Cât va consuma? Pornim cu Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 într-un test al eficienţei la drum lung!

27 Februarie 2020, 08:43
Ilie Toma
Dacă aţi cumpăra astăzi un SUV nou, ce motorizare aţi alege — diesel, benzină, hibrid sau poate electric? Cât de important e consumul maşinii pe care aţi alege-o?

Acum un an şi jumătate, noi am achiziţionat o Skoda Karoq în redacţie şi, având anterior experienţa unui mega proiect arctic cu acest model, am vrut să optăm anume pentru motorizarea 2.0 TDI de 150 CP, în combinaţie cu cutia automată DSG cu 7 trepte şi cu tracţiunea integrală. Între timp maşina a alergat aproape 70 mii de kilometri — prin Moldova şi prin câteva călătorii externe. Are un parcurs onorabil, pe care o maşină exploatată mai relaxat l-ar putea face în câţiva ani buni.
Ne cunoaştem bine cu această maşină. Am alergat-o bine în tot soiul de regimuri. Am îndrăgit-o. Dar cât de eficientă poate fi ea atunci când vrei cu adevărat să scoţi cel mai mic consum posibil în viaţa reală, fără a aluneca în fanatisme? Adică atunci când ai 4 adulţi la bord, când mergi într-o călătorie adevărată, când vrei să conduci cu un tempo mai moderat, dar când nu vrei să sacrifici nimic din confortul de la bord şi când nici nu vrei să mergi chiar ca să te depăşească toate tirurile?
Ei bine, noi, cei din redacţia PiataAuto.md, ne pregătim de o nouă călătorie în afara ţării. Noi suntem promotorii electromobilităţii, am făcut tot soiul de maratoane cu tot soiul de modele şi motorizări, chiar şi cu cele pur electrice, dar, până va avea şi Skoda un SUV 100% electric în producţia de serie, sau măcar unul electrificat, vom pune degetul pe rana ecologiştilor şi ne vom întreba dacă un motor diesel modern, cu filtru de particule şi cu inginerie modernă a întregii maşini, poate fi admirabil de eficient?
În călătoria care ne aşteaptă, vom merge şi la salonul auto de la Geneva, dar şi-n alte câteva puncte intermediare. Iar asta e ocazia perfectă pentru o provocare — pe care au acceptat-o şi cei de la Skoda Moldova, în care să ne întrebăm şi să aflăm pe viu: cât de mic poate fi consumul unei Skoda Karoq 2.0 TDI 150 CP DSG7 4x4 atunci când chiar de strădui?

Faceţi pariurile: vom obţine oare sub 6 litri la sută? Poate 5.5?

Atunci când am alergat fără milă Karoq-ul nostru pe autostrăzi, la viteze mari, când timpul conta mai tare decât eficienţa, am obţinut aproape 7 litri la sută consum. Cât credeţi c-am putea obţine în călătoria care urmează? Credeţi c-am putea fi oare într-atât de eficienţi încât să avem o cifră de sub 6 litri la sută? Sau poate chiar 5.5 litri/100 km?
Vom traversa munţii României şi câte ceva din munţii Alpi. Vom merge pe traseele extraurbane şi prin oraşele României. Vom merge pe autostrăzi, cu viteză normală de autostradă. Vom avea climatizarea pornită şi vom fi 4 adulţi la bord, cu portbagajul plin. Consumul oficial al lui Karoq în motorizarea noastră, dar în condiţii ideale, cu un singur ocupant la bord, spune că am putea spera la fix 5.0 litri la sută extra urban şi 5.5 litri/100 km în regim mixt, mai apropiat de ceea ce vom avea noi de înfruntat în cale.

Aşadar, marea întrebare este: credeţi că vom reuşi să obţinem un consum mediu de 5.5 litri/100 km? Credeţi că acest SUV cu cutie automată şi tracţiune 4x4 va putea indica un asemenea consum? Sau credeţi că măcar va putea fi aproape de el?
Sincer, nouă ne pare mult mai probabil să obţinem ceva de genul 6.0 litri/100 km, poate 6.2-6.3 litri la sută. E totuşi un SUV măricel, cu tracţiune integrală, pe timp răcoros, cu oameni la bord, cu bagaje şi vom mai avea şi opriri de noapte, cu încălziri de dimineaţă şi tot acaretul unei călătorii de câteva zile bune. Dar cine ştie, poate că vom reuşi să avem o cifră mai bună de atât!

Provocarea de eficienţă, filmată într-un reportaj video

Într-o lume care pare tot mai mult influenţată de electrificare, provocarea asta ne-a intrigat de-a binelea! Mai ales că avem drept protagonistă nu o maşină abia ieşită din showroom, ci o maşină aflată într-o fază mai „coaptă” a exploatării sale, la 70 mii km! Aşa încât toată provocarea noastră va lua o formă serioasă, cu încleierea rezervorului şi filmarea fiecărei alimentări, cu urmărirea constantă a cifrei de consum şi cu toată experienţa de la volan, aşa cum este ea la 70,000 km într-o Skoda Karoq, filmată într-un reportaj video complet şi intrigant! Apropo, dacă nu v-aţi abonat încă la canalul nostru de YouTube, faceţi-o neapărat!
Staţi pe aproape, mâine pornim la drum!

Ah, da, şi — fireşte — salonul auto de la Geneva se va vedea intens anul ăsta pe PiataAuto.md! Vă pregătim nişte suprize şi din punctele intermediare de până acolo, dar şi de la salon, că nu-n zadar plecăm noi 4 oameni încolo! Deci, staţi pe aproape, pentru că aici veţi avea cea mai palpitantă relatare a Genevei! Mai este şi şansa ca salonul auto să se anuleze în ultimul moment din cauza aprigului coronavirus, dar chiar şi dacă se întâmplă o asemenea grozăvie, asta nu va anula călătoria noastră la drum lung cu Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 şi celelalte surprize pregătite!
0
4,828
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!