Aceştia sunt piloţii din România care participă la Dakar 2022, vehiculele şi performanţele lor

9 Ianuarie 2022, 12:06
Ilie Toma
De o săptămână încoace, de când relatăm periodic Dakar-ul, atât din prisma categoriilor standard de maşini, camioane, motociclete şi vehicule uşoare, cât şi din prisma vehiculelor clasice, am primit mai multe ori mesaje şi comentarii care ne îndeamnă să scriem şi despre echipele ce au în componenţa lor piloţi sau copiloţi din România. Adevărul e că, din fericire, ediţia din acest an are un număr mare de participanţi din România, iar în echipaje româneşti, fie în componenţa altor echipaje, iar azi am vrut să-i cunoaştem pe toţi cei ce participă la Dakar 2022, dar şi performanţele lor de până acum, or, ieri a fost zi de staţionare la Dakar, la mijlocul cursei, iar asta ne dă şansa să vorbim despre rezultatele de la miez de raliu.
Foto: Un echipaj cu participare românească, cu Toyota Land Cruiser, urmăreşte un Mitsubishi la Dakar 2022

Aşadar, iată care sunt sportivii din România ce participă la Dakar-ul din acest an, vehiculele lor, dar şi rezultatele în clasamente, după etapa 6 a cursei.

Nr. 547 — R-TEAM
Categorie: Camioane
Vehicul: MAN GTS
Poziţia în clasamentul categoriei, după etapa 6: 41
Participanţi din România: Dragoş Răzvan Buran
Foto: Dragoş Răzvan Buran (mijloc) şi camionul echipei

Dragoş Răzvan Buran e copilot alături de italianul Cesare Rickler del Mare. Dragoş a mai participat la Dakar în 2017, când a ajuns al 40-lea şi în 2019, când n-a finalizat. Italianul e fost fotbalist, dar părinţii săi au participat la Dakar încă din anul în care el s-a născut, prin urmare are motorsportul îndrăgit de mic. Team R are în total 9 vehicule implicate la această ediţie, iar rolul acestui camion e mai mult de a oferi asistenţă rapidă celorlalte vehicule, în special coechipierul Andrea Schumarini. La categoria clasic, echipa mai are alte vehicule pe participă într-un rol similar nu de aspirant la victorie, ci de intervenţie rapidă pentru „atacanţii” de bază.

Nr. 750 — Rallyeraid-Club-Germany
Categorie: Dakar Classic
Vehicul: Toyota Land Cruiser 80
Poziţia în clasamentul categoriei, după etapa 6: 40
Participanţi din România: Constanţa Ilie
Foto: Constanţa Ilie (mijloc) şi maşina echipei

Constanţa Ilie e copilot alături de germanul Becker Fritz. Aceştia au oferit foarte puţină informaţie despre ei organizatorilor de la Dakar, dar performanţa lor de până acum în categoria clasicelor e una relativ bună, cu un tempou foarte stabil şi fără penalizări. Iar în categoria clasicelor mulţi vin aici să participe de plăcere, nu neapărat că vor să-şi solicite bolizii la maxim pentru victorie.
Foto: Toyota Land Cruiser, în care copilot e Constanţa Ilie, la Dakar 2022

Nr. 37 — Autonet Motorcycle Team
Categorie: Motociclete
Vehicul: KTM 450 Rally Replica
Poziţia în clasamentul categoriei, după etapa 6: 44
Participanţi din România: Emanuel Gyenes
Născut în Satu Mare, Emanuel Gyenes e unul din piloţii români cu cea mai mare experienţă la Dakar, aceasta fiind cea de-a 12-a participare a sa la nemilosul raliu! Prima participare a avut-o încă în 2007, când raliul se ţinea pe teritoriul Africii, iar în prezent până şi organizatorii de la Dakar vorbesc despre românul Emanuel ca unul din cei mai buni şi mai experimentaţi motociclişti de la Dakar. Acesta a reuşit să marcheze poziţia a 14 la final în 2016, iar în 2020, deşi în clasamentul general era al 20-lea, a fot învingător la subcategoria Original by Motul, iar în 2021 a obţinut poziţia a 2-a în aceeaşi subcategorie. Evoluţia din acest an îl plasează deocamdată pe Emanual pe locul 5 în subcategoria celor de la Motul.
Foto: Emanuel Gyenes la Dakar 2022

Nr. 289 — Transilvania Rally RIA Team
Categorie: Automobile
Vehicul: Hummer H3
Poziţia în clasamentul categoriei, după etapa 6: 57
Participanţi din România: Mihai Ban, Ştefan Cătălin Ion
Aici vorbim de o echipă românească, unde atât pilotul, cât şi copilotul sunt din România, sau mai exact din Bistriţa. Mihai are experienţa de a fi condus cuadricile în diverse competiţii naţionale, având şi victorii, dar numărul prea mare de accidente l-au făcut să se reprofileze la maşini. Coechipierul său, Ştefan Cătălin Ion e aproape necunoscut în România cu numele său legal, însă e o vedetă cu numele său de scenă Cheloo. Da, e vorba chiar de rapper-ul Cheloo, unul din cei mai cunoscuţi din România. Şi e interesant că bolidul lor de cursă, deşi e un Hummer H3 pe dinafară, are un motor de Toyota. Maşina a fost cumpărată de la Tomas Ourednicek, un alt pilot care participase de mai multe ori cu ea la Dakar, inclusiv în America de Sud. În ultimul an, echipajul românesc a participat cu acest vehicul la câteva raliuri în scop de pregătire, în Ungaria şi Polonia, iar apoi şi în Maroc, ultimul raliu sfârşindu-se cu un abandon din cauza defecţiunii motorului. Aşa că provocarea de la Dakar e şi mai mare pentru cei doi, mai ales că aici, la Dakar, sunt ambii pentru prima dată. Însă sunt încrezători şi spun că dacă reuşesc să sfârşească raliul cu bine, îşi doresc să revină la anul cu un camion.
Foto: Echipajul românesc cu Hummer H3 la Dakar 2022

Nr. 287 — Iacob Buhai
Categorie: Automobile
Vehicul: Toyota Hilux
Poziţia în clasamentul categoriei, după etapa 6: 60
Participanţi din România: Iacob Buhai, Tudor Turdean
Aici avem o echipă formată din doi români, care poartă numele fondatorului său. Însă Iacob trăieşte în Spania de 25 de ani încoace, unde are şi o afacere de construcţie a serelor. Până acum el participase doar la trial-uri 4x4. Totuşi, prietenul său Mihai Ban, din echipa de mai sus, a fost cel care l-a convins să-şi fondeze o echipă şi să participe la Dakar. Aşa că şi Iacob a participat la raliul Marocului pentru a prinde experienţă, şi chiar dacă nici el nu l-a finalizat, a înţeles că vrea cu tot dinadinsul să ajungă la Dakar. Dată fiind experienţa modestă a celor doi membri ai echipajului, pentru ei ţinta din acest an e mai mult finalizarea raliului, decât tinderea spre victorie, dar asta e cât se poate de firesc, or, Dakarul trebuie cunoscut şi învăţat întâi, până la a aspira să-l domini.
Foto: Echipajul românesc cu Toyota Hilux la Dakar 2022

Aşadar, cu aceste trei echipe prezentate la final — cea de la motociclete şi cele două din clasa maşinilor, se poate spune că România are 3 echipe complet româneşti la Dakar şi alte două în care copiloţii sunt din România! E important să spunem că pânăa cum nu există nici un abandon printre aceste echipaje, iar fiind abia la jumătatea raliului, au şansa de a-şi îmbunătăţi şi mai mult rezultatul.
0
6,215
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!