(VIDEO) O Toyota Land Cruiser 100 şi-a măsurat forţele în offroad cu un Land Rover L322, ambele fabricate 20 de ani în urmă

17 Mai 2024, 17:32
Redacţia PiataAuto.md
Pasionaţii de offroader-e tratează deja modelul Land Cruiser 100 ca unul clasic, pentru că timpul a demonstrat deja aceeaşi rezilienţă de neclintit a acestuia la condiţiile de exploatare şi aceleaşi calităţi de înaintare, care definesc numele de Land Cruiser. De cealaltă parte, şi fanii Land Rover văd generaţia L322 a lui Range Rover drept una ce-şi conturează tot mai mult un statul nostalgic, deşi preţurile mici ale acesteia denotă că mulţi încă încearcă să o ocolească din cauza fricii de posibile probleme de fiabilitate. Ei bine, cele două modele şi-au măsurat forţele de curând într-o întrecere de offroad, pusă la cale de britanici.
Land Cruiser-ul adus aici e în cea mai opulentă şi indestructibilă formă a lui, fiind echipat cu un motor V8 aspirat, de 4,7 litri, care producea relaxat 235 CP şi 434 Nm. Acesta era cuplat la o cutie automată cu doar 4 trepte şi cântărea 2.260 kg.
Maşina adusă la întrecere, apropo, are 442 mii km parcurşi, iar aceste cifre pe odometru sunt absolut fireşti pentru această generaţie de Land Cruiser. Cine se străduia un pic mai mult, putea cu uşurinţă şi de 800 mii sau 1 milion.
Foto: Indicaţiile odometrului lui Land Cruiser, în mile

Range Rover-ul adus de britanici să concureze aici cu Toyota e unul echipat cu motor V8 de 4,4 litri, de origine BMW, amintindu-ne că situaţia actuală prin care Land Rover preia motorul V8 de la germani nu e una absolut nouă în istorie. Acest motor scotea în 2004 o putere de 286 CP şi un cuplu de 440 Nm, fiind într-o formă aspirată. Cutia e, însă, una cu 5 trepte, iar maşina e cu aproape 200 kg mai grea, având 2.440 kg.
Cursa de urcare abruptă pe teren alunecos a fost câştigată de două ori de Land Cruiser. Întâi Range Rover-ul şi-a ridicat roţile spate în aer în vârful dealului, apoi, când cele două maşini au schimbat locul, a făcut-o şi Land Cruiser, însă e cert că modelul nipon a urcat mai repede de fiecare dată.
Competiţia unui traseul de offroad circular a fost trecută bine de ambele, dar cu un mic avans a fost învinsă tot de Land Cruiser.
La proba coborârii mai lente în pantă părea că Range Rover va învinge, dar în cele din urmă tot Land Cruiser-ul a învins. Proba a trebuit reluată cu demultiplicatorul de cuplu inclus, ca să învingă Range Rover.
A urmat o probă cu urcări şi mai dificile, prin teren foarte denivelat, care solicita la maxim articulaţiile suspensiei. Aici a învins Range Rover.
A urmat cea mai dificilă probă a trecerii prin pietre uriaşe, iar Range Rover a rămas blocat în ele. Land Cruiser a trecut, arătând o superioritate evidentă în capacităţile de trecere.
La final, printr-o matematică neaşteptată tot modelul britanic a învins în întrecerea organizată de britanici, chiar dacă pe parcursul întrecerii a tot dat notificări despre probleme la suspensia pneumatică, al sistemul de frânare şi la sistemul HDC. Dar întrecerea a fost jovială, iar fanii Land Cruiser vor şti cine a adevăratul învingător.
Vezi totul în video-ul de mai jos.
0
7,694
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!