(VIDEO) De ce ingineria şi filosofia acestui nou supercar britanic e ceea ce ne lipseşte tot mai mult în zilele noastre

1 Februarie 2022, 15:11
Ilie Toma
Avem foarte multe supercar-uri în prezent, multe din ele cu performanţe ameţitoare şi forme tot mai stridente. Avem şi o mulţime de alte maşini cu performanţe de supercar-uri, iar în zilele noastre, cu tot mai multe sisteme de propulsie electrică sau hibridă maşinile au devenit capabile să genereze acceleraţii pe care cândva le simţeau doar astronauţii. Însă, totodată, majoritatea acestor maşini au devenit mai lipsite de vibraţii, mai lipsite de sunet pasional, mai lipsite de emoţia unui condus cu senzaţii pure, mecanice, analoge.
Supercar-ul ăsta, însă, e ceea ce spunem mulţi dintre noi că lipseşte lumii auto din zilele noastre. Maşinile să fie făcute de ingineri, în primul rând. Ei bine, acest supercar e creat de Gordon Murray, un inginer şi designer ce şi-a petrecut toată cariera proiectând bolizi de Formula 1, de prin 1973 până spre 1989, iar apoi tot el a creat renumitul McLaren F1. În 2020, a creat prima sa maşină ce-i purta numele, supercar-ul T.50, cu motor V12 şi cutie manuală, pe care a produs-o în doar 100 de exemplare, iar acum a venit timpului şi celui de-al doilea supercar: Gordon Murray Automotive T.33 sau GMA T.33.
Maşina are un design fără pic de exagerări, fără pic de artificii şi kitsch. Forma urmează funcţia şi nimic în plus. E propulsată de acelaşi motor V12 de 3.9 litri, care produce 616 CP, sau 607 bhp. Iar motorul ăsta fascinant V12 poate fi turat până la 11,100 rpm! Şi n-are sisteme hibride, plug-in hibride, nimic. Doar un V12 pur, analog, care să-ţi încânte simţurile!
Pentru că a fost creată de un inginer în primul rând, ea e super uşoară, cântărind sub 1,100 kg, la o asemenea putere! Maşina poate fi echipată cu cutie manuală, sau cu una automată, deci da, noul T.33 mai este încă un ultim mohican la capitolul manualelor în domeniul supercar-urilor. Şi aşa cum spune inginerul său, este şi ultimul model care a reuşit să evite impunerea unor sisteme hibride. Fiind atât de puritan, deci, nu e de mirare că a are şi un preţ de măsură, de peste 1.65 milioane de euro.
În video-ul de mai jos, chiar Gordon Murray, mintea inginerească din spatele acestei maşini, vorbeşte despre creaţia sa, cu un nivel de detalii inginereşti pe care nu-l mai oferă nici un alt producător auto în zilele noastre.
0
2,624
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!