Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Atunci când benzina şi motorina se scumpesc, producătorul autohton ne biciclete ne aminteşte că pedalatul nu costă nimic!

22 Octombrie 2013 - 08:58
Ilie Toma
Atunci când benzina şi motorina se scumpesc, producătorul autohton ne biciclete ne aminteşte că pedalatul nu costă nimic!
V-am povestit acum două luni de Masterteh, primul producător de biciclete din Moldova şi chiar noi, cei de la PiataAuto.md, am achiziţionat două biciclete autohtone pentru a le exploata şi a le verifica buna calitate de asamblare. Despre testul de anduranţă vă vom vorbi astăzi după amiază, acum însă, vom vorbi despre costuri de transport.

Săptămâna trecută au fost majorate preţurile la diesel şi gaz lichefiat la mai multe staţii din Moldova, iar preţul benzinei riscă să repete scenariul. În acest context, cei de la Masterteh ne-au propus să facem câteva calcule, care s-ar putea să ne dea gândit unora dintre noi.

Mai ales în cazul în care aveţi un serviciu fix, care presupune să staţi toată ziua la birou, folosirea bicicletei se dovedeşte a fi mai mult decât raţională. Spre exemplu, dacă vă deplasaţi zilnic 10 km într-o direcţie, spre birou, şi alţi 10 km înapoi, atunci însumaţi un număr de 20 km parcurşi zilnic, sau 100 km săptămânal. La o distanţă atât de scurtă, cu încălzirea motorului maşinii în orele de vârf, veţi avea un consum urban real de aproximativ 12 litri la sută cel puţin, pentru o maşină cu motor compact. Săptămânal, veţi avea nevoie de minim 12 litri de combustibil cel puţin, ceea ce înseamnă cam 210 lei. Lunar, ajungeţi la peste 850 lei „donaţi” la staţiile de combustibil, ne spun cei de la Masterteh.

Pe de altă parte, pedalatul nu vă costă nimic, oferindu-vă în schimb o sesiune de sport sănătoasă dimineaţa şi o alta, la fel de sănătoasă, seara.

Vă faceţi griji de traficul haotic din Chişinău şi de lipsa benzilor dedicate pentru ciclişti? Aveţi dreptate, dar cei de la Masterteh vă sugerează să evitaţi cu cel puţin 15-20 minute orele de vârf. Astfel, dacă ora 08:00 e aglomerată în majoritatea sectoarelor Chişinăului, atunci parcurgerea unei distanţe de 10 km la ora 07:20-07:40 e lejeră şi mult mai sigură. Desigur, echipamentul minim de protecţie e absolut recomandat!

În schimb, ajungeţi la birou mai tonifiat şi mai capabil de a gândi coerent şi rapid. Şi la sfârşitul lunii aţi economisit cel puţin 850 lei, pe care, dacă îi adunaţi în timp de un an, ajungeţi la o sumă de 10,200 lei, pe care o puteţi adăuga la bugetul Dvs. de vacanţă pentru a o face mai lungă şi şi mai spectaculoasă, spre exemplu! Iar dacă mai luaţi în calcul şi cheltuielile pentru mentenanţa tehnică, schimburile de ulei şi filtre a maşinii, atunci veţi realiza că puteţi economisi costul unei întregi vacanţe doar pe baza transportului sănătos!

Ce spuneţi, cât de aplicabile pentru Dvs. sunt calculele sugerate de cei de la Masterteh?
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter