Britanicii au dezvoltat o nouă armă laser, cu precizia de a distruge un obiect de mărimea unei monede de la 1 km distanţă
13 Martie 2024, 17:13 Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an tehnologiile laser au evoluat atât de mult în domeniul apărării, încât am ajuns să auzim frecvent de tot soiul de configuraţii şi posibile aplicaţii ale unor arme care să le conţină. Acum britanicii anunţă că au dezvoltat o nouă asemenea armă laser, pe care au adus-o deja până la o etapă apropiată de producţia de serie şi care are precizia de a distruge un obiect de mărimea unei monede de 1 liră de la 1 km distanţă!
De ce ar fi nevoie de o asemenea precizie? Pentru că, în principal aceste dezvoltări din ultimul timp cu tehnologie laser şi-au concentrat atenţia pe lupta cu dronele, fie cele solitare, fie cele care zboară în roiuri. Necesitatea de a avea o soluţie pentru aceste drone vine din felul în care s-a schimbat rapid războiul, cu exemple şi lecţii care pot fi văzute acum în Ucraina, când dronele au devenit una din cele mai importante resurse. Iar soluţii de a lupta cu dronele există, cum ar fi sistemele de apărare aeriană sau puştile specializate, doar că prima soluţie e foarte scumpă pentru ca rachetele să fie irosite pe drone mici şi poate ajunge repede la epuizare, iar a doua soluţie are limitări de precizie şi distanţă de tragere, fiind mai eficientă la proximitate.
Foto: Sistem de tragere directă spre drone, cu turelă automatizată, dezvoltată de elveţieni şi germani
Soluţia britanicilor, dezvoltată de compania Dragonfrire în strânsă cooperare cu ministerul britanic al apărării, foloseşte un sistem laser de 50 kW putere, cu o precizie excepţional de mare. Această precizie şi faptul că laserul foloseşte, în esenţă, electricitate convertită în fascicule de lumină în loc de rachete, face ca o tragere să aibă un cost de doar 10 lire sterline sau chiar mai puţin! Şi datorită preciziei mari şi softurilor sofisticate ce însoţesc elementul de tragere, o asemenea armă laser poate doborî cu uşurinţă şi roiuri întregi de drone.
Nu e prima folosire de acest fel din lume, însă precizia şi depărtarea sunt deocamdată de neegalat la noua creaţie din Marea Britanie. Şi pentru că totul e atât de gata de producţie, aceste sisteme ar putea ajunge deja în echipările forţelor armate britanice în doar câţiva ani, după alte testări ale produselor de serie.
E interesant, însă, că noua armă nu e neapărat limitată doar la folosirea ei împotriva dronelor, ci e capabilă pentru a fi folosită şi spre alte ţinte, inclusiv metalice şi blindate. Desigur, la acest capitol există încă multă informaţie secretizată.
Britanicii le văd implementate iniţial pe navele lor de toate dimensiunile. Ulterior, însă, asemenea sisteme ar putea fi plasate şi pe şasiuri de camioane mai mici sau mai mari, pentru mobilitate terestră şi îndeplinirea unor misiuni de protecţie şi pe uscat. Desigur, energia care e folosită la tragerile laser trebuie unde stocată sau produsă, însă acestea sunt sisteme auxiliare mai uşor de rezolvat în funcţie de locul unde e amplasată această armă.
Ministerul Apărării britanic a efectuat un test cu noua armă laser acum o lună, iar de curând testele au fost repetate cu succes, iar creatorii acesteia au obţinut permisiunea de a publica mai multe imagini. Ministerul a confirmat succesul testului şi, deşi o decizie formală abia urmează a fi luată, se pare că la nivel de intenţie, noua armă are deja undă verde pentru a fi pusă cât mai repede în producţie.