Peste 200 poduri din Moldova sunt în stare tehnică nesatisfăcătoare, la nivel de ţară

8 Februarie 2022, 10:18
Redacţia PiataAuto.md
Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) din Moldova a făcut recent o analiză amplă a stării tehnice a podurilor din ţară, inspectând 870 de poduri, aflate în gestiunea sa, de pe drumurile publice naţionale. Concluzia a fost îngrijorătoare: 203 poduri din 870 au stare calificată drept „nesatisfăcătoare”.
Doar 341 de poduri sunt în stare bună, conform aceluiaşi studiu. Alte 326 poduri au o staţie medie, calificată drept satisfăcătoare de către cei de la ASD. Pentru podurile calificate ca fiind în stare bună şi satisfăcătoare se prevăd lucrări de întreţinere curentă şi periodică, însă cele în stare nesatisfăcătoare ar avea nevoie de reparaţii capitale.
Subiectul podurilor din Moldova e unul tot mai actual, or, spre exemplu toate podurile mari din Chişinău sunt calificate de mai mulţi ani de experţi drept având structură slăbită la terasament, cu coloane care stau în aer, iar unii dintre experţi avertizează că o avariere gravă sau prăbuşire a unora poate surveni oricând. Recent, în SUA s-a prăbuşit un asemenea pod, despre starea căruia experţii atenţionaseră în ultimii ani. Iar ieri, am văzut un exemplu diferit, în Germania, când un pod calificat ca având structură slăbită a fost demolat controlat, altul nou fiind construit alături.
În Moldova nu se discută despre demolări de poduri. În prezent 34 de poduri se află în reparaţie, iar alte 59 sunt în proces de reabilitare, în cadrul unor proiecte multianuale. Cel mai recent exemplu de construcţie a unui pod nou a fost pe şoseaua Balcani, unde un pod de 60 metri lungime a fost construit în timp de 6 ani. Cei de la ASD au estimat şi de câţi bani ar fi nevoie pentru reabilitatea podurilor, suma fiind de 270 milioane euro.
0
1,155
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!