Acesta e un tanc de 800 CP, care e şi cel mai rapid vehicul cu şenile din lume, iar acum a fost scos la licitaţie în SUA

2 Octombrie 2021, 11:56
Redacţia PiataAuto.md
Cu toţii suntem oarecum fascinaţi de vehiculele cu şenile şi de capacităţile de trecere ale acestora, dar de obicei auzim şi despre o manevrabilitate mai mică a lor, cu dificultăţi la virare şi disconfort la înaintare. Exisă însă o companie în lume, care a definitivat conceputul unui vehicul cu şenile care se conduce ca un automobil şi care are o suspensie confortabilă şi moale ca în Mercedes W140 de cândva! Sună intrigant? Pentru că este intrigant!
Compania care produce acest vehicul se numeşte Howe & Howe şi îşi are sediul în statul Maine din SUA, iar tancul din imagine poartă numele de Ripsaw EV3-F4. Există şi o versiune destinată forţelor de ordine, acolo compania făcând cel mai mari vânzări, dar inginerii companiei au vrut să creeze şi o versiune civilă pentru cei care vor să se alinte cu un vehicul extravagant, capabil să ajungă oriunde cu un confort nemaivăzut.
În primul rând, au definitivat un tip special de şenile, din poliuretan, care asigură posibilitatea de a înainta şi pe asfalt. Acestea dispun şi de un mecanism special ce le asigură fixare în cele mai dificile condiţii cu solicitări extrem unghiulare. Datorită şenilelor şi mecanismului, tancul de lux are 520 mm gardă la sol.
Tancul e pus în mişcare de un motor Duramax diesel V8 de 6.6 litri, care livrează aici 800 CP şi 2,034 Nm. Motorul e cuplat la o cutie de viteze automată de origine Allison, cu 5 trepte, proiectată să reziste celor mai extrem solicitări. Ulterior, cuta îşi transmite forţa printr-un mecanism cu diferenţiale către cele două şenile, iar volanul tancului e unit cu aceste diferenţiale, asigurând o virare intuitivă, întrucât la interior el pare a fi asemănător cu un volan obişnuit de Tesla Model S.
Cu asemenea parametri tehnici, tancul poate atinge o viteză de 96 km/h pe orice teren, ceea ce-l face cel mai rapid vehicul cu şenile din lume, după cum pretinde producătorul său. Tancul are şi un rezervor de 240 litri de combustibil.
Habitaclul e un adevărat panou de comandă, cu display-uri digitale imense, pe care sunt afişate nenumărate cadrane cu tot soiul de indicatori, dar există şi un sistem de monitorizare video la 360 grade. Scaunele, apropo, sunt produse de Recaro, aşa că în interior de poţi simţi ca într-o maşină sport.
Un asemenea Ripsaw EV3-F4 cântăreşte cam 4.5 tone, iar suspensia sa cu mai multe amortizoare heavy duty pentru fiecare şenilă e gata să facă faţă şocurilor şi chiar săriturilor de offroad.
Aşadar, un asemenea exemplar a fost scos acum la licitaţie în SUA, fiind unul din doar 4 asemenea exemplare produse pentru scop civil de către compania din Maine. Aşa că e o raritate absolută, iar dacă vei comanda azi unul nou, vei avea un timp enorm de livrare. Vehiculul de aici e unul practic, nou, având pe bord doar 98 mile, adică vreo 160 km, şi fiind construit de către cei de la Howe & Howe în 2020.
Proprietarul a setat şi un preţ minim pentru care e gata să-l vândă: 605,000 dolari SUA. Deocamdată, cea mai mare miză pe care a primit-o până la momentul redactării acestui articol era de 525,000 dolari. Interesul pentru acest tanc de lux, cu 800 CP, e unul uriaş, însă, aşa că proprietarul are toate şansele să obţină preţul minim cerut de el, iar pe ultima sută de metri preţul final ar putea creşte la şi mai mult de atât.
0
6,718
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!