Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acesta nu e un pickup: Hyundai prezintă noul Santa Cruz, un model ciudat creat pe baza Tucson

16 Aprilie 2021 - 09:07
Denis Godorozea
Hyundai dezvăluie unul dintre cele mai ciudate modele din ultimii ani — noul Santa Cruz, un pickup de dimensiuni compacte, care nu se vrea a fi un pickup. De fapt, coreenii sugerează că cu acest model vor să inventeze un nou segment de automobile, cel puţin pe piaţa nord-americană, unde Santa Cruz pur şi simplu nu va avea vreun concurent în asemenea dimensiuni şi poziţionare pe piaţă.
Primele planuri de lansare în segmentul pickup-urilor au fost enunţate de Hyundai încă în 2015, când coreenii prezentau un prim concept cu aceeaşi denumire, ce părea să se inspire simultan de la modelele Tucson şi Santa Fe din acei ani. Se anticipa pe atunci că Hyundai intenţionează să concureze în segmentul pickup-urilor compacte, să devină un concurent pentru modele precum Ford Ranger şi Volkswagen Amarok. Dar Santa Cruz e şi mai compact, iar substratul său tehnic unificat cu crossover-ul Tucson nu inspiră prea mult optimism în ceea ce ţine de pacacităţile de tractare.
Din acest motiv Hyundai nici nu-şi numeşte propria creaţie ca "pickup", ci susţine că este vorba despre un segment absolut nou, numit SAV, sau Sport Adventure Vehicle. Stilistic Santa Cruz este foarte apropiat de Tucson-ul de generaţie nouă, excepţia firească fiind partea posterioară, unde noul model are o benă compactă de doar 1,323 mm în lungime. De altfel, coreenii nici nu au specificat greutăţile maxime pe care le poate transporta Santa Cruz, cel mai probabil la acest capitol ne-pickup-ul fiind apropiat de Tucson.
Precum şi designul exterior, habitaclul lui Santa Cruz repetă aproape în totalitate cel al lui Tucson, însă SAV-ul are un ampatament extins de la 2,755 mm până la 3,005 mm. Surplusul de spaţiu se va face resimţit, însă, mai mult în benă, or pasagerii spate nu vor fi prea răsfăţaţi de locul dedicat picioarelor, ci chiar vor suferi de poziţia aproape verticală a spătarului banchetei spate, care pur şi simplu nu poate fi ajustat din cauza caroseriei specifice de pickup.
Deocamdată Hyundai Santa Cruz va fi disponibil exclusiv pe piaţa nord-americană. În momentul premierei Hyundai a anunţat două motorizări pentru noul lor model, ambele de 2.5 litri: versiunea de bază, aspirată natural, dezvoltă 193 CP, pe când varianta turbo va oferi circa 280 CP. În ambele cazuri motorul se cuplează la cutii automate, însă pentru unitatea turbo este prevăzută o cutie robotizată cu dublu ambreiaj. Sistemul de tracţiune integrală este inclus standard.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter