Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Volvo va lansa o tehnologie nouă pentru motoarele diesel

9 Aprilie 2013 - 07:48
Ilie Toma
Volvo va lansa o tehnologie nouă pentru motoarele diesel
Odată cu ieşirea de sub umbrela grupului Ford şi intrarea sub cea a chinezilor de la Geely, suedezii de la Volvo s-au apucat şi de dezvoltarea noilor generaţii de motoare proprii, readucând astfel marca suedeză pe calea inovaţiei. În această toiamnă inginerii Volvo vor fi pregătiţi să lanseze primul nou motor diesel din noua arhitectură a motoarelor Volvo, numită VEA.

Toţi ştiu că motoarele diesel operează cu o injecţie de mare presiune. În prezent, marea majoritate a motoarelor moderne operează pe baza tehnologiei common rail (şina comună, dacă ar fi să traducem direct), existând un singur senzor de presiune pe întreaga şină, care o monitorizează şi ghidează sistemul de injecţie spre ajustarea ei. Volvo, însă, îşi doreşte să monteze noi tipuri de senzori pentru injectorul fiecărui cilindru, totodată crescând presiunea în sistemul de injecţie până la 2,500 bari. Presiunea mai înaltă de ardere înseamnă randament sporit, iar randamentul sportiv echivalează cu eficienţa cu mult mai mare a motoarelor. Volvo numeşte această nouă tehnologie i-ART şi ne sugerează că ea va deschide calea unei noi gândiri în conceperea motoarelor diesel, la fel cum senzorul lambda pentru convertorul catalitic, inventat tot de Volvo, a făcut-o în 1976.

În toamnă, odată cu lansarea noii familii de motoare VEA, Volvo va lansa şi o nouă transmisie automată cu 8 trepte. Suedezii nu menţionează dacă ingineria acesteia le aparţine, sau o vor achiziţiona de la un furnizor, însă, cel mai probabil cea de-a doua variantă se va adeveri, întrucât Volvo cumpără de mulţi ani transmisii de la unul din giganţii japonezi specializaţi în producerea lor – compania AISIN. Toate motoarele pe benzină din familia nouă vor avea injecţie directă. De asemenea, Volvo va aplica şi „turboaspirarea pe nivele”, ceea ce s-ar putea traduce în turbine cu geometrie variabilă sau chiar sisteme biturbo.

V8-urile însă, sunt nişte dinozauri deja, spun cei de la Volvo. În noua familie de motoare suedeze nu se va regăsi nici un motor V8, pentru că scandinavii nu mai văd rostul lor în aceste timpuri. Noile motoare vor avea valori de cuplu şi putere atât de generoase, încât va dispărea orice necesitate de a mai monta un motor V8 sub capota modelelor Volvo, zic suedezii.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter