Super-car-urile autonome vor învăţa pe cel de la volan să conducă rapid! (Video)
18 Ianuarie 2016, 17:03
Cu toţii ne imaginăm cum va lucra sistemul condusului autonom pe automobile convenţionale, versiunile semi-autonome ale căruia deja au început să debuteze pe modele de producţie, precum Tesla Model S sau noul Mercedes-Benz E-Class.
Sistemul condusului autonom mizează pe sporirea siguranţei şi a unui condus mai relaxant pentru cel de la volan. Dar cum rămâne cu super-car-urile? Vor primi oare acestea sisteme de condus autonom pentru care ar putea fura plăcerea condusului celui de la volan?
Unii producători auto sunt siguri că sistemele condusului autonom vor apărea şi pe super-car-uri, dar aceste sisteme vor avea scopuri diferite. După spusele celor de la Nissan, viitorul GT-R va fi transformat într-o consolă de jocuri pe roţi!
Astfel, în timp ce maşina conduce prin trafic în regim autonom, conducătorul ar putea selecta un circuit şi să conducă virtual pe el utilizând organele de condus ale maşinii, precum volanul, pedalele şi cutia de viteze, în timp ce imaginea va fi proiectată pe parbriz!
Mai mult decât atât, sistemul autonom de condus va avea înscrise diferite recorduri obţinute pe Nurburgring Nordschleife de către diferiţi piloţi,
iar ajungând pe acest circuit, conducătorul ar putea selecta unul din faimoasele recorduri, iar maşina va goni pe circuit exact la fel cum a făcut-o pilotul de curse, fără intervenţia conducătorului, care în acel moment se transformă în pasager şi poate urmări maşina la limita capacităţilor sale!
Dar acest lucru nu înseamnă că Nissan GT-R va priva conducătorii de şansa de a conduce maşina de sine stătător pe circuit. În schimb, conducătorii ar putea învăţa multe lucruri din condusul autonom pe circuit, cum ar fi traiectoria, punctele de frânare şi vitezele de intrare în curbe, pentru a învăţa să conducă rapid.
Aceleaşi idei le exprimă şi cei de la McLaren, dar într-o formă mai închegată. Într-un interview, designerul şef McLaren, Frank Stephenson, a menţionat că viitoarele modele McLaren ar putea avea un sistem
de condus autonom care va învăţa conducătorul cum se conduce rapid, oferind trei regimuri demonstrative - lejer, mediu şi rapid, iar peste câteva ture, conducătorul ar putea prelua volanul şi va încerca să meargă la fel de bine, iar în caz de greşeşte, maşina va prelua controlul şi îl va pune pe traiectoria corectă.
Mai mult decât atât, Frank Stephenson consideră că în viitor automobilele vor putea fi propulsate în mare parte de hidrogen, dar şi pe baza energiei nucleare, în timp ce caroseria va
putea schimba nu numai culoarea,
în dependenţă de preferinţele conducătorului, dar şi forma, pentru aşi adapta aerodinamica în dependenţă de viteză! Totuşi, conform lui Frank Stephenson în următoarele decenii automobilul în continuare va
rămâne pe patru roţi. Astfel, automobilele zburătoare sunt încă departe… Interview-ul îl puteţi urmări în video de mai jos.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,116
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!