Noosfera, nava spărgătoare de gheaţă a Ucrainei, a pornit pe timp de pace în prima misiune ştiinţifică spre Antarctica din ultimii 20 ani, iar acum echipajul vrea să revină acasă

26 Martie 2022, 16:48
Redacţia PiataAuto.md
Războiul din ultima lună din Ucraina înseamnă şi multiple situaţii dramatice, a fiecărui om şi fiecărei familii în parte. Dar situaţia oamenilor, munca cărora presupune delegarea în misiuni de lungă durată, naşte situaţii şi mai ieşite din comun. Într-o asemenea situaţie s-au pomenit şi marinarii şi oamenii de ştiinţă de pe nava spărgătoare de gheaţă Noosfera, care au pornit încă pe timp de pace în prima misiune spre Antarctica a Ucrainei de 20 de ani încoace, iar acum, după ce au ajuns în Chile şi sunt într-o situaţie incertă, echipajul îşi doreşte să revină acasă.
Ucraina are o bază pe continentul sudic din 1996 încoace, numită Academik Vernadsky şi situată pe insula Galindez din Antarctica. Dar, de 20 de ani încoace nu a existat nici o misiune ştiinţifică adevărată, baza de acolo fiind doar menţinută într-o minimă funcţionare. În 2021, Centrul Naţional Ştiinţe Antarctice din Ucraina a achiziţionat spărgătorul de gheaţă RRS James Clark Ross de la Centrul Antarctic Britanic, care l-a folosit timp de 30 de ani, construcţia navei fiind finalizată în noiembrie 1990. După achiziţia de la britanici, în august 2021, ucrainenii au redenumit-o în Noosfera şi au planificat renaşterea cercetărilor lor ştiinţifice adevărate spre Antarctica.
La 28 ianuarie 2022, nava Noosfera a plecat din portul Odessa spre prima misiunea antarctică a ţării vecină din ultimii 20 de ani încoace, după cum spuneam mai sus. Era vreme de pace, iar cei 28 de marinari şi oameni de ştiinţă şi-au luat la revedere de la familii, sperând să-i revadă cu bine după câteva luni bune de muncă în Antarctica. Direcţia iniţială de deplasare era spre Chile, unde nava trebuia să facă un popas pentru a mai lua la bord alţi membri de echipaj, după care să meargă spre Antarctica.
Foto: Nava Noosfera în portul Odessa, ianuarie 2022

La 14 martie, nava a ajuns în Chile. Însă între timp, în Ucraina a început războiul. Iar marinarii şi oamenii de ştiinţă de pe navă s-au pomenit în situaţia în care familiile lor, rămase acasă, sunt în pericol şi trăiesc o adevărată dramă. Unele familii au reuşit să se refugieze în alte zone mai sigure, dar altele sunt într-o situaţie mult mai vulnerabilă. Şi pentru că dacă pleacă spre Antarctica, marinarii nu vor mai avea zile în şir conexiune fiabilă cu familiile lor, echipajul şi-a rugat căpitanul iniţial să mai stea o perioadă în Chile, lângă ţărm, pentru a urmări situaţia de acasă. Ieri, după peste 10 zile de staţionare, căpitanul Pablo Panasyuk spunea că nu poate porni spre Antarctica, pentru că e prea dificil pentru echipajul său. Sunt prea îngrijoraţi cu toţii, iar mulţi dintre ei cer ca nava să revină acasă de urgenţă, pentru ca cei de pe navă să-şi poată apăra familiile, dar şi totodată să se poată înrola în apărarea directă a ţării lor. În acelaşi timp, nava are la bord provizii pentru un an întreg de funcţionare a bazei Akademik Vernadsky, plus multe alte materiale de construcţie, materiale ştiinţifice şi toate materialele ce trebuiau folosite în cercetările lor ştiinţifice, şi ar trebui să livreze cel puţin proviziile spre Antarctica. Totodată, planul iniţial era ca 12 dintre membrii echipajului să rămână în Antarctica pentru cel puţin un an, înlocuindu-i pe cei 12 oameni prezenţi acum la baza din Antarctica, care au stat acolo deja 13 luni.
După o perioadă incertă şi decizii inimaginabile pe care au trebuit să le facă cei de pe navă, aceştia au pornit azi dimineaţă totuşi spre Antarctica. Drumul va dura cel puţin 4 zile şi deocamdată nu e clar dacă nava va zăbovi mai mult acolo sau dacă va descărca proviziile şi va porni direct spre casă. Deocamdată, marinarii au ales să-şi îndeplinească misiunea, măcar în părţile absolut vitale ale ei.
Imagine: poziţia actuală a navei Noosfera, la ora redactării acestui articol. Pornirea spre Antarctica a avut loc azi la ora 00:19.
0
16,144
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!