explained, demonstrând cât de exacte au fost acele calcule inginereşti. Şi Porsche a avut un timp superb de consecvent.
Iar realitatea e că Porsche a învins această cursă, atât la 1/4 de milă, cât şi la 1/8! S-au făcut multiple încercări, au existat mici variaţii, dar rezultatul indică totuşi că Tesla nu a învins un alt Porsche 911, în timp ce tracta unul, chiar dacă i-au fost asigurate cele mai benefice şi selective condiţii, aşa cum pretindea că a făcut-o şi producătorul.
Inginerul şef al Tesla, renumitul Wes, a fost de acord să detalieze informaţiile din cursa făcută anterior de Tesla şi s-a constatat că Porsche-ul a fost plasat ceva mai în faţă, pentru a da un avantaj de echilibru al maselor, iar pe lângă asta, de pe remorcă au fost demontate componente de circa 70 kg, ceea ce înseamnă un avantaj oarecum neonest de greutate mai redusă, ca Tesla să poată atinge rezultatul dorit de ea.
Deci, deşi aparent nimeni nu stabileşte vreo regulă exactă despre cum exact ar trebui să facă Tesla un asemenea truc de marketing, bunul simţ ne spune totuşi că asemenea modificări faţă de echipamentul de serie schimbă tabloul puternic, din unul în care Tesla n-ar fi învins, până la o formă în care Tesla poate pretinde în sfârşit o victorie într-un scenariu foarte atipic, limitat şi modificat.
Vezi mai jos 3 video ale celor 3 entităţi care au organizat această probă de viaţă reală cu Tesla şi Porsche 911.
0
54,988
GALERIE VIDEO (3 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!